Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

ByteDance platformu TikTok Microsoftu neprodá, spojí se s Oraclem

Média

  9:36
New York/Peking - Čínská společnost ByteDance své americké aktivity platformy TikTok neprodá ani Microsoftu, o kterém se spekulovalo, ani firmě Oracle, která se objevila také jako jeden ze zájemců. Čínská státní televize CGTN a další média s odkazem na zdroje uvádějí, že ByteDance uzavře s americkým Oraclem partnerství a ten zřejmě získá v čínské firmě významný podíl. Prodat americké aktivity firmě ByteDance v létě nařídil prezident Donald Trump, a to s odkazem na obavy o národní bezpečnost.

TikTok. foto: TikTok

Agentura Reuters také s odkazem na zdroje uvedla, že zdrojový kód platformy společnost ByteDance neposkytne žádnému ze zájemců.

Čína komplikuje prodej aplikace TikTok omezením vývozu umělé inteligence

Trump minulý měsíc pohrozil, že aplikaci na sdílení krátkých videí TikTok v USA zakáže, pokud ji ByteDance neprodá. Trump tažení proti TikToku zdůvodňuje obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože čínská vláda tak podle něj může získávat informace o amerických občanech. Čínská strana reagovala na konci srpna omezením vývozu umělé inteligence.

Platforma TikTok, jejímž prostřednictvím mezi sebou videa sdílejí hlavně náctiletí, má v USA až 100 000 uživatelů. Její vlastník se brání, že by data o uživatelích čínské vládě neposkytl.

Podle zdrojů Reuters by se měl Oracle stát technologickým partnerem čínské firmy a spravovat data amerických uživatelů. Americká společnost se též snaží získat podíl v amerických aktivitách TikToku.

Šéf TikToku po necelých třech měsících rezignoval. Čínské aplikaci hrozí v USA zákaz

Minulý týden média s odvoláním na zdroje uváděla, že Peking je proti vynucenému prodeje TikToku a byl by raději, kdyby tato aplikace ve Spojených státech skončila. Představitelé Číny mají za to, že ByteDance i Peking by po vynuceném prodeji měly pocit oslabení, uvedly zdroje. Podle nich je Čína připravena využít kontrolu exportu umělé inteligence k tomu, aby případný prodej aplikace zpozdila, bude-li třeba.

Případnou dohodu musí schválit Trump a s ohledem na regulaci vývozu umělé inteligenci i Peking. Bílý dům, ByteDance a Oracle se k věci zatím oficiálně nevyjádřily.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!