Ke sjíždění Twitteru nebo Instagramu během práce se přiznávají i velké profesní kapacity. Soukromě, ovšem. Málokdo se chce veřejně pochlubit, že má vůli tak slabou, že během psaní e-mailu dvakrát projede novinky ve feedu na Facebooku.

Nejde jen o to, že pak úkol, který by normálně zabral 20 minut, děláte hodinu. Problém tkví v přerušení soustředění, do kterého se pak musíte „nahazovat“ zas a znovu, což stojí další energii navíc.

Čím častěji se od práce necháváte vyrušit, tím nervóznějšími se také stáváte. Své o tom vědí rodiče menších dětí, kteří strávili jaro v karanténě. Podvědomě totiž víte, že když se nevěnujete tomu, co je potřeba, cítíte vinu. Čím více jste během vykonávání nějakého úkolu rozptýleni, tím náročnější se vám zdá.

Vzpomeňte si, jak jste žili před chytrými telefony

Pamatujete na časy, kdy být online vyžadovalo přítomnost u počítače? Nemohli jste otevřít oči a hned se vrhnout na e-maily nebo zprávy. Museli jste vstát, umýt se, nasnídat a teoreticky až potom vplout do informačních vln.

Soustředění vydrželo déle, protože jste se nemohli rozptylovat tak často. Vydržíte soustavně číst delší text? Řada lidí subjektivně udává, že zatímco v časech předsmartphonových dokázala přelouskat dlouhé pasáže, dnes u takové činnosti pociťuje neklid a chuť podívat se do telefonu, co se děje ve světě.

Informace jako fastfood

Dalším rysem současnosti je, že se rozčilujeme nad obsahem, který vidíme. Většinou je to člověk, kterého máme v přátelích a sdílí články či názory, s nimiž nesouhlasíme. Nebo jen fotky z dovolených, které nám připadají trapné a banální. Z jakého důvodu jej tedy i nadále sledujeme?

Informace, které nám nic nepřinášejí, ale jen mozek zaplní, jsou jako fastfood. Cítíme se přecpaní, ale tak nějak podivně prázdní.

Zásady obsahové diety

Pochopili jste, že chcete konzumovat méně informací, zato kvalitních? První krok je určit si, jaký přísun zpráv a novinek ve svém životě ponecháte. Měly by to být důvěryhodné, seriózní zdroje, jejichž sledování nějakým způsobem mění váš život k lepšímu.

Všechno má svůj čas

Jak často otevíráte poštovní schránku? Většinou je to zhruba jednou denně. Proč byste tedy e-maily měli číst každých pět minut? Samozřejmě že elektronická pošta vyžaduje někdy rychlejší odpověď než ta klasická, analogová. Ale také existuje telefon, který, věřte mi, v urgentních případech vždy zazvoní. A pro kauzy, jež neodkladné nejsou, úplně postačí prohlížení e-mailu dvakrát denně.

Na většině telefonů si také můžete nastavit, kolik času strávíte na sociálních sítích. Pokud překročíte hodinu, zámek vás upozorní. Můžete jej samozřejmě odemknout, ale už víte, že jste přerušili zdravý limit.

Vezměte si na pomoc technologie

Všichni jsme vůči svým pokušením slabí, za to se není potřeba stydět. Pokud chceme přijímat méně informací a trváme na tom, že si poradíme sami, je to, jako kdybychom se potřebovali zbavit nadváhy, ale zároveň přeplnili lednici dortíky. Rozptýlení totiž skutečně číhá všude.

Přijetí toho, že cítíme nervozitu a neklid, když netřímáme v ruce telefon a neprojíždíme novinky, je první krok. Dalším je blokace podmětů, které vás odvádějí od toho, co potřebujete dělat. Aplikací je spousta, jak na mobil, tak na počítač. Nejznámější je třeba Cold Turkey, jejíž název odkazuje na abstinenční příznaky, které cítíte během vysazení opiátů.

Pořád o něco přicházíme

Máte strach zredukovat informační kanály a pobyt v online světě kvůli tomu, že byste mohli přijít o důležitou informaci, zajímavou pracovní nabídku nebo událost, která se děje vašim přátelům?

Je nutné si uvědomit, že na světě se toho děje spousta, a i když budeme bez přestání nalepeni na obrazovce telefonu, nemůžeme vše obsáhnout. Pořád tedy o něco přicházíme, což nás dřív tolik netrápilo.

Sociální sítě nám vzaly klid, protože přece ten, kdo drží prst na tepu doby, musí být v obraze. Ale ty nejdůležitější životní prožitky se dějí tady a teď, přímo před vámi. Když budete k informacím online přistupovat jako ke zdravé stravě, zbavíte se neklidu a otevřete v mysli prostor, který přinese rovnováhu a spokojenost.