Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Pražská informační služba zanikne, její činnost nahradí Prague City Tourism

Média

  13:48
Praha - Pražská příspěvková organizace Pražská informační služba (PIS), která se starala o turistický ruch, zanikne k 31. březnu 2021. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Organizaci postupně nahradila obchodní společnost Prague City Tourism (PCT), která převzala její činnost a kterou Praha založila před více než dvěma roky. PIS byla zřízena usnesením rady bývalého Ústředního národního výboru hlavního města Prahy ze dne 20. srpna 1957 s účinností k 1. ledna 1958.
Praha - ilustrační foto

Praha - ilustrační foto foto: Lidové noviny

Při rušení příspěvkové organizace bude ještě nutné vyřešit pracovně právní záležitosti, informovat Pražskou správu sociálního zabezpečení o zrušení organizace a vypovědět všechny smlouvy na dodávky služeb, tedy třeba dodávky vody či elektřiny. Zrušeny budou také bankovní účty a vypořádán archiv organizace.

Praha zakázala herní automaty a videoterminály, podle opozice hrozí opačný efekt než omezení hazardu

Majetek PIS patří stále Praze, která jej propachtovala PCT. Jde mimo jiné o Staroměstskou radnici a budovy na Arbesově náměstí a v Rytířské ulici. Celková hodnota majetku PIS byla odhadnuta na více než 16 milionů korun, které byly vloženy jako nepeněžitý vklad do kapitálu PCT.

Akciová společnost PCT vznikla k 1. červenci 2018 a postupně nahradila PIS. Při vzniku PCT představitelé města uváděli, že společnost si na sebe vydělá a nebude potřebovat příspěvky od města. Peníze bude mít mimo jiné z provozu věže Staroměstské radnice a v budoucnu také bludiště a rozhledny na Petříně. Základní kapitál společnosti je 66 milionů korun. PCT je členem mezinárodní organizace European Cities Marketing a Asociace turistických informačních center ČR.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...