Hlavní obsah

Evropské země požadují regulaci stablecoinů v EU

Berlín

Německo, Francie, Itálie, Španělsko a Nizozemsko podpořily plán Evropské komise na regulaci kryptoměn vázaných na určitá aktiva, jako jsou tzv. stablecoiny. Těmto měnám by nemělo být povoleno působit v Evropské unii, dokud nebudou vyřešené všechny právní, regulační a kontrolní otázky související s fungováním těchto měn.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na návrh společného prohlášení těchto zemí, do kterého měla možnost nahlédnout.

Stablecoin je formou kryptoměny, která je vytvořena tak, aby minimalizovala nestabilitu ceny. Je proto vázána na určitá aktiva, jako jsou peníze, zlato nebo kovy. Patří mezi ně plánovaná měna libra sociální sítě Facebook.

Stablecoiny se dostaly do centra zájmu politiků a bankéřů loni právě díky měně libra. Centrální banky a finanční regulační orgány se obávají, že libra, která původně měla být krytá širokou škálou měn a vládního dluhu, by mohla destabilizovat měnovou politiku, usnadnit praní špinavých peněz a narušit soukromí uživatelů. Některé země již pohrozily zablokováním měny a projekt byl již zpožděn a upraven.

Digitální měna Facebooku se kvůli regulátorům změní

Internet a PC

Země v prohlášení uvedly, že regulační rámec EU pro stablecoiny by měl ochránit měnovou suverenitu regionu a vyřešit rizika pro měnovou politiku, a také ochránit spotřebitele. Všechny stablecoiny by měly být kryté schválenou měnou v poměru jedna ku jedné, rezervní aktiva by měla být denominována eurem nebo dalšími měnami členských států EU a uložena v institucích schválených EU.

Všechny subjekty fungující v rámci systému stablecoinů by také podle prohlášení měly být registrovány v EU. To by mohlo mít vliv na libru, protože organizace Libra Association, která má vydávat a spravovat měnu, sídlí v Ženevě.

Zuckerberg mírní obavy, v Kongresu lobboval za svou kyberměnu

Internet a PC

Virtuální měna libra

Novou měnu libra (v překladu váhy) představil Facebook v polovině června roku 2019.

Anglický název libra odkazuje na znamení zvěrokruhu Váhy. V českém jazyce zní stejně jako název britské měny, ovšem ta sama se anglicky nazývá pound, stejně jako váhová jednotka. V angličtině tedy název nové digitální měny nepřipomíná jméno žádného jiného platidla.

Plán Facebooku je ambiciózní, chce se totiž zaměřit na 1,7 miliardy lidí po celém světě, kteří nemají bankovní účet. Tito lidé by podle společnosti měli dostat možnost používat virtuální libru k nízkonákladovým převodům prostředků prostřednictvím mobilních telefonů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám