Hlavní obsah

Apple láká na iPady a chytré hodinky, nové iPhony neukázal

• Aktualizováno
Novinky, Miloslav Fišer

V úterý večer středoevropského času se konala velká tisková konference společnosti Apple. Zástupci amerického počítačového gigantu na ní odhalili nové chytré hodinky a počítačové tablety iPad. K vidění překvapivě nebyly nové iPhony, které měly být jedním z hlavních taháků amerického počítačového gigantu pro letošní předvánoční sezónu. Novinky.cz sledovaly slavnostní akci v on-line reportáži.

Záznam: Představení předvánočních novinek od společnosti Apple

 
Článek

20:04 – Tisková konference skončila. Očekávaná nová generace iPhonů se tedy nakonec neukázala.

20:02 – Prodej začne v říjnu. Cena iPadu Air byla stanovena na 599 dolarů.

19:58 – Nový iPad Air již nebude mít tradiční Apple Lightning konektor, ale univerzálnější port USB-C. Prostřednictvím něj se bude nabíjet, ale zároveň také bude sloužit k připojení periferií.

19:55 – Nový iPad Air bude citelně výkonnější než druhá novinka – iPad 8. generace. Bude totiž obsahovat nový procesor Apple A14 Bionic.

19:53 – Kromě vesmírně šedé a stříbrné bude iPad Air k mání také v řadě atraktivnějších barevných provedení, například v růžové, zelené či modré.

Foto: archív výrobce

Apple iPad Air

19:51 – Nový Air připomíná svým vzhledem špičkový iPad Pro s jedenáctipalcovou obrazovkou. Ve srovnání s ním by ale měl být lehčí a kompaktnější. Koneckonců má 10,9palcový displej s rozlišením 2360 x 1650 obrazových bodů.

19:50 – Úplnou novinkou v portfoliu jablečných tabletů je iPad Air. Tento název sice americký počítačový gigant používal již v minulosti, ale s ním nemá novinka nic společného, což je jasné už při prvním pohledu.  

19:48 – Apple iPad 8. generace bude v USA k mání od pátku za cenu 329 USD, pro studenty pak za zvýhodněných 299 dolarů.

19:47 – K dispozici bude samozřejmě hromada šikovného příslušenství – speciální pero Apple Pencil či ochranná pouzdra, díky kterým bude tablet fungovat jako notebook. Ukrývají totiž v sobě klávesnici.

19:45 – Osmá generace vypadá stejně jako předchůdce, nabízí nicméně nový čip Apple A12 Bionic. Díky tomu by měl mít o 40 % lepší výpočetní výkon, v případě grafiky dokonce rychlost vzrostla na dvojnásobek.

19:44 – Nových iPadů bude během slavnostní tiskovky představeno hned několik. Jako první se ukazuje tradiční Apple iPad 8. generace.  

Foto: archív výrobce

Apple iPad 8. generace

19:41 – Šéf Applu Tim Cook se pochlubil, že po celém světě již přes 500 milionů iPadů.

19:40 – Na řadě je nový iPad!

19:38 – Aby uživatelé nemuseli platit za několik různých služeb od Applu každý měsíc, nabídne americký počítačový gigant souhrnné předplatné Apple One. Spuštěno bude ještě letos na podzim. 

19:36 – Společně s novými hodinkami uvede americký počítačový gigant na trh také novou službu Apple Fitness+, která nabídne cvičení s trenéry přímo pod taktovkou Applu. A to včetně videí a hudby. Minimálně v první vlně ale tato novinka nebude dostupná v České republice.

19:34Apple Watch SE budou stát 279 dolarů, vrcholné provedení případné zájemce vyjde na 399 USD. Uvedené ceny platí samozřejmě pro americký trh, kde se obě novinky začnou prodávat již v pátek 18. září. Kdy a za jakou cenu budou v Česku, zatím není jasné.

Foto: archív výrobce

Apple Watch SE

Foto: archív výrobce

Apple Watch SE

19:31 – Výkon sice bude o něco nižší, ale senzory budou u Apple Watch SE stejné jako u dražšího bratříčka. Řeč je například o gyroskopu. V praxi by tedy měly být hodinky stejně dobře použitelné jako ve vrcholném provedení.

19:30 – Nové hodinky nebudou pouze jedny, ale dvoje! Vedle vrcholného provedení Apple Watch Series 6 americký počítačový gigant také odhalil také levnější model Apple Watch SE. Ten bude vypadat stejně jako vrcholné provedení, ale bude vybaven pomalejším procesorem.  

19:29 – Zcela nový je senzor na měření krevního tlaku.

19:26 – Hranatý rámeček hodinek je vyroben podobně jako počítače s logem nakousnutého jablka ze 100% recyklovaného hliníku. Apple zdůraznil, jaký důraz jeho produkty kladou na ekologii a udržitelnost.

19:23 – Pokud pomineme nové barvy pouzder, hodinky vypadají na první pohled velmi podobně jaké předchozí série s pořadovým číslem pět. Hlavní změny se totiž již tradičně udály uvnitř, hodinky pracují s procesorem Apple S6, který je výkonnější, energeticky úspornější a zároveň má přesnější barometr.

19:19 – Zástupci amerického počítačového gigantu zdůraznili, že hodinky nejsou určeny pouze pro dospělé, ale že jde o ideální výbavu pro děti. Rodiče totiž mohou prostřednictvím nastavení sledovat lokalitu, kde se dítě nachází, s kým bude moci komunikovat apod. Děti přitom mohou hodinky používat i ve chvíli, kdy nemají vlastní iPhone. Rodiče vše obsluhují prostřednictvím funkce Family Setup.

Foto: archív výrobce

Apple Watch Series 6

Foto: archív výrobce

Apple Watch Series 6

19:18 – K dispozici bude samozřejmě také hromada řemínků, prostřednictvím kterých bude možné design hodinek personalizovat podle libosti. Zajímavé je, že nově bude možné používat řemínky bez jakéhokoliv zapínání. Novinka zvaná Solo Loop přijde vhod především sportovcům.

19:14 – Apple Watch Series 6 budou dostupné v nových barevných provedeních – v modré, červené a grafitové barvě.

19:11 – Zástupci amerického počítačového gigantu nejprve představili operační systém WatchOS 7, který dostanou i starší hodinky s logem nakousnutého jablka, nikoliv tedy pouze nově odhalený model Watch Series 6. Samotný operační systém přinese nové ciferníky, ale také řadu softwarových vychytávek, které Apple detailněji představí přímo na novince s pořadovým číslem šest.

19:06 – Šéf Applu Tim Cook začal připomínat, jak jsou chytré hodinky s logem nakousnutého jablka výjimečným zařízením. Nejde pouze o „prodlouženou ruku mobilu“, ale o plnohodnotného „zdravotníka, kterého si můžete vzít kamkoliv s sebou“. Podnik připomněl příběhy lidí, kterým hodinky Apple Watch zachránily život.

19:02 – Žádné zdržování, úvodního slova se ujal šéf Applu Tim Cook a rovnou začal představovat novinky. Jako první bude řeč o chytrých hodinkách Apple Watch. 

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

19:00 – Tiskovka Applu oficiálně odstartovala.

18:50 – Konference by měla oficiálně odstartoval v 19:00 středoevropského času. Letošní rok však bude kvůli pandemii koronaviru pouze digitální – přímo v americkém Cupertinu tedy nebude hrstka vyvolených novinářů a partnerů, jako tomu bylo v minulých letech.

Foto: archív výrobce

Pozvánka na tiskovku společnosti Apple

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám