Ministr Vojtěch nesouhlasí s tvrzením, že je v Česku druhá vlna epidemie

V České republice pandemie covid-19 eskaluje od začátku minulého týdne. Potvrzené pozitivní případy překračují tisícovku. Vysoký počet souvisí se zvýšením testovací kapacity, přesto krajské hygienické stanice nestíhají trasovat. Přišla druhá vlna nákazy? Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) má jasno.

Roman Prymula označuje výrazný nárůst pozitivních případů koronaviru za druhou vlnu pandemie, která zasáhla Českou republiku. S tímto vyjádřením však Vojtěch nesouhlasí. „Virus tu byl, je a bude, protože nikdy nezmizel,“ řekl Vojtěch televizní stanici CNN Prima News. Dle jeho slov se jedná o pouhý formalismus a stále pokračuje první vlna.

Podle Vojtěcha není třeba aktivovat Ústřední krizový štáb, protože zhoršující se situace v Česku je spíše zdravotní otázkou. „Dnes jsme v jiné situaci, než jsme byli na jaře, máme zásoby,“ míní ministr zdravotnictví.

Podle jeho slov je třeba řešit současnou situaci, a proto byla zavedena přísnější opatření ohledně nošení roušek a uzavírání nočních klubů, kde je podle jeho slov největší riziko přenosu. „Podle vývoje přijmeme další opatření,“ dodal Vojtěch.

Krajské hygienické stanice pak nestíhají nastavený cíl v trasování kontaktů. Selhala chytrá karanténa? „To určitě ne. Od léta navyšujeme počet na krajských hygienických stanicích,“ uvedl Vojtěch, který sám potvrdil, že nárůst pozitivních případů předčil očekávání. „Na to teď musíme reagovat my. Trasování nevzdáváme a kapacity budeme dále navyšovat,“ řekl závěrem ministr zdravotnictví.

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO) Roman Prymula (epidemiolog) Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy