Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Hlídat Sagana, přejet kopce, stihnout limit. Dřina, líčí Bennett

V horských etapách přijede mezi posledními, rozhodně se ale nedá říci, že by se mohl šetřit. Pro Sama Bennetta je hájení zeleného dresu celodenní námahou. V bodovací soutěži má značný náskok na Petera Sagana, dobře ale ví, že slovenský exmistr světa se jen tak nevzdá. Přímý přenos 16. etapy sledujte od 13:50 na ČT sport a webu ctsport.cz, spolu s Tomášem Jílkem komentují Petr Benčík a Tomáš Konečný.

Sam Bennett
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Zatímco v celkovém pořadí zuří slovinský duel o vítězství, bitva probíhá také o zelený dres. Před začátkem Tour de France sice Peter Sagan působil zranitelněji, přesto zřejmě jen málokdo očekával, že bude mít s obhajobou takové problémy. Po dvou týdnech závodu je v hluboké defenzivě - na Sama Bennetta ztrácí pětačtyřicet bodů.

Vypadá to tak, že pokud irského spurtera nestihne nějaká pohroma - pád, nedojetí v limitu či nákaza v týmu Deceuninck-QuickStep -, bodovací soutěž bude mít letos nového vítěze. Bennett sám ale zůstává nohama na zemi. Vždyť také dobře ví, že do konce Tour de France zbývá šest etap, z toho tři náročné v Alpách a jako bonus ještě horská časovka na Planche de Belles Filles.

"Je na mě určitě tlak, uvědomuju si ho. Ale postupně jsem si zvykl," říkal irský sprinter během pondělního volného dne. "Mám hezký náskok, ale ten může jít rychle dolů, protože Peter je jeden z nejlepších na světě," dodal. Musí se mít neustále na pozoru, vždyť Saganova Bora-hansgrohe se v posledních dnech opakovaně pokusila Bennetta setřást.

A díky skvělé týmové práci, kdy se obětovala i taková jména jako Max Schachmann či Emanuel Buchmann, se jim to povedlo. Jenže když přišlo na rozhodující chvíli, například sprint v Lyonu, nedokázal obhájce zeleného dresu situaci zcela proměnit. Stále čeká na vítězství a svého soupeře dokáže stahovat pouze minimálně. A čas se krátí.

"V neděli jsem si všiml, že byl trochu unavený, asi se hodně vydal předchozí den. Ale je jedním z těch, kteří mají obrovskou sílu, a jsem si jistý, že si o volném dni odpočal. Bude hodně těžké s ním v příštích dnech držet krok," připouští Bennett. Vzhledem k profilu etap může Sagan spoléhat na úvodní sprinterské prémie a potenciálně finiš 19. a 21. dne.

"Ono to ale není jen o těch prémiích. Taky ho nesmíte pustit do úniků a po tom všem ještě musíte dokončit etapu. To je fakt namáhavé," popisuje Bennett, co všechno jej stojí horské etapy. Sprinteři se sice sešikují v grupettu, to ale není žádnou odpočinkovou projížďkou, jak to někdy ze záběrů vypadá. Nade všemi se tyčí časový limit, který je třeba stihnout.

Ať už bodovací soutěž letos dopadne jakkoliv, jde rozhodně o nejdramatičtější ročník od té doby, kdy Sagan začal klasifikaci dominovat. Zelený dres nezískal pouze v roce 2017 po neslavné diskvalifikaci. Nyní to vypadá, že se objevil soupeř, který jej o vítězství připraví. Musí ale přežít alpské kopce, které startují etapou do Villard de Lans.

Zdroj
ČT sport, Cycling News

Hlavní zprávy

Nejčtenější články