Hlavní navigace

V Paralelní Polis se bude diskutovat o narůstající digitální totalitě

15. 9. 2020

Sdílet

Paralelní Polis

V Paralelní Polis se první říjnový víkend uskuteční Hackers Congress Paralelní Polis, na který se sjedou odborníci z celého světa. Ústředním tématem letošního ročníku je digitální totalita. Kongres od 2. do 4. října přivítá přes 20 hostů z Čech a především zahraničí. Zaměří se mimo jiné na téma zneužívání dat ke sledování online chování uživatelů ze strany státu nebo jiných třetích stran ve svůj vlastní prospěch. Pojem digitální totalita dostal v souvislosti s pandemií COVID-19 nový rozměr, globálně se množí technologie, které pomáhají sledovat pohyb lidí a zasahují do jejich osobní svobody. Na kongresu se budeme věnovat mimo jiné otázkám, jak jednotlivci můžou uniknout z nepřetržitého sledování, zve na akci Pavol Lupták, jeden ze zakladatelů Paralelní Polis.

Letošní ročník se zaměří především na téma digitální totality. Rozmach globálních internetových služeb a dostupnost online komunikačních technologií způsobil, že výměnou za větší pohodlí, rychlost a efektivitu poskytujeme část našeho soukromí v podobě masivního množství dat. Ty mohou být snadno zneužívány ze strany státu či třetích stran ve svůj vlastní prospěch, vysvětluje Milan Pulkrábek, člen spolku Paralelní Polis a dodává: Známe nástroje, hledáme díry v regulacích a technologické způsoby, jak se tomuto sledování vyhnout. Nejsme schopni mu zabránit, ani na to nemáme prostředky, ale dokážeme se bránit. Ve virtuálním prostředí se můžete skrývat, používat šifrovanou komunikaci, platit anonymní decentralizovanou měnou, zkrátka nezanechávat za sebou digitální stopu.

K tématu na konferenci vystoupí například David Friedman, americký ekonom a právní teoretik, který mimo jiné vyvinul systém soukromého decentralizovaného práva, který na rozdíl od státu musí odrážet ztrátu dobrého jména. Kongresu se také zúčastní Riccardo Spagnia aka Fluffypony, správce a člen Monero Core Teamu a spoluautor protokolu decentralizovaných aktiv Tari. Monero je kryptoměna, která se v současné době považuje za nejvíce anonymní, nazývanou též „digitální hotovost".

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor zprávičky