Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prymula naznačil přitvrzení v Česku: Debatujeme o počtu osob na shromážděních

Autor: ula, ČTK - 
15. září 2020
13:20

Jeden nakažený covidem-19 v Česku nakazí nyní za dobu svého onemocnění více než jednoho dalšího člověka. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) činí reprodukční číslo 1,59, jde o odhad ke 12. září. Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly je toto číslo jasným signálem, že je nutné aplikovat opatření. Zároveň Blesk Zprávám řekl, že v současné době probíhá diskuze, jak omezit počet osob na veřejných shromážděních.

Jednotlivé kraje se sice v hodnotě reprodukčního čísla liší, ve všech je ale hodnota vyšší než 1,0. Jde o posun proti předchozím týdnům, kdy řada krajů významnější růstový trend nevykazovala. V tuto chvíli lze proto podle zdravotních statistiků hovořit o riziku plošného exponenciálního šíření.

Reprodukční číslo je jedním ze 150 parametrů, kterými ÚZIS hodnotí vývoj epidemie. Čím je číslo R vyšší, tím se onemocnění šíří rychleji. Pokud je číslo R menší než jedna, počet nakažených v populaci klesá. Před zavedením vládních opatření v březnu bylo číslo vyšší než dvě. Minulý týden číslo R činilo 1,35 a podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška šlo stále o kontrolované šíření nemoci, „lineární, nikoli exponenciální“.

Prymula: Opatření jsou nutná

„Reprodukční číslo víceméně reprodukuje to, co vidíme na datech, protože ta čísla nepadají z vesmíru, ale jsou výpočtem, který koreluje s nárůstem případů. V posledním týdnu jsme viděli exponenciální nárůst. Je pro nás jakési memento, že už vidíme, že epidemie se rozvíjí, že není v lineární podobě. Zároveň je to pro nás signál, že ta opatření je nutné aplikovat,“ řekl Blesk Zprávám k vývoji reprodukčního čísla Roman Prymula.

Objeví se na semaforu červený region?

Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví by sám v závislosti na vývoji některá opatření zpřísnil, nikoliv však plošně.

„Opatření by měla být navázána na semafor, takže pokud bude region oranžový či červený, tak tam by opatření měla být přísnější než v jiných lokalitách,“ uvedl Prymula. Zároveň nepředpokládá, že tento týden by nějaký okres spadl do červené zóny. Na druhou stranu připustil, že vzhledem k nárůstu případů k tomu může velmi brzy dojít.

Dojde k omezení počtu osob jako v Anglii?

O víkendu v České televizi Prymula apeloval na veřejnost, aby omezila na měsíc oslavy. „Tam dochází k masivnímu šíření nákazy. Týká se to i rodinných oslav. Tady by měl jít každý do sebe, protože je velmi diskutabilní, zda se dají oslavy zakázat. Každý by si měl uvědomit, že oslavy o 30 lidech, kam přijedou lidé z různých regionů, tak vedou k tomu, že celá ta komunita se může nakazit,“ varoval Prymula.

Odborník připustil, že probíhají jednání o omezení shromáždění většího počtu osob. „Samozřejmě by to mělo být v rizikových oblastech, a probíhá diskuze, kolik by to mělo být osob. Pokud to srovnáme s Británií, kde je omezení 6 osob, tak to už je velký zásah do ekonomiky, a takto striktně postupovat nebudeme,“ ubezpečuje Prymula veřejnost.

Zatím se podle něj nehovoří o redukci počtu účastníků na sportovních a kulturních akcích, zároveň podle Prymuly nehrozí, že by se zavírala kina či divadla.

aeraluna ( 15. září 2020 16:40 )

Jojo, nad gáblíkem a dobrám truňkem naši čelní břídilové kují pikle o nesmyslech Plukovník se jen klepe na to velet národu - a hlavně roušky aby kupovali, roušky, ať se mi to na konta pěkně sype. O téhle míře šikany se starému mocnářství ani nesnilo - kdejaký rádoby odborník usoudí, že se na něho někdo ráno špatně podívala už to tam sází...

Covid_19 ( 15. září 2020 16:11 )

jak píšete níž, tak ruská vakcína je již zastaralá, protože vir rychle mutuje

Covid_19 ( 15. září 2020 16:09 )

někam toho Prymulu zavřete, na jaře jako náměstek ministra zdravotnictví nedoporučil ministrovi zajištění zdravotnických pomůcek než nastal zmatek, nyní každý týden má několik poplašných zpráv. Hraje si na boha a zatím umí akorát vytahovat s dcerou peníze podivným způsobem, nyní si sám založil živnost, aby mohl vydělávat na panice

barracuda.sro ( 15. září 2020 16:01 )

Běžte už konečně z nějakým Covidem , rouškama do "ŘIŤI",je to jen nehorázný byznys na vystrašených lidech.Peníze vždy až na prvním místě co Prymulo !!

zirioges ( 15. září 2020 13:35 )

Prymulo dej si odchod!
Porodnost i úmrtnost je v ČR stejná jako v minulých letech

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa