Hlavní navigace

Intel oficiálně potvrdil osmijádrová CPU Tiger Lake-H. Jsou dvě varianty, jedna z nich nová

15. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel
Procesory Tiger Lake s 10nm procesem SuuperFin a novou architekturou nebudou jenom čtyřjádra. Intel potvrdil i osmijádrovou verzi, máme k ní první detaily.

Druhá („SuperFin“) generace 10nm procesorů Intel s kódovým označením Tiger Lake měla podle starších informací dlouho plánovanou jenom čtyřjádrovou verzi „U“ pro lehčí neotebooky – podobně jako dopadlo Ice Lake. Ovšem letos se začaly objevovat informace, podle nichž Intel vzkřísil projekt verze „H“ s osmi jádry určené pro výkonnější notebooky.

Při oficiálním odhalení CPU architektury Willow Cove/Tiger Lake už to Intel víceméně naznačoval. Ale nyní toto už naplno potvrdil a oznámil, že se můžete těšit na osmijádra 11. generace, které do herních notebooků a mobilních pracovních stanic konečně přinesou 10nm náhradu 14nm derivátů architektury Skylake.

Osmijádro Tiger Lake potvrzeno

Boyd Phelps z Intelu (korporátní viceprezident divize PC) vydal na webu Medium blog popisující Tiger Lake a opakující již odhalené novinky. Ovšem je v něm zároveň výslovné potvrzení osmijádrové verze. Phelps uvádí, že ta bude obsahovat 24 MB L3 cache – ta má totiž v Tiger Lake 3 MB na jedno jádro. A dodává, že více detailů o osmijádrové verzi procesoru s novou architekturou sdělí Intel později. Pro nás to už tedy není překvapení, ale teď je to černé na bílém a máme jistotu, že „TGL-H“ opravdu vyjde.

Tip: CPU architektura Tiger Lake: Výkon zlepší hlavně takty, IPC stouplo málo

Více toho už Phelps nesdělil, ale máme jiný zdroj. Nové informace k těmto procesorům teď totiž přidal osvědčený leaker Sharkbay z webu PTTweb.cc, který už o budoucích Intelech přinesl docela velké množství úniků, ostatně včetně prvních zpráv o oživení Tiger Lake-H. Sharkbay zdá se vychází z interních dokumentů, takže jeho informace by měly být hodně spolehlivé (zatím byly).

Procesory Intel Tiger Lake pro notebooky 1600 Procesory Intel Tiger Lake U (UP3) a Y (UP4) pro notebooky (Zdroj: Intel)

Tiger Lake-H budou dva čipy: přeznačené čtyřjádro „UP3“ a nativní osmijádro

Platformu Tiger Lake-H budou podle něj ve skutečnosti asi tvořit dva různé čipy. Intel chystá regulérní „TGL-H“ s TDP 45 W a vedle toho „TGL-H35“ s TDP 35 W. Ono TGL-H35 bude ale trošku komplikované – podle všeho jde vlastně o Tiger Lake-U (respektive podle nového označování „UP3“), jen s TDP zvednutým z 15–28 na 35 W. Pouzdro totiž bude stejné, BGA1449.

Modely TGL-H35 budou proto mít maximálně čtyři jádra CPU, nikoliv víc. Současně ale budou mít výkonnou integrovanou grafiku Iris Xe s až 768 shadery, Thunderbolt 4 a tak dále. Určitý problém může být v konektivitě PCI Express. Tiger Lake-UP3 poskytuje jen PCIe 4.0 ×4 z procesoru (pro SSD nebo pro méně výkonné přídavné GPU typu GeForce MX450) a několik dalších linek PCIe 3.0 z čipsetu. Pokud se na křemíku neschovává podpora pro širší řadič, pak procesory TGL-H35 nebudou asi moci poskytnout PCIe 3.0/4.0 ×16 pro přídavné GPU. A možná ani PCIe ×8. Budou tedy vhodné hlavně pro laptopy bez samostatné grafiky.

Tip: Intel Evo a procesory Core 11. generace (Tiger Lake) jsou tu. Parametry a výkon

Verze TGL-H je už ale ten nový křemík, od nějž budou odvozené 45W modely se 4, 6 nebo 8 jádry. Fyzicky budou osmijádrové, ale nižší modely budou mít část jader vypnutou. Má používat pouzdro BGA1787 (číslo je zřejmě počet kontaktů), což je asi doklad odlišnosti od verze H35. Zde Intel už pravděpodobně poskytne plnou konektivitu PCI Express (dost možná 4.0) ×16 pro GPU a nejspíš by mohly být vyhrazené linky navíc pro přímé připojení SSD.

Tiger Lake H a Tiger Lake H35 podle leakera Sharkbay Tiger Lake-H a Tiger Lake-H35 podle leakera Sharkbay (Zdroj: PTTweb.cc)

Není jasné, zda bude mít tento procesor čipovou sadu mobilního typu jako Tiger Lake-H, nebo derivát desktopového čipsetu připojený přes DMI, jako je tomu u Comet Lake-H a předchozích CPU háčkové třídy. Mobilní čipset by asi docílil lepší výdrž na baterie.

Toto osmijádrové Tiger Lake-H nebude už mít tak výkonné GPU, sice je použitá architektura Xe/Gen 12 LP jako u normálního Tiger Lake, ale již jen s 32 EU (256 shadery), takže grafický výkon bude nižší než u AMD Ryzenů 4000H. Tyto procesory ovšem asi většinou budou míněné k párování se samostatným GPU mimo jiné v herních noteboocích.

Tip: Detaily grafické architektury Intel Xe LP: jádro prvního samostatného GPU i Tiger Lake

Vysoké takty, ale spotřeba by mohla pořád být limitující

Výkon CPU by díky osmi jádrům měl být hodně vysoký, ale Sharkbay uvádí, že „kroťte očekávání, spotřeba bude limitující“. Tím chce asi říci, že přes 10nm proces bude vícevláknový výkon osmi jader omezen 45W TDP (které je proti 28W čtyřjádrům Tiger Lake zvýšené jen o polovinu a něco). Tiger Lake-UP3 může při boostu jít až na 50 W, podobně by asi mohl boost překračovat TDP také u 45W modelu, kdo ví, jestli se také nepodíváme až k 80–100 W. Výkon při dlouhodobé zátěži na udržitelných 45 W by tím pádem byl samozřejmě snížen.

Ovšem energetická efektivita by měla být o dost lepší než u 14nm Comet Lake, takže toto nebude automaticky špatně. I pokud by výkon na jeden watt byl horší než u 7nm Ryzenů 4000H od AMD, Intel by mohl mít lepší výkon, což by leckomu za to určitě stálo.

Jednovláknový výkon by ale měl být hodně dobrý, snad ještě lepší než u Tiger Lake-U. Takt by totiž mohl být ještě o něco vyšší než 4,8 GHz, například skrz využití technik Turbo Boost Max 3.0 a Thermal Velocity Boost.

10nm proces Intelu 10 SuperFin 10SF 01 10nm proces Intelu 10 SuperFin přináší významná zlepšení proti původním 10 nm (Zdroj: Intel)

Vydání zatím pořád vypadá na H1 2021

Tyto procesory by Intel měl vydat v první polovině roku 2021. Normální předpoklad by byl, že vyjdou v dubnu, což je pro tuto řadu tradiční termín, ale Intel by teoreticky mohl chtít zkrátit životnost nynější generaci Comet Lake-H používající zastaralý 14nm proces, tudíž by se mohl snažit uvedení uspíšit třeba už na zimu nebo leden, kdy se bude pořádat CES 2021 (sice jen virtuálně, ale i tak to bude dobrá příležitost pro tato uvedení).

Zdroj: Intel (Medium), PTTweb.cc, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?