Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Herec v jiné roli. Výstava ve Viole představí Jana Kanyzu jako malíře

Kultura

  18:00
PRAHA - Déjà vu, tak zní název nové výstavy, jež se představí v předsálí divadla Viola. Díla budou k vidění od 26. září do 31. října.

Jan Kanyza jako malíř. foto: REPRO LN

Jan Kanyza (1947) studoval na AMU v Praze, působil především v herecké profesi, ale nikdy neopustil malování jako způsob umělecké výpovědi. Mimo malbu a grafiku projevil zájem také o keramiku, komponování písní, psaní textů a v poslední době rozšiřuje své zájmy o činnost literární a fotografii. Je spoluzakladatelem výtvarné skupiny Tolerance 95, člen Syndikátu výtvarných umělců. Samostatně vystavuje od roku 1977, účastní se také výstav kolektivních. Jeho obrazy jsou součástí soukromých sbírek doma i v zahraničí.

Bronislav Poloczek a Jan Kanyza ve filmu Příliš velká šance
Jan Kanyza jako malíř.

Výstavní činnost v prostoru divadelního baru v předsálí divadla začala v roce 2006 a pokračuje dodnes. Každý měsíc, tedy desetkrát do roka s výjimkou divadelních prázdnin, jsou ve Viole prezentovány práce zajímavých umělců.

„Galerie svým zaměřením nemá ambice se orientovat jedním směrem, ale poskytuje prostor a příležitost nejrůznějším stylům a technikám a není vyhraněna ani žádné věkové kategorii. Výběr autorů a prací je velmi pestrý. Už byly vystavovány obrazy, grafiky, fotografie, ale i keramika, porcelán a textilie. Prostor neumožňuje pouze instalaci v prostoru — tedy umístění plastik,“ vysvětlila Dana Malá, kurátorka výstav v Divadle Viola.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!