Éra nového Blízkého východu. SAE a Bahrajn podepsaly přelomovou dohodu s Izraelem

SAE a Bahrajn podepsaly v Bílém domě přelomovou dohodu s Izraelem

SAE a Bahrajn podepsaly v Bílém domě přelomovou dohodu s Izraelem Zdroj: Reuters

SAE a Bahrajn podepsaly v Bílém domě přelomovou dohodu s Izraelem
2
Fotogalerie

Zástupci Spojených arabských emirátů (SAE) a Bahrajnu podepsali ve Washingtonu přelomovou dohodu o navázání plnohodnotných diplomatických vztahů s Izraelem. Americký prezident Donald Trump označil normalizaci vztahů obou arabských zemí s židovským státem za počátek „nového Blízkého východu“.

Ještě před ceremonií, která se odehrála na trávníku u Bílého domu, Trump uvedl, že navázat oficiální styky s Izraelem by mohlo ještě dalších pět nebo šest zemí.

Spojené státy sehrály v jednáních roli prostředníka, přičemž pro Trumpa jsou podle řady pozorovatelů dohody významným úspěchem, ze kterého bude chtít těžit jen necelé dva měsíce před volbami, v nichž usiluje o znovuzvolení.

Trump hovořil v souvislosti s podpisem dnešní dohody o „úsvitu nového Blízkého východu“. „Toto odpoledne jsme tu, abychom změnili chod dějin,“ prohlásil.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve stejném duchu označil dnešní akt za „dějinný bod obratu“, který může jednou provždy ukončit izraelsko-arabský konflikt.

Ministr zahraničí SAE šajch Abdalláh bin Zajd Nahaján poděkoval v projevu Netanjahuovi za to, že pozastavil plány anexe okupovaných částí Západního břehu Jordánu, na který si činí nárok Palestinci.

Rozhodnutí o normalizaci vztahů s Izraelem oznámily SAE v polovině srpna. Byly tehdy teprve třetí arabskou zemí, která se k podobnému kroku rozhodla. Naposledy tak učinilo Jordánsko v roce 1994 a před ním Egypt v roce 1979.

Od oznámení SAE se však v diplomatických kruzích diskutovalo o tom, že by se po tomto „prolomení tabu“ mohly k Abú Zabí přidat i jiné země. To potvrdil minulý týden Trump, když v pátek oznámil, že dalším státem bude právě Bahrajn.

Navazování diplomatických vztahů s Izraelem se děje na pozadí sdílených obav zúčastněných zemí z počínání Íránu. Trumpova vláda se podle agentury Reuters pokusila ke stejnému kroku přimět i další sunnitské země, především nejvlivnější z nich - Saúdskou Arábii. Rijád dal však najevo, že na to nyní není připraven.

V době podpisové ceremonie ve Washingtonu se v jižním Izraeli rozezněly varovné sirény, které označovaly vypálení raket z palestinského pásma Gazy. Palestinci už bezprostředně po ohlášení normalizace vztahů mezi SAE a Izraelem odsoudili dohodu jako „ránu dýkou do zad“ arabské jednotě.