Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Sedmý Hackers Congress na začátku října v Praze

Josef Tětek
Josef Tětek
29. 9. 2020
 6 955

První říjnový víkend se bude v Praze pořádat již sedmý ročník kryptoanarchistické konference. Letošním tématem je digitální totalita – v době sílících požadavků na hromadné sledování populace v zájmu veřejného zdraví se jedná o téma velmi naléhavé.

Sedmý Hackers Congress na začátku října v Praze
Zdroj: Aktuální podoba Paralelní polis. Kontext na polibtenamprdel.lol. Foto:

Jakkoli se téma digitální totality může zdát až populisticky aktuální, bylo zvoleno ještě před vypuknutím letošní pandemie. Organizátor konference Pavol Lupták říká: „Práh digitální totality byl již překročen a je nejvyšší čas začít využívat všech dostupných prostředků, abychom do ní jako společnost nadobro nespadli.“

Soukromí v době eRoušky

Rozličné sledovací techniky v době koronavirové budou předmětem mnoha přednášek a panelových debat. Zatímco české pokusy o „chytrou karanténu“ jsou postižené klasickým švejkovstvím a důležitější jsou hezká slova na tiskovkách než funkční systémy, v zahraničí jsou sledovací aplikace místy až děsivě efektivní. Jako příklad úspěšného boje proti koronaviru s pomocí sledovacích technologií se dává Jižní Korea. Ty samé technologie ale umožňují sledovat a vyhledávat homosexuály, pro které je v poněkud úzkoprsé společnosti anonymita zásadní hodnotou, píše The Conversation.

Smuggler a Frank BraunZdroj: hcpp.cz.

Digitální totalitě se budou věnovat zejména pravidelní řečníci Frank Braun a Smuggler, kteří chodili v maskách dávno před tím, než to bylo cool. Jejich dlouhodobým zájmem jsou digitální nástroje na obranu před sledováním a zkoumání takzvaných darknetových tržišť – ta byla ostatně námětem vlivného Smugglerova textu Dropgangs, or the future of darknet markets.

FGC-9: takové to domácí bastlení zbraní

Digitální totalita možná už nezní po Snowdenových odhaleních a letošních eRouškách jako něco vzdáleného nebo překvapivého. Co ale možná netušíte, je, že se během posledních let velmi zdokonalily postupy pro domácí výrobu zbraní. Před několika lety médii prolétla zprávička o projektu Liberator, palné zbrani tisknutelné na 3D tiskárně. Zatímco Liberator byl vzhledově i funkčně spíše hračka, u které jste se právem báli o prsty, projekty jako FGC-9 (Fuck Gun Control 9mm) jsou již plnohodnotnými zbraněmi. Pokrokem je využívání dílů z airsoftových zbraní a ocelových trubek. Podle autorů projektu je takto možné sestavit si podomácku zbraň jak ve Spojených státech, tak i v mnoha evropských zemích. Motivací projektů jako FGC-9 není ozbrojování zločinců, nýbrž mírumilovných občanů, kterým vlády zakazují se ozbrojovat k ochraně svého života a majetku.

O projektu FGC-9 přijede přednášet JStark1809, zakladatel projektu Deterrence Dispensed. Životním mottem JStarka je „žít svobodně, nebo zemřít” – jedná se o slavný výrok amerického generála Johna Starka, podle kterého si JStark1809 zvolil pseudonym.

Bitcoin, ekonomie, média a kryptoanarchie

Rozvíjená budou samozřejmě i tradiční témata Hackers Congressu. Ať už fyzicky či vzdáleně, přednášet během prvního říjnového víkendu budou:

  • David Friedman – ekonom, syn slavného chicagského ekonoma Miltona Friedmana. Autor anarchokapitalistické bible The Machinery of Freedom: Guide to a Radical Capitalism.
  • Pavla Holcová – novinářka, zakladatelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku. Spolupracovala se zavražděným slovenským novinářem Jánem Kuciakem, dlouhodobě pracuje na odkrývání organizovaného zločinu a metod praní špinavých peněz.
  • Paul Rosenberg – filozof, autor knih představujících vizi svobodné společnosti bez státu. Minulý rok s ním na Finmagu vyšel rozhovor: Až se budou hroutit ekonomiky, musí mít hlavouni cestu ven.
  • Douglas Rushkoff – mediální teoretik, autor mnoha bestsellerů o vztahu člověka k médiím a technologiím (za zmínku stojí například Present Shock, vysvětlující dopad real-time technologií na vnímání reality).

A desítky dalších přednášejících a účastníků panelových diskuzí. Stejně jako v předešlých letech, i letos se můžete těšit reportáž a/nebo rozhovory s účastníky. Nejlepší je nicméně zažít alespoň jeden Hackers Congress na vlastní kůži. Akce se koná ve dnech 2.–4. října. v prostorech Paralelní Polis a La Fabrika.

Nebude-li možné z titulu státního nařízení konferenci uspořádat fyzicky, bude mít virtuální formu. Vstupenky, seznam přednášejících a další informace jsou k dispozici na stránkách HCPP.cz.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Josef Tětek

Josef Tětek

Ekonom s dlouhodobým zájmem o podstatu peněz a bitcoin. Brand ambassador hardwarové peněženky Trezor. Tvůrce Stackuj.cz Podcastu. Autor knih Nepřátelé státu, přátelé svobody a Bitcoin: Odluka peněz od... Více

Související témata

hackers congresskryptoměnyparalelní polis
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo