Hlavní obsah

Rusové už nechtějí spolupracovat s Američany na plánované venušské stanici

Moskva

Ruská kosmická agentura Roskosmos ustoupila od spolupráce s USA na meziplanetární stanici Veněra-D, která by měla koncem nynějšího desetiletí zamířit k sousední planetě Venuši. Napsala to ruská tisková agentura RIA Novosti s odvoláním na vysokého představitele Roskosmosu Alexandra Blošenka.

Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Greaves et al.

Ilustrační snímek Venuše, jak ji zachytil radioteleskop ALMA.

Článek

Informace se objevila pouhý den po zveřejnění zprávy, že mezinárodní tým vědců objevil v atmosféře Venuše plyn fosfan, který může mít biologický původ. To by teoreticky mohlo být považováno za důkaz existence možného života mimo Zemi.

Na Venuši našli možné stopy života

Věda a školy

Mise stanice Veněra-D se plánuje na léta 2027 až 2029. Původně se počítalo s tím, že se bude jednat o společný rusko-americký projekt, ale šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin podle RIA Novosti dal najevo, že dává přednost tomu, aby šlo o projekt národní.

Foto: Pool, Reuters

Šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin

„Bylo rozhodnuto, že plánovaná mise Veněra-D, zahrnující orbitální i přistávací modul, bude realizována jako nezávislý národní projekt bez široké mezinárodní spolupráce,“ uvádí se v citaci vyjádření Rogozina zveřejněné na webu Roskosmosu.

Ruská loď dopravila na ISS nový náklad, cesta trvala jen tři a čtvrt hodiny

Věda a školy

V rámci projektu mají specialisté zkoumat vzorky půdy a atmosféry druhé planety naší Sluneční soustavy. Cílem je rovněž studovat povahu evolučních procesů Venuše, která údajně dříve utrpěla klimatickou katastrofu spojenou se skleníkovým efektem.

Na realizaci ruské části projektu požadovali vědci na příštích deset let více než 17 miliard rublů (5,1 miliardy korun), ale žádné prostředky zatím nedostali, napsala RIA Novosti. Náklady na americkou část se odhadovaly v přibližně stejné výši.

Američané se zapojit mohou, ale ne jako rovnocenný partner

Ředitel Ústavu kosmických výzkumů Ruské akademie věd Anatolij Petrukovič poznamenal, že američtí kolegové se budou moci do mise zapojit, nikoli však už jako rovnoprávný partner.

Rusko-česká špionážní aféra: Poradce šéfa Roskosmosu měl dávat ČR tajné informace

Evropa

„Už to není projekt, který závisí na přání druhé strany. Potvrzuje se, že ho provedeme nezávisle na tom, jestli se s někým spojíme, nebo nespojíme,“ konstatoval.

Podle akademie věd je Rusko schopné samostatně financovat let stanice Veněra-D, aby se uskutečnil někdy „blíže k roku 2030“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám