Hlavní obsah

Výkonné herní grafiky nemusí být drahé

Novinky, Miloslav Fišer

Do prodeje se chystá nová generace herních grafik od společnosti Nvidia. Karty ze série GeForce RTX 30 stojí rozhodně za pozornost, neboť nabídnou vysoký výkon i při výrazně nižších cenách, než za kolik se nabízeli jejich předchůdci.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090

Článek

Novinky budou nabízeny ve třech různých provedeních, mezi cenově nejatraktivnější budou patřit karty GeForce RTX 3070 a RTX 3080. Obě levnější novinky nenabídnou tak vysoký výkon jako vrcholné provedení RTX 3090, ale i přesto budou výrazně rychlejší než předchůdci.

Špičkový výkon už v základu

I nejlevnější karta je rychlejší než RTX 2080 TI, která byla doposud označována za nejvýkonnější herní grafiku na světě. Proti ní je ale cena poloviční. V průměru je pak o 60 procent rychlejší než RTX 2070. Má 8 GB GDDR6 a představuje vyvážené řešení pro hraní v rozlišení 4K nebo 2K (1440p).

GeForce RTX 3080 je dvakrát rychlejší než RTX 2080. Nabízí 10 GB nejnovější GDDR6X paměti s rychlostí 19Gbps. Nová RTX 3080 dokáže konstantně v moderních hrách dosahovat 60 snímků za sekundu při 4K rozlišení.

Grafika GeForce RTX 3080 bude díky dobrému poměru cena/výkon pravděpodobně nejpopulárnější.

Tím nejlepším v nabídce bude tedy GeForce RTX 3090. Tato karta nabízí dvojnásobnou FP32 propustnost oproti předchozí generaci a 30 TFLOPS výpočetního výkonu. Za vysoký výkon vděčí novinka novým streamingovým multiprocesorům.

V praxi by tak měla být RTX 3090 o 50 % výkonnější než Titan RTX, který byl označován doposud jako nejvýkonnější grafická karta na světě. Titan RTX byl dokonce ještě rychlejší než GeForce RTX 2080 TI, nebyl však primárně určen na hry, ale na specializované výpočetní výkony.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3070

Hraní v 8K

Karta je tedy stavěná na plnohodnotné hraní v rozlišení 8K, a to při 60 snímcích za sekundu. Všechny nové karty přitom zvládnou technologii ray tracingu v reálném čase – nabízejí tedy extrémně realistickou grafiku.

Děj konkrétního titulu dokáže nabrat úplně jinou atmosféru, když v krvelačné vřavě vidíte lehce se pohupující vlnky v protékající řece nebo zahlédnete sebe samotného s puškou v ruce v odrazu okna. I pouhá rozsvícená lampička dovede vdechnout díky realističtějšímu vykreslení stínů hororový nádech prakticky jakékoliv místnosti.

Miliardová technologická akvizice. Nvidia kupuje výrobce čipů ARM

Hardware

Cenově nejatraktivnější budou modely GeForce RTX 3070 a GeForce RTX 3080, první zmiňovaný vyjde na 13 999 Kč, druhý pak na 18 999 Kč. Za nejvýkonnější variantu případní zájemci zaplatí 40 999 Kč.

I když se pořizovací cena může zdát vysoká, předchozí vlajková loď Titan RTX byla ještě dražší, stála 69 500 Kč. Navíc i základní model GeForce RTX 3070 by měl být rychlejší než předchozí nejlepší herní grafika.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080

Vylepšené verze

Sluší se nicméně zdůraznit, že uvedené ceny jsou doporučené. Celá řada výrobců si karty upraví k obrazu svému – budou mít například účinnější a tišší chlazení, ale také nepatrně vyšší výkon, neboť budou již z výroby přetaktované. U nich budou pravděpodobně o pár tisíc vyšší.

Ve vlastním zpracování budou karty nabízet například společnosti Asus, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY a Zotac.

Jako první se na pultech obchodů objeví RTX 3080, a to již 17. září, nejvýkonnější provedení RTX 3090 se pak začne prodávat přesně o týden později – 24. září. V průběhu října pak bude možné zakoupit nejlevnější variantu RTX 3070.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám