Hlavní obsah

Před 130 lety se českým dívkám otevřelo gymnázium, kde mohly poprvé složit maturitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

První příležitost získat maturitu - a tím i možnost studovat na univerzitě - získaly dívky v Čechách a vlastně i ve střední Evropě díky pražskému soukromému gymnáziu Minerva. Poprvé se tam mohly zapsat 16. září 1890, samotná výuka pak začala o dva týdny později. Velkou zásluhu na vzniku dívčího gymnázia měla spisovatelka Eliška Krásnohorská.

Foto: ČTK

Eliška Krásnohorská (1847-1926)

Článek

Učební plán měl stejné předměty jako školy chlapecké, obvykle osmiletý program byl ale zhuštěn do pěti let. Škola přijímala absolventky měšťanky či vyšší dívčí školy, tedy nejméně čtrnáctileté.

Povinná školní docházka slaví 150 let. Má za sebou mnoho proměn

Historie

Eliška Krásnohorská nejprve shromáždila několik tisíc podpisů pod petici za vznik státního dívčího gymnázia, kvůli liknavosti úřadů ale nakonec prosadila vznik soukromého gymnázia Minerva, nazvaného dle římské bohyně vzdělanosti a řemesel.

Povolení c. k. úřadů škola získala v červnu 1890 a o čtvrt roku později se už ve dvou místnostech obecné školy sv. Vojtěcha v Pštrossově ulici učilo.

Foto: Jan Černý, ČTK

První dívčí gymnázium ve střední Evropě, jeho původní sídlo v Praze 1 na starším snímku

„Minervistky” se zapsaly také do dějin vysokého školství (řádné studium pro dívky bylo v habsburské monarchii povoleno v roce 1897). První doktorkou filozofie se v roce 1901 stala Marie Zdeňka Baborová, první lékařkou o rok později Anna Honzáková.

Vedle nich na Minervě maturovala řada dalších významných žen: například Alice Masaryková, spisovatelky Marie Tilschová a Jarmila Loukotková, novinářka Milena Jesenská nebo architektka Milada Petříková-Pavlíková.

Gymnázium se několikrát stěhovalo, roku 1953 zaniklo

Gymnázium se během existence několikrát stěhovalo, sídlilo například v provizorních pavilonech v zahradě Vily Amerika v ulici Ke Karlovu, škole ve Štěpánské ulici nebo budově dnešní Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v ulici M. D. Rettigové.

Pražské gymnázium odhalilo desku válečnému letci Dudovi, účastníku bitev o Francii a Británii

Věda a školy

Pět let po únoru 1948 gymnázium přišlo o tradiční název, přestěhovalo se do Braníka a změnilo se v běžnou školu svého druhu.

Ta od roku 1964 sídlí v Ohradní ulici v Michli, přičemž od roku 2003 nese na památku zakladatelky Minervy název Gymnázium Elišky Krásnohorské.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám