TOPlist

Plug-in hybrid, mild-hybrid či raději zemní plyn? Škoda Octavia dostává nové motorizace

Skoda Octavia

Portfolio čtvrté generace modelu Octavia se rozrůstá. Nově si zákazníci mohou vybírat například z mild-hybridního pohonu, verze na zemní plyn, kterou Škoda Auto označuje jako G-TEC, ale také ze sportovních derivátů RS.

Skoda Octavia

Základem nabídky čtvrté generace modelu Škoda Octavia je opět verze liftback a verze kombi. Modelovou řadu Octavia doplňuje verze Scout a sportovně laděná verze RS. Poprvé v historii automobilky si můžete oblíbené „Rso“ koupit nejen s naftovým či benzinovým motorem, ale také s plug-in hybridní jednotkou. První jízdní dojmy ze zmíněných motorizací si u nás budete moci přečíst už brzy.

Octavia iV a Octavia RS iV s plug-in hybridním pohonem nabízí lokálně bezemisní jízdu s dojezdem v čistě elektrickém módu až 60 km v režimu WLTP. Octavie je také první vůz Škoda s označením e-TEC vybaveným mild-hybridní technologií. Benzinové motory TSI tak společně s 48V řemenovým startér-generátorem v kombinaci se 48V lithium-iontovým akumulátorem vytváří elektrifikovaný pohon. Model Octavia je nabízen také ve variantě G-TEC s pohonem na zemní plyn. Díky čistšímu spalování tato verze produkuje přibližně o 25 % nižší emise CO₂ než provedení s benzinovým motorem.

Christian Strube, člen představenstva společnosti Škoda Auto odpovědný za oblast Technického vývoje, říká: „Při vývoji nového vozu Octavia pro nás bylo od začátku prioritou snížit hodnotu aerodynamického odporu stejně jako hodnoty emisí. Výsledkem je tak široká paleta pohonů jako nikdy předtím. Model Octavia nabízíme ve variantě e-TEC s novou mild-hybridní technologií, ve dvou verzích iV s plug-in hybridním pohonem a s technologií G-TEC s pohonem na zemní plyn. Podařilo se nám spojit efektivitu a udržitelnost s vysokou úrovní funkčnosti a všestrannosti. Model Octavia tím opět boduje v kategoriích, které naši zákazníci tak oceňují.

Škoda Octavia dospěla i po stránce asistenčních systémů. Čtvrtá generace využívá asistovanou jízdu druhé generace s panoramatickým kamerovým systémem, který pomocí čtyř kamer a zobrazení 360° pohledu promítá okolí vozu na obrazovku infotainmentu.

Skoda Octavia RS iV
Škoda Octavia RS popré v historii automobilky nabízí i plug-in hybridní pohon.

Adaptivní vedení v pruhu nově rozpozná i práce na silnici, nebo místní dopravní informace, které automaticky upozorňují řidiče na komplikace v dopravě bezprostřední blízkosti vozu, například na dopravní zácpu. Premiéru ve voze Octavia má nový head-up displej, který zobrazuje důležité informace o rychlosti, údaje z navigace, informace o rozpoznaných dopravních značkách nebo aktivovaných asistenčních systémech přímo na čelním skle.

Skoda Octavia RS iV
Líbí se vám sportovněji střižený interiér ve Škodě Octavii RS?

Škoda Octavia nabízí tři infotainment systémy s displeji o velikosti 8,25″ a 10″, které jsou postaveny na poslední generaci infotainmentu. Octavie je vždy online díky zabudované eSIM, která umožňuje přístup k novým službám Škoda Connect.

Spárovat si auto můžete s vaším chytrým telefonem a následně mít přehled o tom, zda je auto zamčené a tak podobně. Několik zajímavost, které nová generace Škody Octavia přináší, jsme se věnovali v samostatném článku.

Autor článku Patrik Svatoš
Patrik Svatoš
Redaktor automobilové sekce, který má rád technologie, auta, fandí Olympique Marseille a nedokáže žít bez kofeinu.

Kapitoly článku