Hlavní obsah

Sojuz má dopravit novou posádku na ISS za rekordní tři hodiny

Moskva/Washington

Ruská loď Sojuz MS-17 se chystá v polovině října překonat rychlostní rekord při dopravě posádky ze Země na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Let by jí měl trvat jen něco málo přes tři hodiny, informovala agentura RIA Novosti s odvoláním na údaje amerického vesmírného úřadu NASA.

Foto: Anton Novoderezhkin/TASS, Profimedia.cz

Ruští kosmonauti Sergej Ryžikov (vlevo) a Sergej Kuď-Svěrčkov během srpnového tréninku ve Hvězdném Městečku u Moskvy.

Článek

Nosná raketa Sojuz 2.1a má odstartovat se Sojuzem MS-17 z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu 14. října.

Posádku budou tvořit ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Svěrčkov a americká astronautka Kathleen Rubinsová.

Podle údajů zveřejněných na stránkách NASA je start stanovený na 7:45 SELČ a přistání na 10:50 SELČ. Let Sojuzu MS-17 by tak měl trvat tři hodiny a pět minut.

Dosavadní letový rekord s lidmi na palubě drží loď Sojuz MS-06, která v září 2017 vzdálenost Bajkonur-ISS urazila za pět hodin a 38 minut.

Ruská loď dopravila na ISS nový náklad, cesta trvala jen tři a čtvrt hodiny

Věda a školy

Lodě Sojuz začaly od roku 2013 létat s posádkami v rychlejším šestihodinovém režimu místo dřívějšího způsobu, při kterém cesta trvala dva dny.

Od roku 2018 byl superrychlý, zhruba tříhodinový režim úspěšně otestován na pěti nákladních lodích Progress, tedy nepilotovaných letech bez lidí.

Američané chtějí létat sami

I přes chystaný říjnový let platí, že se USA zbavují závislosti na ruských Sojuzech, ve kterých si Američané museli pro své astronauty platit místa.

Astronauti v Crew Dragonu zakotvili u ISS a přešli na její palubu

Věda a školy

Na konci května dopravila na ISS astronauty Roberta Behnkena a Douglase Hurleyho loď Crew Dragon Endeavour americké soukromé společnosti SpaceX, se kterou plánují cestovat i nadále.

Šlo o první let amerických astronautů americkou lodí z území Spojených států od roku 2011, kdy skončil program raketoplánů.

Na podzim poletí astronaut NASA na ISS ruským Sojuzem. Za 90 milionů dolarů

Věda a školy

Američané nicméně už dříve v květnu raději s Ruskem dohodli, že jeden jejich astronaut poletí na ruské lodi Sojuz na vesmírnou stanici právě ještě letos na podzim. O zakoupení místa na ruském kosmickém plavidle se dohodly NASA a korporace Roskosmos.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám