Vojtěch od pátku zakázal vnitřní akce na stání nad deset lidí. Výjimku mají výstavy nebo trhy

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za ANO chce od pátku omezit počet návštěvníků hromadných akcí ve vnitřních prostorách, například v klubech. Lístky na ně mají být nově prodávány jen k sezení, ne ke stání. Vojtěch to ve středu řekl v Poslanecké sněmovně během debatě o šíření koronaviru v Česku. Ministerstvo později doplnilo, že nařízení bude platit od pátečních 18.00 a výjimku z něj mají například výstavy nebo trhy.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 19:02 16. 9. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Vojtěch

Adam Vojtěch | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Aktuální epidemiologická situace není dobrá,“ zopakoval před poslanci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Čísla budou v nejbližších dnech velmi podobná těm současným nárůstům,“ dodal.

Zároveň řekl, že většina nakažených koronavirem je na rozdíl od jara ve věku 20 až 29 let. Mohou to být podle něj lidé, kteří se nakazili na klubových akcích a mohou být zdrojem šíření nákazy i mezi rizikovými skupinami.

Návrat čísla R. Podle šéfa statistiků Duška je opět důležité, nově se bude zveřejňovat také pro kraje

Číst článek

„Opatření by měla být účinná od pátku a týkají se vnitřních hromadných akcí, které jsou určeny ke stání. Jsou to akce, kde se shromažďuje velký počet lidí ve vnitřních prostorách. Nebude nadále možné prodávat vstupenky na stání na tyto hromadné akce. Bude vždy muset být konkrétní místo na sezení,“ oznámil Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví později doplnilo, že opatření bude platné od pátečních 18.00. Zákaz se vztahuje konkrétně na vnitřní akce na stání pro více než deset lidí. Výjimku mají výstavy, trhy, veletrhy a podobné akce.

Bary, restaurace a kluby tak nesmějí podle nařízení ministerstva vpustit více zákazníků, než mají míst k sezení. Roušku musí mít lidé i u baru, pokud nesedí.

„Přidělené místo každému účastníkovi akce znamená vytvoření určitého odstupu od ostatních. To však neznamená, že by se v prostoru nemohlo například tančit. Lidé, kteří mají své přidělené místo, se mohou v roušce normálně pohybovat po provozovně. I nadále tak bude možné pořádat například plesy, taneční a další akce. Každý účastník takovéto akce však bude muset mít své místo k sezení,“ upřesnil šéf epidemiologické skupiny při ministerstvu zdravotnictví Roman Chlíbek.

Cílem je podle Vojtěcha zastavit aktuální nárůst počtu lidí pozitivních na nemoc covid-19, který je vyšší než na jaře.

„V tuto chvíli je naší prioritou zastavit počínající exponenciální nárůst pozitivních případů. Nemohu však vyloučit další opatření,“ dodal ministr v tiskové zprávě.

‚Opatření nejsou buzerace‘

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD pak čeká ve vládě další debatu o svolání Ústředního krizového štábu, což premiér Andrej Babiš (ANO) odmítá. Svolání štábu neznamená vyhlášení stavu nouze, zdůraznil před poslanci ministr.

Česko po třech dnech opět eviduje vysoký přírůstek nakažených, za úterý jich přibylo 1677

Číst článek

„Jsem přesvědčen, že obecně platí to, že pokud máme osvědčené mechanismy, měli bychom je používat,“ uvedl před poslanci.

Hamáček také řekl, že je nutné znovu přesvědčit obyvatele o tom, že nemoc covid-19 může mít vážné dopady a nynější opatření proti šíření koronaviru nejsou „buzerace“.

Patří k nim nošení roušek v některých veřejných prostorách. Opatření by podle ministra měla přinést efekt zhruba za dva týdny.

Jak uvedl, obává se toho, že pokud by se nepodařilo křivku nárůstu nakažených zploštit, Česko by se mohlo dostat do jarní situace Itálie nebo současné situace Izraele. Zastavovat ekonomiku a zavírat školy nechceme, dodal Hamáček.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme