Opoziční poslanci neprosadili kritiku Babiše a Vojtěcha za šíření koronaviru

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 16. 9. 2020 21:39
Kritici vlády sice prosadili v Poslanecké sněmovně debatu o tom, jak Česko zvládá či nezvládá boj proti koronaviru, ale neměli dost hlasů pro přijetí kritických usnesení. Sám ministr zdravotnictví Adam Vojtěch však přiznal vážnost situace. "Situace není určitě dobrá, to je nesporný fakt, není třeba to zakrývat, počet pozitivních je velmi výrazný a bude narůstat," prohlásil.
Středeční jednání poslanecké sněmovny.
Středeční jednání poslanecké sněmovny. | Foto: Aktuálně.cz

Zatímco v úterý opoziční poslanci natřikrát marně usilovali o to, aby se na program Poslanecké sněmovny dostala debata ohledně stále silnějšího šíření koronaviru v České republice, ve středu už měli více štěstí. A to díky tomu, že přes odpor hnutí ANO opozici podpořili podle hlasovacího protokolu sociální demokraté a také komunisté.

Když ale přišla navečer po výměně názorů chvíle na hlasování, kritici neprosadili ani jedno z celé řady usnesení, ve kterých buď vládu kritizovali, nebo navrhovali různá řešení, jak bojovat s koronavirem. Poslanci ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů dali dohromady jen kolem 36 hlasů, což k většině nestačilo.

Hlasování bylo ve středu nebývale mnoho - dvacet tři. Prošlo ale jen to první, ve kterém poslanci vyjádřili poděkování všem lékařům, zdravotním sestrám, hygienikům, dalším nelékařským zdravotníkům, medikům, pracovníkům v sociálních službách a všem dalším organizacím a lidem, které se podílí na řešení současné krizové situace spojené s pandemií koronaviru na území České republiky a na zajišťování péče o obyvatelstvo.

Následující hlasování, tentokrát kritické k vládě, už ale ukázalo, jaký je poměr sil. Z 85 přítomných poslanců bylo pro 37. Hlasovací protokoly ukazují, že návrh nepodpořili vesměs poslanci hnutí ANO, ČSSD a SPD. Když poslanci hlasovali o výzvě vládě, aby usilovala o zvýšení počtu testů na onemocnění covid-19, podle hlasovacího protokolu bylo pro 29 poslanců. V tomto případě se k ANO a ČSSD přidala ještě KSČM a SPD, pro nebyli ani poslanci STAN. 

Pro návrh vládě, aby zajistila dostatečný počet záložních odběrových míst a pracovníků call center, hygieniků a laborantů a Česká republika tak byla lépe připravena na rostoucí trend nákazy covid-19, zvedlo ruku 38 poslanců. To ale nestačilo, pro schválení bylo potřeba 44 hlasů. Pohled na protokol říká, že tentokrát byli pro poslanci ČSSD, ale kromě hlasů ANO chyběly hlasy KSČM a SPD - jejich poslanci fakticky podpořili vládu. 

Dvě usnesení se pokusil neúspěšně prosadit předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Pro návrh, který zněl, že "poslanecká sněmovna konstatuje, že vláda nezvládla přípravu České republiky na druhou vlnu nákazy koronavirem SARS-CoV-2," hlasovalo podle protokolu 31 poslanců. Tentokrát podrželi vládu poslanci ANO, KSČM, SPD i sociální demokracie. 

V posledním hlasování, kdy na návrh Bartoška zaznělo, že "sněmovna žádá vládu, aby v termínu do 29. září 2020 předložila poslanecké sněmovně analýzu připravenosti České republiky na další možné vlny nákazy koronavirem SARS a soubor opatření k zamezení explozivního šíření onemocnění covid-19," bylo pro 39 poslanců. Ovšem, opět to bylo málo. Podle protokolu byli sice sociální demokraté pro, ale poslanci ANO, SPD a KSČM opět ruce nezvedli.

"Tím jsme vyřídili všechny pozměňovací návrhy a já vám za to děkuji. S pozdravem 'situace je nadmíru výtečná' se s vámi loučím," okomentoval ironicky výsledky hlasování přímo do mikrofonu pirátský poslanec Jakub Michálek.

Právě jemu neprošlo hned několik návrhů. "Vláda nepředložila Poslanecké sněmovně prostřednictvím předsedy vlády během tří měsíců informaci o zvolených řešeních a přípravě na možný příchod další vlny pandemie koronaviru," znělo jedno z usnesení. "Vláda nenaplnila usnesení Poslanecké sněmovny, aby poskytovala veřejnosti informace v pravidelných a předem daných intervalech, srozumitelně a věcně," navrhoval další usnesení Michálek. 

Babiš nebyl debatě přítomný

Michálkovi patřilo i jedno z prvních vystoupení, ve kterých převažovala kritika vlády od opozičních politiků. Michálek upozorňoval, že nechce debatu ve sněmovně využít k ponižování ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, ve svém vystoupení však vyčetl Vojtěchovi a členům vlády řadu věcí.

"Letos v červnu Poslanecká sněmovna zadala vládě 11 úkolů k tomu, abychom se připravili na další vlnu koronaviru. Bohužel vláda hned několik bodů vůbec nesplnila," prohlásil Michálek. Poukazoval například na to, že vláda v minulých měsících nedokázala posílit hygienické stanice o podstatně víc lidí, takže ty nestíhají trasovat nakažené lidi. A vládě dále vyčetl, že nepředložila žádnou strategii, co a jak chce dál dělat.

Opozice se opřela do premiéra Andreje Babiše už v úterý, kdy se snažila do programu sněmovny bod na téma koronaviru dostat. "Pan premiér lhal o tom, že tak jako my testujeme, netestuje vůbec nikdo. To je prosím pěkně lež. Minulý týden lhal o tom, jak to ta hygiena stíhá a jak žádnou pomoc nepotřebuje," stěžoval si předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

V té době ještě mluvil do sálu, kde neseděl nejen ministr Vojtěch, ale ani premiér Babiš. Ve středu odpoledne naopak seděl Vojtěch v jednací síni už před projednáváním celého bodu jako jeden z prvních a do sálu přišel na některé části i předseda vlády. Občas si sedl do vládních lavic ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček, který prosazuje opětovné ustavení Ústředního krizového štábu. Proti se postavil premiér. "Čeká nás o tomto debata v rámci vlády," podotkl Hamáček.

Hamáček kritizoval "bojovníky proti rouškám"

Hned po Michálkovi se přihlásil o slovo ministr Vojtěch, který ve své řeči hned na začátku uznal vážnost situace i to, že čekal pozdější zesílení viru. "Situace určitě, pokud se bavíme o aktuální epidemiologické situaci, není dobrá. To je nesporný fakt a není nutné to zakrývat," začal své vystoupení a hned si postěžoval, že atmosféra ve společnosti byla i kvůli opozici proti používání roušek. Stejně tak odmítal kritiku Michálka, že by nic nedělal.

"Není pravda, že jsme nic nedělali. Nedívali jsme se do zdi. Od začátku léta jsme se na aktuální situaci připravovali, vláda připravila strategii chytré karantény, posílili jsme hygienické stanice o 134 míst," sdělil s tím, že kapacita laboratoří je nastavena na 20 tisíc testů denně. "A počítáme až s 25 tisíci denně. Stále kapacitu navyšujeme, stále navyšujeme přístrojové vybavení. Je vidět, že testovací kapacita se výrazně zlepšila. Doufám, že to bude oceněno," hájil se Vojtěch. Zároveň tvrdil, že dál navyšuje také odběrová místa.

"Jsme schopni odebrat kolem 17 tisíc vzorků. Když k tomu připočteme mobilní odběrová místa, dostaneme se na 20 tisíc. Odběrových míst je celkem 134 a bude jich ještě víc," uvedl ministr, který v podobném duchu mluvil po většinu svého vystoupení. "Škoda že minulé vlády, například ODS, snížily počty pracovníků v hygienické službě o 50 procent. To je dědictví minulosti, kdy tato služba nebyla prioritou. Kdyby toto minulé garnitury neudělaly, možná bychom teď na tom byli lépe," stěžoval si Vojtěch.

Zároveň avizoval, že přijdou další opatření, která se dotknou pořádání vnitřních akcí, kde lidé stojí. "Je to skutečně věc, která nás poměrně trápí, protože jsou to vlastně akce, kde se shromažďuje velký počet lidí ve vnitřních prostorách, takže toto je něco, co bychom chtěli regulovat. Budou to vnitřní hromadné akce, které jsou tedy určeny převážně ke stání, kde tedy nemá každý účastník určeno místo k sezení. A to jsou akce, které by měly být regulovány a nebude nadále možné prodávat vstupenky na stání na tyto hromadné akce. Bude vždy muset být konkrétní místo k sezení," řekl Vojtěch.

Po něm si vzal slovo ministr Hamáček, který ve svém vystoupení rovněž přiznal, že situace není dobrá. "Za mě je asi férové říci, že ta situace není dobrá. Pokud se podíváme na to, jak mezidenně rostou případy v České republice, tak nárůst je razantní a dá se říci, že v posledním týdnu nebo v posledních dnech má charakter počínající exponenciální křivky," uvedl Hamáček, který chválil ministerstvo zdravotnictví za to, že nařídilo nošení roušek. Kritizoval přitom všechny, kteří proti nošení roušek brojili.

"Kde jsou ti bojovníci proti rouškám? Kde jsou ti různí odborníci, kteří říkali, že jsou roušky k ničemu, že je to náhubek, že bychom to měli sundat. Já jsem je velmi hlasitě slyšel v tom květnu a červnu a červenci. Teď jsou nějak ticho," tvrdil Hamáček s tím, že se nechce zbavovat odpovědnosti za současný stav.

Vystoupení ministra Vojtěcha vyvolala rozhořčené reakce hned několika politiků, například předsedy ODS Petra Fialy. 

"Myslím, že ten projev se dá shrnout následujícím způsobem: Situace je špatná, ale ne až zase tak moc. Může za to opozice. Stejně špatné je to v jiných zemích, proto nám všichni zavírají hranice. Hygiena nestíhá, ale může za to vláda z roku 2008. Bude hůř, ale to nevadí, protože teď je to vlastně docela dobré, ale na to horší se připravme," glosoval Fiala, který stejně jako v pondělí vyzval Vojtěcha k rezignaci.

"Tento náš požadavek je naprosto na místě. Je nevyhnutelné, aby vláda poslala veřejnosti vzkaz, že končí lakování narůžovo," řekl šéf ODS. "Bohužel se ukazuje, že vláda promrhala měsíce a měsíce. Bohužel je zřejmé, že na druhou vlnu koronaviru není Česká republika připravena. Očekávám od premiéra, že přestane vinit média a opozici a že začne poslouchat, místo aby bagatelizoval situaci," dodal.

Za zmínku o vládě z roku 2008 kritizoval Vojtěcha také Miroslav Kalousek, který byl členem této vlády. "Ano, vláda v roce 2008 skutečně snížila počty pracovníků hygienické služby, připusťme, že to byla systémová chyba, já to neumím posoudit. Pokud to ale byla systémová chyba, proč tu chybu vaše vláda za posledních sedm let nenapravila?" namítal Kalousek.

Předsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové pro změnu vadilo, že v jednací síni chybí premiér Babiš. "Velmi ráda bych na tomto jednání viděla pana premiéra. Mrzí mě, že mu nestojí za to se v tak klíčové situaci, kterou tady prožíváme, dostavit na dnešní jednání. Nevidím nic zásadnějšího v České republice, než abychom se bavili o situaci šíření epidemie koronaviru u nás," prohlásila.

Ministr Vojtěch vystoupil ještě v závěru debaty a mimo jiné děkoval poslancům za celou řadu věcných návrhů. "S něčím samozřejmě mohu souhlasit více, s něčím méně, ale děkuji za tu věcnou diskusi. Myslím si, že byla obecně poměrně korektně vedena ve věcné rovině, takže za to děkuji," řekl mimo jiné.  Když ale přišla řada na hlasování o návrzích opozice, ani jeden návrh nezískal hlasy většiny přítomných poslanců.

 

Právě se děje

Další zprávy