Hlavní obsah

Cena jablek výrazně vzrostla

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jablka v Česku dramaticky zdražují. Podle dat z veřejné databáze Českého statistického úřadu (ČSÚ) v srpnu cena kila tohoto ovoce vzrostla meziročně o více než 60 procent na 47,72 koruny. Ještě před rokem stál kilogram jablek 29,70 koruny. Oproti červenci toto ovoce zdražilo o 9,3 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Ceny jablek

Článek

Ceny jablek rostou vytrvale od ledna. Tehdy kilo vyšlo na 31,45 koruny. Od té doby došlo k postupnému nárůstu ceny o 52,5 procenta.

I přes zdražení lze sehnat jablka i výrazně levněji, než je průměrná cena. Podle srovnávače slevových letáků Kupi.cz se ceny jablek v akci aktuálně pohybují mezi 25 a 30 korunami za kilogram.

Jedním z možných důvodů růstu cen ovoce je i koronavirová pandemie. Jednak zvýšila náklady dovozu ze zahraničí, jednak vzrostl zájem spotřebitelů o ovoce, které odborníci doporučují pro zvýšení imunity.

Květák za stovku? Při omezení na hranicích nic nemožného

Ekonomika

V jednu chvíli poměrně dramaticky rostly i ceny papriky. Ty od ledna do května vyskočily téměř o 41 procent z 65,10 na 91,90 koruny za kilogram. Od té doby však paprika opět zlevnila.

Nicméně za poslední dva měsíce ceny papriky zase vzrostly na 56,02 koruny za kilogram. Oproti květnovému vrcholu je však kilo papriky stále výrazně levnější.

Anketa

Zaznamenali jste výrazné zdražení jablek?
Ano
83,5 %
Ne
10,6 %
Jablka nejím
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 996 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám