Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vystrčil s Babišem jednal o Tchaj-wanu. Šéf Senátu vidí „obrovský potenciál“

Aktualizováno -
16. září 2020
20:12
Autor: ČTK - 
16. září 2020
16:40

Předseda Senátu Miloš Vystrčil bude ve středu večer jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o obchodních příležitostech na Tchaj-wanu. Jednání se uskuteční jako videokonference. Uvedla to tisková tajemnice horní komory Sue Nguyen. Připojit by se měli i někteří ministři.

Vystrčil Tchaj-wan navštívil na přelomu srpna a září. Po návratu řekl, že bude chtít Babiše a některé ministry blíže seznámit s příležitostmi, které Tchaj-wan Česku nabízí. Dnešní asi padesátiminutová schůzka se konala on-line.

„Probrali jsme příležitosti, které se během jednání na Tchaj-wanu ukázaly pro Českou republiku využitelné a přínosné. Týkalo se to možného přenosu tchajwanských investic do České republiky zejména v oblasti výroby elektrických a elektronických zařízení,“ řekl Vystrčil. Česko by se podle něj mohlo stát distribučním místem pro tato zařízení.

Tchajwanská banka v Česku a roušky

Tématem jednání byl i zájem tchajwanské banky založit v Česku pobočku. Při Vystrčilově návštěvě na Tchaj-wanu svůj zájem o vstup na český bankovní trh projevil finanční ústav Taiwan Cooperative Bank. Politici mluvili i o vědecko-technické spolupráci v oblasti výzkumu a inovací a o možnosti zřízení přímé letecké linky mezi Prahou a Tchaj-pejí.

„Probrali jsme také, jak zadministrovat dar pěti linek na výrobu roušek, aby mohly začít co nejdříve fungovat,“ dodal Vystrčil. Linky chce darovat společnost Autoland Technology. Šéf Senátu informoval zástupce vlády i o možnosti investic v České republice, o které má zájem tchajwanská investiční společnost.

Budou vytvořeny pracovní skupiny

„Dohodli jsme se, že budou vytvořeny pracovní skupiny, které jednotlivé příležitosti blíže a konkrétněji zpracují,“ řekl Vystrčil. Jednu ze skupin vytvoří Goláň se senátorem Pavlem Fischerem (nezávislý), ministrem Havlíčkem a náměstkem ministra zahraničí Martinem Tlapou. Řešit bude záležitosti týkající se ekonomických témat, tedy například možností investic nebo zřízení bankovní pobočky.

Vystrčil jednání označil za velmi racionální. „Zdálo se mi, že ten zájem nebyl pouze předstíraný, ale že byl skutečný,“ poznamenal. Dodal, že k tomu, aby byly tchajwanské příležitosti proměněny v konkrétní projekty, je ještě poměrně dlouhá cesta. „Nechtěl bych teď hodnotit, jestli se to povede nebo ne. To se teprve uvidí,“ doplnil.

Babiš Vystrčila kritizoval

Babiš Vystrčila za cestu na Tchaj-wan opakovaně kritizoval, nedoporučili mu ji ani další ústavní činitelé. Ostře se proti ní také ohradila Čína, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřenou provincii. Zastání naopak Vystrčil nalezl u části opozice či u některých evropských zemí a USA.

Premiér po návratu senátní delegace vedené Vystrčilem řekl, že si počká na ekonomické výsledky cesty na Tchaj-wan. Doufá, že Čína nebude reagovat negativně vůči českým firmám. Slíbil zároveň, že vláda podpoří jakékoliv obchodní příležitosti, které Vystrčil z Tchaj-wanu přivezl.

Vystrčila na Tchaj-wan doprovodilo téměř 40 zástupců středních a menších českých firem. Analytici v souvislosti s Tchaj-wanem hovoří o změně takzvaných dodavatelských řetězců v Číně. Některé firmy pod tlakem obchodní války mezi Čínou a Spojenými státy i v souvislosti s koronavirovou krizí, kdy byla řada zemí závislá na dovozu ochranných pomůcek z Číny, přesouvají svou výrobu do jiných částí světa. Česko by tak podle nich mohlo získat mnohamiliardové investice.

Video  „Čína nechápe demokratické principy. Schovává se za domácí aktéry,“ říká analytička  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

t.novak ( 17. září 2020 16:21 )

Děkujeme pane senátore! Potřebujeme více takových, jako je pan Vystrčil. 🇨🇳🤮🇷🇺🤮

va45 ( 17. září 2020 14:04 )

Tak si na ten Vystrčilův potenciál počkáme.

zaschla_spermie ( 16. září 2020 22:01 )

Ta jsi úúplný jasnovidec. Takhle věštila také jedna smerutá baba, v hrníčku smíchala lógr s hounem, rozplácla to na talíř a byla nad tím děsně chytrá.
Jako ty.

jjusa2 ( 16. září 2020 20:27 )

Určitě!!!Uznává jen tu z Tchaj-wanu

Jaronovaku ( 16. září 2020 19:46 )

Je jasné jak tato provokace bude pokračovat. Opozice bude prohlašovat, že se nic neděje a za propad může AB. No když to s těma investicema nedopadne, tak zase AB určitě blokoval to co oni vyjednali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa