Hlavní obsah

Zlatý fond Národního muzea fotografie je různorodý

Právo, Jan Šída

V pražském Czech Photo Centre je do 20. září k vidění výstava Zlatý fond Národního muzea fotografie / výběr II. Obsahuje více než dvě stovky děl od předních tuzemských tvůrců. Ti je do této zvláštní kolekce bezplatně věnovali.

Foto: katalog výstavy

Hejzlar vidí krásu ve starém schodišti vinoucím se prostorem.

Článek

Aktuální prezentace je druhým pokračováním série výstav, které chtějí domácí fotografickou tvorbu představit komplexně. Sbírka si totiž neklade za cíl zaměřit se na jedno téma, ale chce ukázat vedle sebe různé tvůrčí přístupy. Proto na výstavě visí vedle sebe portrét, sportovní reportáž, akt, dokument nebo abstrakce.

Mezi nejvýraznější díla patří bezpochyby černobílá momentka Václava Chocholy Noční chodec z konce čtyřicátých let minulého století. Silueta mužské postavy je jakoby utkaná z pavučiny a skrz ni prosvítá světlo noční ulice. Fotka vznikla díky technické nedokonalosti analogového aparátu, přesto působí jako předem připravená a promyšlená.

Další silnou prací je portrét výtvarníka Jiřího Trnky od Alexandra Janovského. V jeho tváři dokázal autor zachytit všechny vrásky a prolákliny tak, že evokuje bustu vytesanou z kamene. To, že jde o skutečného člověka, připomínají pozorovateli až živé Trnkovy oči.

I když portrét Adolfa Zíky Indián vznikl o tři desítky let později, má v sobě podobnou vnitřní sílu. A jako přidanou hodnotu obsahuje i jakousi duchovní vyrovnanost prérijního bojovníka.

Krásu však nemusíme hledat jen v lidských tvářích. Tkví i v ušlechtilých tvarech.

Jaroslav Hejzlar objevil estetický rozměr ve starobylém schodišti, které se ve zlatavém světle vine prostorem. Celá kompozice připomíná prehistorickou kostru nějakého dávno vyhynulého ještěra.

Na pomezí figurální a abstraktní fotografie osciluje Akt II od Pavla Koska. Rozostřená postava nahé dívky je určena pouze základním obrysem. Všechny detaily jsou nejasné a z dálky celek připomíná spíše abstraktní obraz než klasickou fotografii.

Projekt Národního muzea fotografie je u nás jedinou institucí, která se zabývá záchranou kulturního dědictví fotografie. Prostřednictvím série výstav si může veřejnost prohlédnout díla, která jsou v mnoha případech uložena hluboko v soukromých archivech.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám