Hlavní obsah

Senioři dostávají od vlády vybalené roušky

Novinky, ČTK, Dominika Jeřábková

Roušky, které vláda posílá seniorům, jim poštou přicházejí vybalené z originálních balení, a tím pádem možná znehodnocené. Věcí se zabývá Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Navzdory tomu má distribuce pokračovat i nadále.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Česká pošta v depu v Praze-Malešicích kompletuje obálky s ochrannými pomůckami proti koronaviru (snímek z 12. září 2020)

Článek

Vláda minulý týden rozhodla, že každému seniorovi staršímu 60 let pošle v obálce pět roušek a jeden respirátor. Pošta je začala rozesílat tento týden, všechny by měly být doručeny do pátku.

Na možné problémy s distribucí upozornil Zdravotnický deník. Pracovníci pošty totiž roušky nejprve vybalují z originálních balení, kde jsou po 50 kusech, a pak je vkládají do obálek po pěti.

Do České pošty se kvůli tomu vypravili i kontroloři ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv. „Obecně lze konstatovat, že se zdravotnickými prostředky by dle zákona mělo být zacházeno tak, aby před dodáním uživateli nedošlo k porušení originálního balení. Je však nezbytné říci, že v uvedeném případě se nejedná o sterilní výrobky,” uvedla mluvčí SÚKL Barbora Peterová.

V oranžových zónách se zvažují roušky i ve školních třídách, říká Prymula

Domácí

„Mohu potvrdit, že Státní ústav pro kontrolu léčiv provedl inspekci na pracovišti České pošty. Vzhledem k tomu, že v dané věci probíhá šetření, nelze v tuto chvíli sdělovat podrobnosti ani předjímat jakýkoliv další vývoj,” dodala Peterová.

Podmínky pro uvádění těchto pomůcek na trh v zemích EU stanovuje zákon o zdravotnických prostředcích z roku 2014.

„Na cestě mezi výrobcem a koncovým uživatelem by v žádném případě nemělo dojít k poškození či dokonce odstranění originálního obalu zdravotnického prostředku,“ řekl pro Zdravotnický deník expert na zdravotnické prostředky a právník Jakub Král ze společnosti Porta Medica. Dodal k tomu, že musí být konečnému uživateli dodány společně s danými rouškami i veškeré informace od výrobce. Ty však kvůli přebalení také chybí.

Výrobky nesmí také distribuovat na trh nikdo jiný než distributor registrovaný SÚKL. Jestli se ale povinnosti budou vztahovat i na rozdávání roušek a respirátorů, se kterým zákon nepočítá, jasné není.

Zaměstnanci pošty k rouškám přidávali jeden respirátor třídy KN95, odpovídající třídě FFP2. Respirátor podle zjištění ČTK má popisy jenom v angličtině a nemá uvedené datum výroby, od nějž je použitelný 24 měsíců. Na obalu ale nechybí označení CE, tedy prohlášení o shodě s požadavky Evropské unie.

Pošta: Není to zdravotnický materiál

Česká pošta má třem milionům lidí doručit 15 milionů roušek a tři miliony respirátorů. Podle výkladu pošty se jedná o distribuci ochranných osobních pomůcek, nikoli o zdravotnický materiál.

„Česká pošta dostala krabice, ve kterých byly roušky po 50 kusech. Efektivním způsobem, jak rychle a bez kontaktu adresátů s doručovateli distribuovat ochranné pomůcky, bylo jejich vložení do obálek a následná distribuce do domovních schránek adresátů,“ uvedl k tématu mluvčí pošty Matyáš Vitík.

„Materiál jsme dostali od vlády a úkol je roznést na adresy trvalého bydliště. Potřebné dokumenty má tedy vlastník materiálu, což je vláda,” doplnil Vitík.

Pošta uvádí, že její pracovníci mají při roztřiďování zásilek pro seniory rukavice a používají roušky a dezinfekční spreje a že jednotlivá pracoviště, kde se obálkuje, mají být speciálně dezinfikována. Třeba Česká televize ale upozornila na případ, kdy měla jedna z pracovnic roušku staženou z nosu, Právo zase přineslo svědectví pracovníka z jedné pražské třídírny, podle nějž „málokdo měl roušku a rukavice nikdo”.

Balili roušky pro seniory, ale ústa zakrytá neměli

Domácí

Distribuce každopádně zatím běží dál. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) novinářům řekl, že případným pochybením se bude moci zabývat až ve chvíli, kdy bude šetření SÚKL dokončeno.

Jakub Král uvedl, že potenciálním problémem jsou především zdravotní rizika. „Nejde tedy primárně o přestupek, který by měl být sankcionován pokutou. Určitou formou sankce tady je právě ta nutnost likvidace a nemožnost použití takovýchto roušek. Pokud by k tomu nedošlo a důsledkem toho by utrpěl kdokoli zdravotní újmu, pak by nastupovaly různé formy odpovědnosti včetně trestněprávní,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám