Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: česká pohádka se postaví proti slavnému fotografovi celebrit a nahotinek

Kultura

  18:00
Tento zářijový týden do českých kin míří pohádka režiséra Petr Kubíka, fascinující umělecký dokument, filmová verze oblíbeného ruského animáku nebo kariéru rappera Rytmuse Čechách a na Slovensku.

Herečka Sigourney Weaverová foto: Helmut Newton

Princezna zakletá v čase
ČR, režie: Petr Kubík 

Čarodějnice Murien uvrhne v den 20. narozenin princezny Elleny na království děsivou kletbu. Ellen prožívá jeden a ten samý den stále dokola. Jenže dívka se jen tak nevzdá a rozhodne se kletbě postavit. Bude muset najít odvahu i čistou lásku. A to by to nebyla pohádka, aby to neskončilo skvěle! 

Máša a medvěd: Mášiny písničky 
Rusko, režie:  Oleg Užinov Georgiy Orlov Vlad Bayramgulov

Máša není jen tak obyčejné děvčátko. Žije v opuštěné železniční stanici v lese a jejím nejlepším přítelem je huňatý medvěd, bývalý slavný cirkusový umělec. Snímek pokrývá třináct příběhů této animované dvojice. Děti se s Mášou podívají do zahraničí nebo na karneval.

Provinční městečko E
Rusko, Česká republika, Německo, režie: Dmitry Bogolyubov

Elnya je jedno ze stovek provinčních ruských městeček. Za druhé světové se jakožto první osvobozené město od nacistů stalo symbolem naděje pro všechny Rusy. Propaganda současného moderního státu toto „vítězství“ zneužívá k vlastní manipulaci. Válka, a to nejen druhá světová, ale také pozdější válka v Afghánistánu, Čečensku či Sýrii, se stala součástí ruské mytologie a hraje roli i v mytologii Elnyi. Pod její hlínou ale dodnes leží tisíce těl z bitev.

Helmut Newton: Nestoudná krása
USA, režie: Gero von Boehm

Perverzák, nebo génius? Helmut Newton byl původem německý žid, který se proslavil po celém světě a nesmazatelně se zapsal do dějin fotografie. Jeho snímky provokují hravostí a erotikou. Fotil i celou řadu celebrit a některé z nich považoval za své dobré přátele. Nakoukněte v novém dokumentu do jeho inspirativního světa. 

Rytmus: Tempos
Slovensko

Dokument Tempos zmapuje 30 let českého a slovenského rapu s Rytmusem v samém středu. Snímek předkládá unikátní archivní záběry i výpovědi, které se doposud nikde neobjevily.

„Nejde o žádný rodinný medailonek o mém původu a ztraceném biologickém otci. Je to o mých 30 letech v rapu. Staré záběry, které dosud nebyly zveřejněné, moje hudební kariéra zmapovaná úplně od nuly až po to, kým jsem dnes. Prohry, výhry a fakta. I když mě okolí málokdy pochopilo, tak jsem si vždy šel sobecky za svým cílem. Byly to tři dlouhé dekády kráčení proti proudu. Jediné, co jsem chtěl, bylo uznání. A respekt,“ popsal rapper Rytmus.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...