Kostičky v neprůhledném papíru pro ekologii i větší překvapení. LEGO ze svých stavebnic odstraní plastové obaly

Filip HouskaFilip Houska

www.billedwerk.dk

Foto: LEGO

Děti u papírových neprůhledných sáčků ocení i moment překvapení

0Zobrazit komentáře

Čím větší stavebnice, tím více zábavy. Nebo spíše více plastového odpadu? LEGO si moc dobře uvědomuje, že platí obě rovnice. A zatímco hraní silně podporuje, což potvrzují stále nové a nové sety, environmentální dopad kostiček na planetu se snaží poslední roky čím dál více snižovat. Teď chce nahradit plastové obaly, v níž bývají jednotlivé dílky v papírových krabicích zabaleny.

Asi to znáte. Koupíte sobě nebo svému dítěti novou stavebnici, v níž objevíte spoustu malých plastových sáčků, které roztrháte, vysypete z nich dílky a poté hodíte do koše. Pokud k životnímu prostředí přistupujete svědomitě, půjdete s nimi nejspíš do žlutých kontejnerů. Ani to ovšem není ideální cesta a je lepší plasty raději vůbec neprodukovat, pokud je lze nahradit alternativními materiály.

Tradiční dánský výrobce pestrobarevných kostiček se rozhodl, že půjde právě touto cestou. Do roku 2025 se zaručil, že nahradí všechny své obalové materiály za udržitelnější varianty, a začíná právě s malými sáčky, v nichž jsou zabaleny jednotlivé dílky. Ty bude postupně balit do neprůhledných papírových variant, od nichž si slibuje vyšší šetrnost k přírodě i více zábavy pro děti.

www.billedwerk.dk

Foto: LEGO

Nové papírové sáčky, do kterých bude LEGO balit své kostičky

„Obdrželi jsme několik dopisů od dětí na téma životního prostředí, které pojednávaly o možnosti odstranění jednorázových plastových obalů. Nějaký čas jsme proto zkoumali různé alternativy a nadšení i nápady od dětí nás inspirovaly k tomu, abychom udělali změnu,“ komentuje Niels B. Christiansen, šéf The LEGO Group.

Papír coby obalový materiál pochopitelně není žádnou novinkou a čím dál více společností jej s ohledem na udržitelný rozvoj začíná více používat. Nehledě na to, že se z papíru vyrábí i například brčka, stylové kelímky bez víčka nebo dokonce lahve na whisky. Mohlo se zdát, že jde o jasné rozhodnutí, LEGO ovšem nechtělo nic ponechat náhodě a zkoušelo i jiné alternativy.

Připraveno mělo patnáct různých prototypů v různých materiálech, tvarech a grafických designech. Některé byly vyrobeny z recyklovaných plastů, některé dokonce z papíru z kamene. Podle názorů stovek dětí, kterým LEGO nové obaly předkládalo, se však nakonec vybral papír jako takový, který posvětila i organizace Forest Stewardship Council, jež označuje výrobky vzniklé v souladu se zásadami udržitelného lesního hospodaření.

www.billedwerk.dk

Foto: LEGO

Papírové sáčky s kostičkami bude snazší a zábavnější otevřít

První várka těchto obalů by se do krabic stavebnic měla dostat během příštího roku, a to v hnědých a bílých neprůhledných variantách. Neprůhledných i proto, že LEGO během testování zjistilo, že děti baví moment překvapení, kdy neví, co se skrývá uvnitř, a mají větší motivaci sáčky roztrhnout. Do pěti let by pak měly být ve všech nových stavebnicích. V různých tvarech, velikostech i designech.

Až 400 milionů dolarů pro ochranu přírody

Nahrazení malých plastových sáčků je pouze dílčím krokem ke komplexní vizi The LEGO Group. Na akceleraci nejrůznějších iniciativ spojených s ochranou životního prostředí a společenskou odpovědností plánuje v horizontu tří let vysázet až 400 milionů dolarů. Tyto peníze se dotknou mimo jiné i samotných dětí, především těch v nouzi, na které bude přispívat ve spolupráci s organizacemi UNICEF, Save the Children a jiných, zpravidla lokálních partnerů

lego-kampus-1

Foto: LEGO

Boční pohled na nové rozšíření ústředí The LEGO Group

Důraz je v dánském Billundu kladen i na cirkulární ekonomiku. LEGO chce motivovat děti i dospělé, ať své kostičky, se kterými si již nehrají, vrací zpět do oběhu, díky čemuž se dostanou do rukou těch, kteří si je za prodejní cenu nemohou dovolit (nebo k nim nemají vůbec přístup). Firma tento koncept nazývá jako LEGO Replay a už ho loni vyzkoušela ve Spojených státech, kde obdarovala přes 23 tisíc dětí – do konce roku 2022 s ním chce vyrazit do dalších dvou zemí.

V neposlední řadě jde také o produkty z udržitelných materiálů. Vedle šetrnějších obalů se totiž LEGO chce více zaměřovat i na alternativní materiály, z nichž by vyrábělo dílky. Před dvěma lety například začalo experimentovat s kostičkami z cukrové třtiny, ze kterých vyrobilo stavebnici s větrnou elektrárnou značky Vestas. Do deseti let pak už nechce mít ve svých nových stavebnicích žádný produkt z plastu, ale primárně ze zmíněné cukrové třtiny, dřeva a dalších udržitelnějších variant.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym