Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Česko má i dnes večer rekordní počet nakažených osob covidem-19

, aktualizováno 16. září 2020, 19:05

Nárůst počtu případů covidu-19 byl k večeru znovu rekordní, za dnešek je zatím 1293 pozitivních testů. To je o 325 více než ve stejnou dobu v úterý a zhruba o 400 méně než za celé úterý, kdy laboratoře zaznamenaly nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie.

Celkový počet potvrzených případů v Česku překročil 40 tisíc, za více než půl roku se nakazilo 40 186 lidí. Vyplývá to z aktualizovaných údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

V zemi je nyní 16 809 nakažených, většina s lehkým průběhem nemoci. Počet hospitalizovaných ale také roste, podle dat k úterý bylo v nemocnicích 388 lidí, o 55 více než předchozí den. Pacientů v těžkém stavu je 81, o tři více. Do statistik přibylo také pět obětí, celkem jich je 481. Z toho tři úmrtí připadají na dnešek.

V Plzeňském kraji je aktuálně 560 nemocných osob s pozitivním testem na covid-19. Nejvíce případů je v Plzni (185), následuje jižní Plzeňsko (136) a severní Plzeňsko (89). Na Klatovsku je 70 nemocných, na Rokycansku 40, na Tachovsku 26 a nejméně je na Domažlicku, kde zůstává 14 nemocných.  

Ministerstvo zdravotnictví od pátečních 18:00 zakazuje vnitřní hromadné akce na stání pro více než deset lidí. Výjimku mají výstavy, trhy a podobné akce. Na akcích k sezení musí být vstupenky prodávané na konkrétní místo. Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

Nařízení platí i pro restaurace, bary či kluby, které nesmějí dovnitř pustit více lidí, než je kapacita k sezení. Ministerstvo také zpřesnilo nařízení pro nošení roušek v těchto místech. Lidé je nemusí mít jen při konzumaci, povinné jsou i u baru, pokud se nesedí.

"V tuto chvíli je naší prioritou zastavit počínající exponenciální nárůst pozitivních případů. Nemohu však vyloučit další opatření," uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

ČR si musí přiznat, že momentálně představuje epidemiologicky rizikovou zemi. Na facebooku to uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Česko s tím podle něj musí počítat v zahraničně-ekonomických vztazích. Vyslovil se pro aktivování Ústředního krizového štábu.

Česko je na druhou vlnu epidemie nového koronaviru připraveno méně, než mohlo být, řekl dnes ve Sněmovně předseda ODS Petr Fiala. Obdobně se vyjádřil šéf pirátských poslanců Jakub Michálek, podle kterého jarní zkušenosti s koronavirem ponaučení pro budoucnost nepřinesly. Opozice prosadila sněmovní debatu o koronaviru kvůli nynějšímu nárůstu počtu lidí s potvrzenou nákazou. Premiér Andrej Babiš (ANO) v dolní komoře přítomen nebyl.

Laboratoře budou od čtvrtka posílat e-mailem či v SMS výsledek testu na covid-19 i lidem, kteří budou pozitivní. Dosud informovaly jen o negativním, napsal na twitteru ministr zdravotnictví Vojtěch.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Plzeňský kraj, Adam Vojtěch, ANO 2011, Andrej Babiš, Petr Fiala, Tomáš Petříček, Jakub Michálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko má i dnes večer rekordní počet nakažených osob covidem-19  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.