Sněmovna nepodpořila žádost, aby vláda aktivovala krizový štáb. Pro bylo 43 z 88 poslanců

Část opozice ani s hlasy koaliční ČSSD neprosadila ve středu ve sněmovně žádost vládě, aby kvůli koronaviru aktivovala Ústřední krizový štáb. Po svolání štábu volá ČSSD, hnutí ANO je proti. Dolní komora neschválila ani další návrhy usnesení ke koronavirové krizi, jak je předložili Pirát Jakub Michálek, lidovec Jan Bartošek a Věra Kovářová z hnutí STAN. Pro žádost vládě o svolání Ústředního krizového štábu hlasovalo 43 z 88 přítomných poslanců.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Hamáček

Jan Hamáček | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vedle poslanců hnutí ANO premiéra Andreje Babiše návrh nepodpořili zákonodárci SPD a dva komunističtí poslanci. Stejně se zdržel hlasování i Jan Birke z ČSSD.

Podívejte se, kdo z poslanců jak hlasoval o vzniku Ústředního krizového štábu

Číst článek

„Nezpochybňuji hlasování, ale hlasování 92 ohledně krizového štábu, mám na sjetině: ‚Zdržel se‘ a hlasoval jsem pro,“ komentoval to později podle záznamu ze sněmovny Birke.

Ústřední krizový štáb pracoval za jarní koronavirové krize. Babiš už dříve řekl, že téma „není vůbec na stole“ a že roli štábu zastává rada vlády pro zdravotní rizika.

Svolání štábu ve středu před poslanci opět hájil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), čeká další debatu ve vládě. „Jsem přesvědčen, že obecně platí to, že pokud máme osvědčené mechanismy, měli bychom je používat,“ uvedl. Babiš se sněmovního jednání neúčastnil.

Z mnoha navrhovaných usnesení sněmovna schválila jen poděkování mimo jiné lékařům, zdravotním sestrám, hygienikům, medikům a pracovníkům v sociálních službách.

Česko má zatím za středu 1293 nakažených koronavirem. Celkový počet případů přesáhl 40 tisíc

Číst článek

Dolní komora zamítla i ta Michálkova usnesení, která reagovala na červnové sněmovní požadavky vůči kabinetu a vláda je podle návrhů splnila. Předseda pirátského poslaneckého klubu neprosadil vedle svolání Ústředního krizového štábu ani další nové úkoly vládě. Týkaly se třeba zajištění dostatečného počtu záložních odběrových míst, zvýšení počtu testů na covid-19 a informování veřejnosti.

Kovářová u většiny poslanců narazila s návrhem, aby vláda zajistila informovanost starostů všech druhů obcí o počtu nakažených lidí a počtu lidí v karanténě na jejich území.

Bartošek neuspěl s požadavky, aby sněmovna konstatovala, že vláda nezvládla přípravu na druhou vlnu koronavirové epidemie, a uložila kabinetu vypracovat a předložit například soubor opatření k zamezení „explozivního šíření“ nákazy.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme