T-Mobile ukončil testování chytrých silnic. Výsledkem je aplikace Dopravní rádce

T-Mobile ukončil čtyřleté testování tzv. chytrých silnic v projektu C-Roads zastřešeném Evropskou unií. Cílem projektu je zvýšení bezpečnosti silniční dopravy napříč evropskými státy. T-Mobile se v jeho rámci zaměřil na včasné rozpoznávání dopravních komplikací a rychlou identifikaci nebezpečných situací.

C-Roads patří do kategorie C-ITS systémů, tzn. kooperativních inteligentních dopravních systémů, které jsou založeny na výměně dat nejen mezi samotnými vozidly, ale také mezi vozidly a stacionárními stanicemi na silničních tazích. Ke komunikaci využívají krátké vlny nebo mobilní sítě. T-Mobile využil k testování kromě bezdrátové technologie ITS-G5 i část své LTE sítě (tzv. LTE-V).

Řidiči připojení do systému se budou moci operativně vyhnout koloně, připravit se na silnou lokální bouřku, případně včas zpomalit, pokud se budou blížit k dopravní nehodě. Data bude systém získávat z čidel různých výrobců v automobilech i infrastruktuře a zpracovávat je bude řada vládních i soukromých organizací.

Aplikace zatím jen pro účastníky pilotu

Garantem poskytovaných dopravních informací by se měly stát jednotlivé členské země EU. Samotný C-Roads pak propojí všechny zapojené systémy v rámci dopravní infrastruktury, naučí je vzájemně komunikovat a správně předávat požadované informace. Právě na přenos dat mezi jednotlivými systémy pomocí různých technologií se zaměřovaly testy T-Mobilu, které operátor uskutečnil v první polovině letošního roku.

T-Mobile v projektu řešil události typu „Traffic jam ahead“ (varování před kolonou), „Weather condition warning“ (varování před špatným počasím) a „Hazardous area notification“ (varování před nebezpečnými místy na silnici). Tyto informace předával prostřednictvím integrační platformy všem partnerům projektu C-Roads, kteří mezitím pracovali na jiných typech úkolů.

„Hmatatelným“ výsledkem testování je aplikace Dopravní rádce, která ukazuje údaje ze systému v podobě srozumitelné pro řidiče. Aplikace shromažďuje informace z několika oficiálních zdrojů (dopravní informace z C-Roads, anonymizovaná data z mobilní sítě T-Mobile, anonymizovaná data ze služby Chytré auto, informace o aktuální meteorologické situaci, seznam nebezpečných lokalit). Dokáže tak varovat před nehodami, dopravními zácpami a před meteorologickými jevy s vlivem na dopravu. Aplikace je pro Android i iOS a v tuto chvíli je dostupná pouze účastníkům pilotního provozu.

Váš názor Další článek: RECENZE: Evolveo Strongphone G9 – obrněnec s velkou baterií a eSIM

Témata článku: , , , , , , , , , Mobilní síť, Rádce, Aplikace, Silnice, Systém, Testování, T Mobil, Data,