Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Hlídat si kůži si můžete i doma. Růst znaménka či změnu barvy nepřehlížejte

Zdraví

  5:07
K diagnostice rakoviny kůže zatím nejvíce přispívá oko zkušeného lékaře dermatologa. V případě nouze by si vystačil s obyčejnou lupou a baterkou v ruce. Moderní medicína však nabízí lepší techniku.

Vyšetření u lékaře. foto: Shutterstock

Běžně jsou dermatologické ordinace vybaveny dermatoskopem, ručním nebo digitálním. Jde o optické zvětšovací zařízení, které prosvítí vrchní vrstvy kůže a zvětší vyšetřované struktury znaménka. Lékař tak detailně vidí strukturální a barevné změny, které nemusejí být pouhým okem patrné.

Digitální dermatoskop navíc znaménko vyfotí citlivou kamerou. Počítač snímek porovná s celosvětovou databází, vyhodnotí rizikovost znaménka a uloží ho ve své paměti. Díky tomu pak může lékař průběžně sledovat, jak se znaménko s časem mění.

Doporučení není třeba

Důležité je tedy alespoň jednou za rok kožního specialistu navštívit. Na vyšetření kožním lékařem nepotřebuje pacient doporučení od lékaře praktického, dětského či od jiného specialisty. Akutní pacienti (pacienti s horečkou, náhle vzniklou vyrážkou, s vyrážkou doprovázenou celkovými příznaky a též pacienti, kteří mají obavy z chorob přenášených pohlavním stykem) se vyšetřují bez objednání, v ostatních případech je vhodné se k vyšetření objednat.

Stejně tak je ale důležité svou kůži (a hlavně znaménka) kontrolovat i doma. Už při první návštěvě dermatolog pacienta upozorní, na co si dát pozor a co sledovat.

„Preventivně se doporučuje odstranit všechna podezřelá znaménka, znaménka, která se mění. Odstranit úplně všechna znaménka na těle ani nejde, řada pacientů jich má desítky až stovky, a navíc v průběhu života znaménka stále přibývají,“ vysvětluje lékařka Naděžda Vojáčková z Dermatologického a laserového centra Anděl v Praze.

Rituál pro zdraví

Ze samovyšetření si člověk může udělat jakýsi rituál, kterému se bude věnovat jednou za měsíc. Pokud pacient pojme podezření, musí se objednat k lékaři okamžitě, aby se potvrdil, či vyvrátil patologický nález.

K domácímu samovyšetření existuje lehká pomůcka, takzvaná ABCDE klasifikace. Může být docela užitečným návodem.

A – Asymetry (asimetrie). Normální znaménko je symetrické. Stačí ho pomyslně rozdělit půlicí čárou. Pokud nejsou poloviny symetrické, je potřeba, aby lékař věnoval znaménku pozornost.

B – Border (ohraničení). Běžné znamínko má jasný okraj. Pokud se znaménko do kůže jakoby rozpíjí, opět je nutné zajít k lékaři a znaménko zkontrolovat.

C – Colour (barva). Znaménko by mělo mít jednolitou barvu. Skvrnitá barevnost již vyvolává podezření.

D – Diameter (průměr). Každému znaménku většímu než pět milimetrů věnujte pozornost.

E – Elevation (vyvýšení). Vystouplá znaménka zpravidla nejsou problematická. Pokud ale dosud ploché znaménko začne měnit svůj tvar, velikost, či dokonce vystoupne nad rovinu okolní kůže, může jít o znak nádorového bujení.

Důležité je ale upozornění, že nádory kůže nevznikají jen ze znamének, ale mohou se objevit i na dosud čisté kůži.

Naopak pověrou je i často tradované tvrzení, že příčinou vzniku nádoru je zranění znaménka. Skutečnost je taková, že již rostoucí nádor je křehký, a tedy se může snadněji zranit.

Zkoumá se nová metoda

Kromě svých zkušeností a dermatoskopů budou moci kožní specialisté k diagnostice kožních nádorů zřejmě využít i další metodu. Vyvíjí ji ve spolupráci s jinými i tým z brněnského výzkumného institutu CITEC Vysokého učení technického pod vedením Pavla Pořízky.

Ten při své diagnostice používá speciálně upravený laserový spektroskop. „Zaměřili jsme se na to, že jedním ze základních projevů tohoto onemocnění je, že nemocná tkáň má jiné chemické složení než ta zdravá, například zvýšený obsah zinku, vápníku nebo draslíku. Pokud tedy drobný vzorek z kůže vložíme pod speciálně upravený spektroskop a zaměříme na něj laserový svazek, je schopen změny v chemickém složení v kůži odhalit,“ uvedl k nové metodě Pavel Pořízka.

Práci svého týmu na tomto typu diagnostiky, který má doplnit současné metody, představil Pořízka veřejnosti začátkem tohoto roku. Od té doby se tým zabývá zkoumáním vzorků lidské kůže z Fakultní nemocnice z Hradce Králové.

Od této části výzkumu si vědci slibují další zdokonalení metody. „Kvůli pandemii jsme museli zavřít na dva měsíce laboratoř, nicméně z hlediska trvání výzkumu nejde o závažné zpoždění. Měření v laboratoři nahradily další aspekty výzkumné práce. Nevyvíjíme lék, který zbaví svět rakoviny, ale další metodu, která by v budoucnu mohla lékařům pomoci při odhalování nádorů měkkých tkání, tedy včetně melanomů kůže,“ podotýká Pavel Pořízka.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!