TOPlist

Samsung One UI 3.0: máme pro vás přehled novinek i spoustu screenshotů

Google v minulém týdnu uvolnil finální verzi systému Android 11. Jako první tento systém tradičně přistál na smartphonech Google Pixel, na vybrané telefony jiných značek lze instalovat testovací verzi. Mezi ně patří i rodina smartphonů Samsung Galaxy S20, na které si mohou korejští a američtí nainstalovat beta verzi Androidu 11 obohacený o novou verzi prostředí OneUI 3.0. Na internet se tak dostala první várka screenshotů tohoto prostředí a hlavně seznam všech dostupných novinek.

One UI 3.0: co je nového?

  • Pokud na domovské obrazovce přidržíte ikonu aplikace, bude vám nabídnuto připnout související widget. Nová je také podpora zamknutí telefonu poklepáním na prázdné místo.
  • Na zamykací obrazovce a always-on displeji byly vylepšeny widgety, funkce dynamický zámek má nové kategorie.

Samsung One UI 3 0 Galaxy S20 Ul 23

  • V seznamu notifikací jsou nově rozděleny sekce pro konverzace a média.
  • Nastavení klávesnice bylo přeuspořádáno pro větší přehlednost.
  • Samsung DeX umožňuje připojit televizor bezdrátově, nová jsou multidotyková gesta, kterými lze přibližovat obraz a zvětšovat velikost textu.

Samsung One UI 3 0 Galaxy S20 Ul 8

  • Vylepšen byl i internetový prohlížeč. Byla přidána schopnost blokovat webové stránky, aby nepřesměrovávaly při stisku tlačítka zpět, prohlížeč bude také upozorňovat, pokud některé webové stránky zobrazují příliš vyskakujících oken nebo oznámení.
  • Samsung reorganizoval menu s položkami pro snadnější orientaci, přidáno bylo několik doplňků, např. pro překládání webových stránek. V prohlížeči lze nově schovat stavový řádek. Pozměněn byl vzhled panelu záložek, nově jich je možné otevřít až 99 najednou, přičemž některé z nich je možné uzamknout nebo změnit jejich pořadí.
  • Aplikace kontakty se naučila rychleji vyhledávat a byla přidána možnost rychle smazat duplicitní kontakty.

Samsung One UI 3 0 Galaxy S20 Ul 26

  • Obrazovku s telefonováním lze nově obohatit o vlastní obrázky a videa.
  • V aplikaci Zprávy byl vytvořen koš pro dočasné smazání zpráv.
  • Pokud v kalendáři začínají dvě události ve stejný čas, zobrazí se vedle sebe v měsíčním náhledu a v agendě. Byly přeorganizovány nabídky pro přidání a editování událostí a bylo vylepšené rozhraní pro celoobrazovkové upomínky jak v kalendáři, tak v úkolovníku.
  • Přidány byly funkce týkající se digitální pohody a rodičovské kontroly. Nově je možné pozorovat změny chování od minulého týdne a zkontrolovat dobu využití pro jednotlivé funkce. Do týdenního přehledu byla přidána doba používání telefonu při řízení, doplněn byl i widget zobrazující čas odemknuté obrazovky. Ve funkci digitální zdraví je nově možné rozlišovat pracovní a osobní režim.
  • Samsung rovněž vylepšil aplikaci fotoaparátu, lepší výkon by měla podávat stabilizace při pořizování snímků měsíce, lépe má také fungovat autofokus a expozice.
  • Do fotoeditoru byla přidána možnost vrátit editované obrázky do původní podoby.

Samsung One UI 3 0 Galaxy S20 Ul 22

  • Skrze Bixby Routines lze zapnout nebo vypnout funkci Call&text na jiných zařízeních. K dispozici je i několik přednastavených „rutin“, které uživateli pomou naučit se vytvářet vlastní. Do služby také byly přidány nové podmínky jako čas zahájení, odpojení Bluetooth zařízení nebo sítě Wi-Fi, či volání konkrétního telefonního čísla. Bixby Routines také nově umí vyvolávat akce přístupnosti. Pro rychlý přístup lze jednotlivé rutiny přidávat na zamykací obrazovku a vybírat jim vlastní ikony.

Změn v One UI 3.0 je skutečně mnoho a už se těšíme, až si je budeme moci vyzkoušet na vlastní kůži. Beta verze je zatím dostupná pouze ve dvou zemích a podle prvních zjištění ještě zdaleka není vyladěna tak, aby mohla být nasazena na hlavní telefon. Termín vydání ostré verze zatím také nebyl upřesněn.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku