V opakování koalice s ANO nevěřím. Do voleb jdu s ambicí je vyhrát, říká Kupka

V nadcházejících krajských volbách je Martin Kupka (ODS) často považován za největšího konkurenta současné středočeské hejtmanky Jaroslavy Jermanové (ANO). Na opakování krajské koalice s hnutím Andreje Babiše ale nevěří a říká, že chce skutečnou změnu. „Do voleb jdu s ambicí vyhrát. Nedělám to, abych si sedl na teplé místo,“ ujišťuje Kupka. Poslechněte si audio verzi rozhovoru Michala Půra.

Kupka, který je místopředsedou ODS a lídrem její středočeské kandidátky, v rozhovoru s Michalem Půrem popírá, že by o dění v kraji jakkoliv intenzivněji mluvil s hejtmankou Jermanovou, což ona sama tvrdila v nedávném rozhovoru pro INFO.CZ. „Naposledy jsem od paní hejtmanky dostal sms, ve které se omlouvala za slova svého muže. Předtím jsem jí v době koronaviru volal a prosil jsem o řešení nedostatku základních ochranných prostředků pro lékárny ve Středočeském kraji, na které se jaksi zapomnělo. Že bychom si ale telefonovali, to si teda opravdu netelefonujeme,“ komentuje Kupka slova Jermanové. 

Opakování krajské koalice, ve které by byla ODS s ANO, Kupka kategoricky odmítá. „Zkušenost s koalicí s ANO nebyla příznivá, jelikož skončila rozpadem, ke kterému jsme my nijak nepřispěli. Dostali jsme sice na výběr, ale ten výběr byl zcela nedůstojný,“ vysvětluje. Přiznává také, že si nenechal zpracovat žádné průzkumy preferencí. Věří, že voliči budou mít o hlasování velký zájem. „Mám za to, a to jsou odezvy mnoha lidí, že je zlobí to, jak se kraj chová, a z toho plyne napětí a naladění k volbám přijít. Středočeský kraj je ale velmi různorodý a nálady se mění napříč krajem, což bude patrné na porovnání výsledku v jednotlivých okresech. To se dá předpokládat,“ hodnotí vyhlídky. 

Jednou z Kupkových priorit je zlepšení údržby a správy silnic 2. a 3. třídy, které jsou v kraji vytíženější než silnice první třídy v některých jiných regionech: „Problém je ten, že se Středočeský kraj vyvíjel historicky jako jakési ‚vnitřní Sudety‘. Říkám to v uvozovkách, ale víme, že do komunikací se neinvestovalo.“ Na zlepšení stavu silnic ve Středočeském kraji jsou podle něj potřeba dvě miliardy korun ročně.

S Jermanovou si opravdu netelefonujeme, naposledy se mi omlouvala za svého muže, říká Kupka

sinfin.digital