Hlavní navigace

GNOME opustí řadu 3.x a příští verzi označí číslem 40

17. 9. 2020

Sdílet

GNOME 3.36

Dlouhá desetiletí platí, že číslování verze GNOME jde ruku v ruce s verzemi GTK. Když vyšla nová major verze knihovny, znamenalo to obvykle velké změny v designu a bylo potřeba spoustu věcí upravit a předělat. Tohle propojení ale přináší řadu problémů, protože například připravovaná řada GTK 4 by také měla znamenat vydání „přelomového“ GNOME 4.0, nic takového ale není v plánu.

Proto se vývojáři rozhodli odpojit knihovnu a desktopové prostředí v tom smyslu, že je oddělí různým verzováním. Knihovna GTK tak bude moci vycházet mnohem častěji a může poskytovat verze s delší podporou (LTS). GNOME půjde vlastní cestou pomalejších postupných změn, protože velké skoky nedělají dobře uživatelům ani vývojářům.

Praktickým následkem toho je čerstvě vydané GNOME 3.38 poslední se starým číslováním a v březnu bude následovat GNOME 40. Menší vydání pak budou mít čísla 40.1, 40.2 a podobně. Projekt také přejde na klasická tři testovací vydání: alfa, beta a release candidate. Zmizí tak doposud používané sudé a liché verze oddělující produkční a vývojovou větev.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor zprávičky

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.