Na tuzemském trhu jsou desítky dodavatelů elektřiny a plynu. Liší se nejen cenou, ale třeba i mírou vstřícnosti vůči svým zákazníkům. Někde vás nutí k častým návštěvám poboček, jinde vše vyřídíte během chvilky na internetu nebo v mobilní aplikaci. Někteří mají stejnou cenu pro všechny, jinde vám nabídnou lepší, když vás k sobě lákají, nebo naopak až když chcete odejít. Někde je odchod snadný, jinde mají dlouhé výpovědní lhůty a smlouvy na tři nebo i deset let.


Ale pojďme k ceně. Tu tvoří regulované poplatky a daně. A pak cena silové elektřiny a plynu, které se určují na energetických burzách. Nákupní cena energií je tak pro dodavatele v principu stejná a tuhle část neovlivní. Co ovlivňuje konečnou cenu pro zákazníka, je zisková marže a pak provozní náklady, které počítají zákazníkům. A právě tyhle dvě položky tvoří rozdíl mezi cenou jednotlivých dodavatelů. Někdo touží po větším zisku a vybírá na něj od zákazníků, jinde lákají klienty na rozsáhlou síť poboček a klientských center. Jejich provoz ale také musí někdo zaplatit.


Chraňte své rodiče

Mezi desítkami dodavatelů najdete také firmy, které s vámi vše vyřeší prostřednictvím internetu nebo mobilní aplikace a nenutí vás nikam chodit a platit v ceně náklady na pobočky. Tu mají jednotnou pro všechny klienty a nelákají nové zákazníky akčními nabídkami, nabízenými ovšem na úkor těch stávajících. Do ceny nezahrnují různé bonusy tzv. zdarma, jako jsou kontroly kotlů nebo nevyžádané pojistky. Smlouvu s nimi podepíšete snadno třeba jen na displeji mobilu, poté co vám nabídnou srovnání ceny s vaším stávajícím dodavatelem. A stejně lehce ji zase vypovíte, protože je podepsaná na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou třeba jen jeden měsíc. V jedné aplikaci můžete navíc snadno spravovat více odběrových míst, třeba chatu, kancelář, garáž, ale třeba i domácnost svých rodičů. Ty tak můžete chránit před podvodnými nabídkami tzv. energošmejdů.

Jak vybrat správného dodavatele

Jak vybrat správného dodavatele

  • Můžete kdykoliv snadno odejít bez sankcí.
  • Ceník je jednoduchý a stejný pro nové i stávající zákazníky.
  • Vše snadno vyřešíte online na internetu nebo v mobilní aplikaci.
  • Dodavatel vám neúčtuje zbytečné náklady na provoz poboček, nevyžádané pojistky, servis kotlů apod. 


Skočte na Gazelu

Změnit dodavatele energií je dnes snadné. Progresivní a mladé firmy jako Gazela mají přehledné a jednoduché nabídky a ceníky. Smlouvu můžete snadno podepsat pohodlně během pár minut z domova. Není proto žádný důvod z pohodlnosti sedat na lep firmám, které to s vámi nemyslí úplně dobře.