Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Nový okruh po letech – proč dává Nashville smysl?

Nový okruh po letech – proč dává Nashville smysl?

IndyCar zamíří do dalšího města

Zatímco v posledních letech jsme, až na příchod na Cirucit of the Americas v Austinu, při změnách v kalendáři IndyCar viděli spíš návraty na ozkoušené okruhy, ať již to byla Road America, Laguna Seca či letos to měl být Richmond, v příštím roce se dočkáme okruhu nového. IndyCar ve středu oznámila, že 8. srpna 2021 se představí na městském okruhu v Nashvillu.

Dvoumilionová metropole v Tennessee není zrovna největším velkoměstem v Americe (v samotném městě žije přibližně 600 tisíc obyvatel), ani nemá tak bohatou tradici, pokud jde o závody IndyCar, přesto z mnoha důvodů dává její zařazení do kalendáře IndyCar smysl. Pojďme si některé důvody shrnout.

1) Domácí hvězda

Nashville je rodištěm Josefa Newgardena. Úřadující šampion IndyCar vyrostl v nedalekém městě Hendersonville. Z pracovních důvodů se odstěhoval do Severní Karolíny, kde sídlí tým Penske, od loňska opět žije v Nashvillu. Pro promotéra závodu bude Newgarden obrovský magnet na fanoušky. Vždyť pilot, kterému bude v prosinci 30, je dvojnásobným šampionem a závodníkem nejúspěšnější americké stáje, týmu Penske.

„Bude to velmi vzrušující. Nikdy jsem neviděl takový městský okruh, jaký budeme mít tady. Bude to krásný pohled na město s auty na mostě. Nebude to jen zábavný okruh pro piloty, ale myslím, že nejlepším možným způsobem ukáže Nashville,“ řekl webu Tennessean Newgarden.

Josef Newgarden bude tím, kdo bude v Nashvillu prodávat lístky. Foto: IndyCar

2) Velké akce

Nashville má s pořádáním velkým sportovních akcí zkušenosti. Od roku 1998 je město domovem NFL díky týmu Tennessee Titans. Ve stejném roce vznikli hokejoví Nashville Predators. Ti to v roce 2017 dotáhli do finále playoff a do města přivezli zápasy o Stanleyův pohár. Vloni na jaře zase do Nashvillu zamířili statisíce fanoušků NFL na velkou párty spojenou s draftem univerzitních hráčů. Událost v centru města navštívilo 600 tisíc lidí!

Před rokem prestižní deník Sports Business Journal vyhlásil Nashville jako Nejlepší sportovní americké město roku 2019. Ocenil skvěle zvládnutý draft, zájem fanoušků o sportovní zápasy a podporu města. Nashville se letos dočkal dalšího profesionálního týmu – Nashville SC reprezentující město ve fotbale (kopané).

A IndyCar nebude v roce 2020 jedinou velkou závodní sérií, která do města zamíří. Na ovál Nashville Superspeedway poprvé zavítá hlavní série NASCAR. Nashville nahradí v kalendáři jeden ze závodů v Doveru. Ovály mají stejného majitele.

3) Závodnická tradice

Přestože NASCAR Cup zavítá na Nashville Superspeedway poprvé až příští rok, v centru města stojí ovál Fairgrounds Speedway měřící lehce přes půl míle (necelý kilometr). Vznikla už v roce 1904, po přestavbě na konci 50. let začala hostit závody NASCAR. Těch mezi lety 1958 a 1984 uspořádali v Nashvillu 42. Fanoušky překvapilo, že když se NASCAR do města vrací, tak ne sem, ale na větší Superspeedway za městem. Ale návrat byl umožněný tím, že se majitelé oválu v Doveru vzdali jednoho ze závodů ve prospěch svého druhého závodiště.

4) Rostoucí metropole

Město zažívá dynamický růst. Zatímco v roce 1990 v oblasti Nashvillu žil necelý milion lidí, sčítání v letošním roce zřejmě ukáže, že oblast má už přes dva miliony obyvatel. Nově příchozí migrují do Nashvillu nejčastěji z Chicaga, nedalekého Knoxville a z New Yorku. Ekonomové označují Nashville za tzv. boomtown, tedy rychle se rozvíjející město.

Růst obyvatel přináší nové obchodní příležitosti. Nashville je jedním z nejžhavějších realitních trhů, zároveň má, respektive před koronavirem měl, poměrně nízkou nezaměstnanost. Sídlí zde také několik univerzit a velkých společností, například americké zastoupení Bridgestone.

Na městských okruzích fanoušci sedí pár metrů od dráhy. Foto: Vítězslav Boch


5) Zábavní průmysl

Nashville je kolébkou country, ale také domovem dalších hudebníků. Žili zde Johnny Cash, Jimmy Hendrix, Dolly Partonová, Taylor Swiftová, Miley Cyrusová, Kesha nebo Justin Timberlake. Právě na vystoupení Ačkových hudebních hvězd už nyní láká fanoušky promotér sloganem „Jen Nashville dokáže uspořádat takovou párty“.

Hudební vystoupení byla vysoce hodnocenou složkou párty spojené s draftem NFL. A tou další bylo jídlo. Nashville se postupně stává centrem gastronomie a fanoušci se mohou bezpochyby těšit i na tuto stránku závodního víkendu. Ostatně logo závodu vychází z kytarového trsátka. A trofejí pro vítěze závodů IndyCar na Superspeedway u Nashvillu byla "gibsonka".

6) Zájem v nelehké době

Městské okruhy postupně v kalendáři IndyCar spíše ubývaly. Letos se téměř všechny závody v ulicích měst, včetně tradičních Long Beach a Toronta, staly obětí pandemie koronaviru. Přesto promotér závodu v ulicích Nashvillu tak věří, že s IndyCar i přes vrcholící pandemii podepsal tříletou smlouvu. Promotér závod pořádá bez využití veřejných peněz.

Závody v ulicích měst dokážou přilákat davy fanoušků - a na rozdíl od závodů na silničních okruzích či oválech lákají i ty, kteří nejsou zarputilými fanoušky závodění, ale jdou na závod kvůli hudbě, jídlu, dalšímu doprovodnému programu, nebo zkrátka, aby viděli a zažili, co se v jejich městě děje. Hodně k tomu napomáhá relativně nízká cena lístků – třeba v St. Petersburgu stojí třídenní vstupenka na okruh (neopravňuje ke vstupu na tribuny) 60 dolarů (1 350 Kč).

Baltimore 2011 - po závodě bylo pod stupni vítězů narváno. Foto: Vítězslav Boch

Například v Baltimoru v roce 2011, kde jsem měl možnost být, závod skončil naprostým úspěchem, pod stupni vítězů bylo po závodě narváno jako pod pódiem rockového koncertu (on vlastně po předávání trofejí následoval). Závod ale skončil kvůli dopravním komplikacím, které způsoboval – město totiž uzavírky doslova přepůlily. V Nashvillu věří, že podobné potíže se městu vyhnou. Ostatně to, jak v roce 2019 zvládli draft NFL, je dáváno za vzor. Ve městě bylo 600 tisíc fanoušků NFL, ale zároveň se zde konala i další akce, která přilákala dalších 30 tisíc návštěvníků. Město to v pohodě zvládlo.

 

Zdroj: Originální materiál redakce, úvodní foto: IndyCar