Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Ve třídách budou od pátku povinné roušky. Pětinu nově nakažených covidem tvořily děti

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a šéf ÚZIS Ladislav Dušek foto: ČTK

Praha - Ministerstvo zdravotnictví od pátku nařídí nošení roušek ve školách s výjimkou prvního stupně základních škol i při výuce ve třídách, výjimkou bude tělocvik, zpěv nebo hra na dechové nástroje. Všechny restaurace a bary budou muset být od soboty uzavřeny mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. Novinářům to ve čtvrtek řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
  12:30aktualizováno  16:07

Rektoři se bouří. Akreditační úřad omezil možnost univerzit rozhodnout o plošné online výuce

Dosud omezení pro restaurace platilo jen v Praze, Středočeském kraji a na Uherskohradišťsku. Další opatření ministr nevyloučil, může jít o roušky na akcích venku, omezení kapacit vnitřních akcí nebo omezení sociálních kontaktů zajištěním rozestupů, například v restauracích.

„Epidemická situace není dobrá, epidemie nabírá na síle. Roste i počet hospitalizovaných,“ řekl ministr. Podle něj tak je pravděpodobné, že od pátku bude většina okresů na semaforu, který označuje regiony podle rizika nákazy covidem-19, v zelené barvě. Tento první stupeň znamená výskyt lokálních ohnisek a sporadické komunitní přenosy. Počet okresů na druhém stupni se zvýšil na 11.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek doplnil, že z nově diagnostikovaných případů covidu-19 pětinu případů tvořily ve středu děti školou povinné. 

Zavést povinné nošení roušek ve třídách na základních, středních i vysokých školách plánovala od pondělí zavést v hlavním městě pražská hygienická stanice. „Jsem rád, že jsme v Praze pana ministra zdravotnictví inspirovali a v tak rychlém čase došlo ze strany ministra zdravotnictví k reakci. Osobně ale nejsem zastáncem zavádění opatření ze dne na den. V Praze byla vždy vyhlašována s určitým předstihem. Oceňuji, že se nošení roušek nedotkne žáků na prvním stupni, protože je pro ně vizuální kontakt s učitelem klíčový,“ uvedl na dotaz ČTK primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

V Praze tak už omezená otevírací doba restaurací a barů platila od minulého týdne, ve Středočeském kraji a okrese Uherské Hradiště od pondělí. Od soboty se přidávají i ostatní regiony, zavřeno musí být mezi půlnocí a 06:00. „Víme, že s narůstajícím časem, kdy je člověk v zařízení a konzumuje alkohol, se zodpovědnost a dodržování opatření snižuje,“ uvedl člen epidemiologické skupiny při ministerstvu zdravotnictví Roman Chlíbek.

Ministerstvo zdravotnictví ve středu večer oznámilo, že od pátečních 18:00 zakazuje vnitřní hromadné akce na stání pro více než deset lidí, nařízení se týká i soukromých setkání. Výjimku mají výstavy, trhy a podobné akce. Na akcích k sezení musí být vstupenky prodávané na konkrétní místo. Nařízení platí i pro restaurace, bary či kluby, které nesmějí dovnitř pustit více lidí, než je kapacita k sezení. Ministerstvo také zpřesnilo nařízení pro nošení roušek v těchto místech. Lidé je nemusí mít jen při konzumaci, povinné jsou i u baru, pokud se nesedí.

Česko poprvé překonalo hranici 2000 nových případů koronaviru za den. Přibývá lidí, kteří s covidem zemřeli

V Česku ve středu poprvé přibylo víc než 2000 případů koronaviru za jeden den. Ve středu testy potvrdily nákazu u 2139 lidí, což je o 464 více než v úterý. Aktuálně má nákazu 17 619 lidí. Většina nakažených má lehký průběh nemoci. Počet hospitalizovaných ale roste, za poslední týden stoupl o víc než třetinu. Přibývá také lidí, kteří s covidem zemřeli.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!