TOPlist

Microsoft za měsíc odhalí Surface Pro X. Na jaké inovace se můžeme těšit?

Surface Pro X 68

Pravděpodobně už příští měsíc se dočkáme představen nových zařízení z rodiny Microsoft Surface. Již víme, že Microsoft připravuje zbrusu nový Surface Laptop s 12,5“ displejem a nízkou cenou, k němu se přidá i druhá generace ARMového počítače Surface Pro X. Jaké přinese změny, prozrazuje Zack Bowden ze serveru WindowsCentral.

Surface Pro X 2: nové barvy a lepší procesor

Druhá generace Surface Pro X dostane stejně tělo jako první model, novinkou bude platinová barva, která doplní současnou černou. Nové barvy má rovněž dostat klávesnicový kryt Type Cover, který je u současné generace dostupný pouze v černé barvě.

Surface Pro X 39
Microsoft za měsíc odhalí Surface Pro X (ilustrační obrázek)

Hlavní novinkou chystaného počítače se stane nový procesor Microsoft SQ2 založený na nedávno představeném čipsetu Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2 5G. Tento čip obsahuje stejnou architekturu, navýšeny byly pouze takty procesoru a grafického čipu, takže se mírně zvýšil výkon. To samé očekáváme od upravené verze od Microsoftu. Další novinkou související s novým čipsetem bude nativní podpora sítí 5G; Surface Pro X by se tak stal vůbec prvním Surface zařízením s podporou nejmodernějších mobilních sítí.

Podpora emulace 64bitových x86 aplikací

S novým Surface Pro X patrně dorazí i nějaké novinky v systému Windows 10 od ARM, těšit se údajně můžeme například na emulaci 64bitových x86 aplikací. Systém dosud uměl emulovat pouze 32bitové aplikace, ovšem někteří vývojáři (například Adobe) již přestali některé své aplikace v 32bitové podobě vyvíjet.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku