Rakouská vláda odmítla zavřít hranice s Českem. Nárůst nákaz podle ní není rozhodující

Nárůst nových infekcí nemůže být jediným kritériem pro uzavření hranic. S takovým vysvětlením rakouská vláda zdůvodnila, proč na rozdíl třeba od Slováků neplánuje uzavírání hranic s Českem. Češi mohou i nadále cestovat k jižním sousedům prakticky bez omezení.

Pokud platí, že v nouzi poznáš přítele, pak se k nám rakouská vláda zachovala hodně přátelsky. Navzdory dramatickému nárůstu nových případů v Česku, totiž Vídeň nechystá žádné zpřísnění přeshraničního styku mezi oběma zeměmi. Například Slovensko už minulý pátek zařadilo Česko mezi takzvané rizikové země a až na výjimky umožňuje vstup pouze s negativním testem nebo skrze karanténu. 

Rakouská vláda podobnou reakci včera odmítla. „Situaci pečlivě sledujeme, ale vůči České republice Rakousko v současné době neplánuje žádná cestovní omezení,“ uvedla mluvčí rakouského ministerstva zahraničí na dotaz agentury APA. Česká republika podle ní není srovnatelná s „prázdninovými“ zeměmi Rakušanů, jako je například Španělsko, a problém návratu tedy nevzniká ve stejné míře. Mluvčí ale zároveň odmítla, že by při hodnocení rizikovosti jednotlivých zemí neměřila rakouská vláda všem stejným metrem a někoho (včetně Česka), zvýhodňovala.

Co dělat, když je covid ve třídě vašeho potomka? Nespoléhejte se na stát a jednejte

sinfin.digital