Jablonec nezvládl přestřelku s Dunajskou Stredou a v Evropě končí. Liberec nasázel soupeři pět gólů

Fotbalisté Jablonce nestačili v kvalifikaci Evropské ligy hned na prvního soupeře. V utkání 2. předkola prohráli po divoké přestřelce v Dunajské Stredě 3:5 po prodloužení a ztratili šanci na postup do základní skupiny. Úspěšnější byl Liberec, který v Litvě porazil Riteriai Vilnius 5:1 a potvrdil roli jasného favorita.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva Jakub Považanec z Jablonce a András Schafer z Dunajské Stredy

Zleva Jakub Považanec z Jablonce a András Schafer z Dunajské Stredy | Foto: Václav Šálek | Zdroj: ČTK

Jablonečtí na Slovensku vedli do 85. minuty po dvou brankách Ivana Schranze a gólu Jaroslava Zeleného 3:2, ale poté vyrovnal střídající Ion Nicolaescu, který v prodloužení otočil stav. V závěru přidal pojistku Eric Davis. Dvakrát se v zápase za lídra slovenské ligy trefil i Marko Divkovič.

Schick se v Leverkusenu uvedl gólem, přispěl ke kanonádě proti soupeři ze čtvrté ligy

Číst článek

Jablonec vypadl ve 2. předkole stejně jako vloni, kdy nestačil na outsidera Pjunik Jerevan. Letos se celá kvalifikace Evropské ligy kvůli koronavirové krizi hraje na jedno utkání a bez diváků.

Hosté nastoupili ve stejné sestavě jako při víkendové výhře nad Ostravou. V domácí brance nechyběl gólman české reprezentační jednadvacítky Jedlička, nastoupil i Fábry, jenž do Dunajské Stredy přišel z Jablonce.

Severočeši začali poměrně aktivně, ale v šesté minutě inkasovali. Po pasu za obranu si Divkovič všiml, že Hanuš není dobře postavený a obloučkem z úhlu z hranice šestnáctky otevřel skóre.

V deváté minutě jablonecký gólman své zaváhání částečně odčinil. Po chybě hostů ve středu šel do brejku znovu Divkovič, ale Hanuš dobře vyběhl a zasáhl. V 17. minutě mohl srovnat Schranz, proti jeho voleji těsně za hranicí malého vápna však zasáhl Jedlička.

V polovině úvodního dějství maďarský kapitán domácích Kalmár vystřelil z přímého kopu a Hanuš s pomocí břevna vytáhl míč na roh. V 25. minutě Severočeši šťastně srovnali. Ladrovu střelu zpoza vápna tečoval na hraně ofsajdu stojící Zelený a míč šel do protipohybu brankáře Jedličky.

Domácí za branami stadionu povzbuzovala řada fanoušků a jejich chorály doléhaly až na hřiště. V 57. minutě příznivci na chvíli ztichli, protože Jablonec otočil stav. Považanec nákopem z poloviny hřiště vysunul Ladru, který přehodil brankáře Jedličku a dobíhající Schranz doklepl míč do sítě. Letní posila Severočechů se trefila proti svým krajanům, byť v základní sestavě Dunajské Stredy nastoupili jen dva Slováci.

V 65. minutě Dunajská Streda srovnala. Bývalý hráč Karviné Ramírez vysunul Divkoviče a ten s přehledem překonal Hanuše. Hosté však brzy znovu vedli. Italský rozhodčí Di Bello poměrně přísně odpískal Kružliakovi ve vápně hru rukou a Schranz s velkým štěstím penaltu proměnil.

Domácí si pak vytvořili tlak. Kružliak mířil těsně vedle, Divkovičovi vzápětí zkazila radost z hattricku odpískaná ruka a poté Hanuš, který vytáhl míč na tyč. V 85. minutě však jablonecký brankář chyboval, lehkou střelu vyrazil před sebe a čerstvá posila DAC Nicolaescu zblízka srovnal.

Ještě v základní hrací době mohl otočit skóre Ramírez, po jehož pokusu hosty znovu zachránila branková konstrukce. Obrat přišel až v šesté minutě prodloužení, kdy se po kombinaci trefil do horního rohu Nicolaescu. Ve 114. minutě pak povedenou ranou definitivně rozhodl panamský reprezentant Davis. Dunajská Streda vyhrála i osmý soutěžní zápas v sezoně.

DAC 1904 Dunajská Streda - FK Jablonec 5:3 po prodl. (3:3, 1:1)
Branky: 6. a 65. Divkovič, 85. a 96. Nicolaescu, 114. Davis - 57. a 71. z pen. Schranz, 25. Zelený. Rozhodčí: Di Bello - Tegoni, Longo (všichni It.). ŽK: Fábry, Kružliak, Kalmár, Divkovič, Ramírez - Podaný, Zelený, Jovovič. Bez diváků.

Liberec potvrdil roli favorita

Proti poslednímu týmu litevské ligy v prvním poločase skórovali Kamso Mara z penalty a Jakub Hromada, další regulérní branka Jhona Mosquery nebyla uznána. Po hodině hry snížil Ángel Lezama, ale v závěru pojistili vítězství Slovanu střídající Michael Rabušic, Júsuf Hilál z druhého pokutového kopu a další náhradník Jan Matoušek.

Slavia zná soupeře pro boj o základní skupinu Ligy mistrů, čeká ji dánský šampion Midtjylland

Číst článek

Severočeši se v další fázi kvalifikace Evropské ligy příští týden utkají znovu venku s rumunským FCSB.

Liberečtí, kteří se představili v pohárech poprvé od sezony 2016/17, začali na umělé trávě velkým náporem. Už po minutě hry Mosquerův střílený centr vytáhl Simaitis na roh, po něm domácí brankář zlikvidoval i Peškovu střelu.

Hosté se ve 12. minutě ujali vedení. Dombrauskis fauloval Koscelníka a nařízený pokutový kop proměnil Mara. Už za osm minut Pešek v šestnáctce našel Hromadu a slovenský záložník zvýšil přesnou ranou k tyči.

O chvíli později se výstavní ranou z dálky prosadil také Mosquera, jenže norští rozhodčí nepochopitelně gól neuznali, přestože se míč odrazil od břevna evidentně za brankovou čáru a ven. Riteriai pak vyrovnal hru a favorita už do přestávky do větší šance nepustil.

Ve druhém poločase se zpočátku nic zajímavého nedělo a Slovan se ani moc netlačil do útoku. V 61. minutě domácí vrátil do hry Lezama, který se z hranice vápna krásnou střelou trefil nechytatelně k tyči.

Liberečtí pak znervózněli a pouštěli litevského soupeře do tlaku a příležitostí. Z té největší střídající Filipavičius z dálky těsně minul Nguyenovu branku. Na druhé straně mohl hosty uklidnit Mosquera, ale zblízka nepřekonal gólmana Simaitise.

Severočeské mužstvo však dokonale zvládlo závěr utkání. V 84. minutě si náhradník Rabušic naskočil na Peškův přímý kop a gólovou hlavičkou oslavil čtvrteční 31. narozeniny. Poté Rabušice v šestnáctce fauloval Šveikauskas a v 89. minutě proměnil další penaltu Hilál. V nastavení se po brejku ještě trefil další liberecký náhradník Matoušek. Riteriai až ve 12. utkání doma utrpěl první porážku v evropských pohárech.

FK Riteriai Vilnius - Slovan Liberec 1:5 (0:2)
Branky: 61. Lezama - 12. Mara z pen., 20. Hromada, 84. Rabušic, 89. Hilál z pen., 90.+3 Matoušek. Rozhodčí: Eskas - Ytterland, Jensen (všichni Nor.). ŽK: Grigaravičius, Paulauskas, Borovski, Šveikauskas (všichni Riteriai). Bez diváků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme