Vyzkoušeli jsme eRoušku 2. Podívejte se, jak může pomoci i vám

  21:54aktualizováno  18. září 9:12
Největší nadějí na zpomalení šíření covidu-19, která navíc nikomu nezkomplikuje život, je malá aplikace pro chytré telefony. Jmenuje se eRouška 2.1 a již několik desítek minut si ji můžete nainstalovat. Od první verze se zásadně liší a má velkou šanci pomoci. Nainstalovat by si ji měl každý.
Aplikace eRouška 2.1 běží na pozadí a pozornost uživatele nevyžaduje, dokud nevyšle notifikaci o rizikovém kontaktu.

Aplikace eRouška 2.1 běží na pozadí a pozornost uživatele nevyžaduje, dokud nevyšle notifikaci o rizikovém kontaktu. | foto: Václav Nývlt, Technet.cz

Hygienické stanice mají plné ruce práce s testováním a trasování, které je podmínkou funkce chytré karantény, naprosto nestíhají. A zatímco první generace eRoušky na práci hygienické stanice marně spoléhala, ta nová se bez ní v podstatě obejde.

Jak to funguje: totální anonymita a zodpovědnost každého z nás

Aplikace eRouška 2.1 pomocí Bluetooth rozhraní telefonu v pravidelných intervalech vysílá identifikátor v podobě náhodné řady čísel, které se navíc každých 10–20 minut změní. Tak se zaručuje, že nikdo nemůže například pomocí postupného sledování spojit konkrétní identifikátor s konkrétním uživatelem.

Mimo vysílání identifikátoru aplikace také zaznamenává identifikátory ostatních uživatelů, které jsou v dosahu Bluetooth antény telefonu – a v paměti telefonu je ukládá, spolu s informací o dni, délce trvání a intenzitě signálu (z té pak lze určit vzdálenost druhého telefonu a tedy míru rizika přenosu). Ani poloha, ani nic dalšího se neukládá. Celkově jde o zanedbatelné množství dat, jehož existenci během užívání telefonu nepostřehnete.

Aktivace aplikace eRouška 2.0 v telefonu s OS Android

Jednou za čas, minimálně jednou denně dojde ke komunikaci aplikace se serverem. Ten jí pošle seznam identifikátorů, které byly odeslány z telefonů lidí s pozitivním testem na covid-19, a pokud se některý z identifikátorů uložených ve vašem telefonu shodne s identifikátorem zaslaným v „seznamu pozitivních“, aplikace vás notifikací na toto riziko upozorní. Ani aplikace, ani server, ani hygiena v tu chvíli netuší, čí tyto identifikátory byly.

Úplně nový je způsob, jak se do systému dostanou identifikátory s pozitivním výsledkem testovaných lidí. Součástí SMS zprávy hygieny s informací o pozitivním výsledku testu nově bude unikátní kód, po jehož zadání do aplikace aktivujete funkci, která do systému odešle seznam identifikátorů, které váš telefon do okolí vysílal. Stále je vše pouze na úrovni náhodně generovaných čísel a tedy zcela anonymní.

Pokračování aktivace aplikace eRouška 2.0 v telefonu s OS Android. V aplikaci se dozvíte i poslední čísla týkající se Covid-19.

Je rozhodnutím každého uživatele, zda aplikací ostatním uživatelům oznámí, že byli v rizikovém kontaktu s nakaženým. Je rozhodnutím každého uživatele, zda bude notifikaci aplikace s tím, že byl v kontaktu s nakaženým uživatelem, ignorovat, nebo se obrátí na svého obvodního lékaře či hygienickou stanici s otázkou na další postup. V obou případech je to otázka ohleduplnosti k ostatním, ve druhém případě i otázka ohledu na vlastní zdraví.

Největší novinky verze 2.0 se skrývají ve vyskakovacím menu vpravo nahoře. V záložce „riziková setkání“ uvidíte podrobnosti o takovém setkání, na které vás proaktivně upozorní notifikace. A pokud od hygieny dostanete informaci o pozitivním výsledku svého testu, v záložce „odeslat data“ zadáte svůj ověřovací kód. Ten zabraňuje zneužití aplikace vtipálkům.

Aplikace tak může efektivně, levně a velmi spolehlivě nahradit fyzické trasování, které je pracné, pomalé, nespolehlivé a – což je pro spoustu lidí nepřekonatelné – adresné. Oproti tomu „oznámení o expozici“ v aplikaci eRouška je anonymní, rychlé, bezpracné a spolehlivé.

Velký háček: čím méně lidí se zapojí, tím méně to bude fungovat

Z logiky věci by bylo ideální, kdyby si aplikaci nainstaloval a její funkci povolil úplně každý, kdo má chytrý telefon. Ostatně, pro opak neexistuje relevantní argument. 

Jediné, co se pro uživatele se spuštěním eRoušky fyzicky změní, je o trochu vyšší spotřeba telefonu kvůli zapnutému Bluetooth. To ale poznají jen ti, co jej mají vypnutý. Pro ty, kdo mají bezdrátově připojená sluchátka, handsfree, chytré hodinky nebo jinou nositelnou elektroniku, se nemění prakticky nic.

Jak jsme totiž vyzkoušeli s dvojicí shodných telefonů Samsung Galaxy A41, zaznamenatelný (ale nijak dramatický) rozdíl ve výdrži přinese samotné spuštění Bluetooth, nikoli provoz aplikace – její energetické nároky (test proběhl s první verzí aplikace) jsou minimální a při běžném provozu telefonu nepostřehnutelné (respektive se schovají za odchylky v denním provozu telefonu jako takového).

Zároveň není potřeba mít aktivní datové připojení telefonu, komunikace se serverem by měla bez potíží proběhnout i přes domácí či veřejnou wi-fi síť.

Snadnější instalace

Aplikace využívá Exposure Notification API, které je společným dílem společností Apple a Google. Fakt, že je aplikace eRouška 2.1 ke stažení v aplikačních obchodech obou společností, znamená, že prošla bezpečnostním auditem obou společností a splňuje jimi nastavená bezpečnostní kritéria. Autoři aplikace, tedy Ministerstvo zdravotnictví ČR ve spolupráci s NAKIT (Národní agenturou pro informační a komunikační technologie) také udávají, že splňuje požadavky GDPR na ochranu osobních informací. 

Na rozdíl od první verze eRoušky po nás verze 2.1 nechtěla jakékoli zásahy do powermanagementu telefonu a nebylo potřeba dělat žádné výjimky z uspávání aplikací a podobně – a to ani na telefonu, kde první verze aplikace nikdy nebyla (vyzkoušeno se Samsung Galaxy S10+). Instalace je tak zcela triviální a zvládne ji každý.

Trochu nás zarazilo, že na telefonech se systémem Android aplikace neběží, pokud má uživatel vypnuté „polohové služby“ - aplikace k nim nemá přístup, protože si nevyžádala potřebné systémové povolení (a to si může každý v telefonu ověřit), ale systém musí být zapnutý. Vysvětlení přinesl ve článku v The New York Times tiskový mluvčí Google, Pete Voss. Pokud totiž v Androidu zakážete polohové služby, Bluetooth přestane vyhledávat okolní zařízení - od roku 2015 je to v systému takto nastaveno. A bez vyhledávání nových zařízení eRouška fungovat nemůže. Apple to má systémově vyřešené jinak a aktivní polohové služby pro plnou funkci Bluetooth nepotřebuje.

Informace o verzi 2 není v názvu aplikace. Nicméně první verze aplikace již v aplikačních obchodech není a proto není možné se při výběru splést.

Aplikaci můžete nainstalovat z aplikačního obchodu Google Play (Android) a App Store (iOS). Novou verzi aplikaci jsme zatím nenašli ve vyhledávači Petal Search pro nové telefony Huawei, ve kterých místo Google Services běží HMS. Předpokládáme, že se tam nová verze brzy objeví.

Aktualizace 18.9.2020 9:15 - Doplnili jsme vysvětlení potřeby aktivních polohových služeb v systému Android.

  • Nejčtenější

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

v diskusi je 125 příspěvků

26. března 2024

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo...

Z jaderné triády zbyly Britům už jen ponorky. A ty musejí posílit

v diskusi je 76 příspěvků

27. března 2024

Jadernou triádu tvoří strategické bombardéry s jadernými zbraněmi, mezikontinentální balistické...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hlučínsko patří nám. Před 100 lety byl podepsán definitivní protokol o hranici

v diskusi je 47 příspěvků

28. března 2024

Před 100 lety definitivně skončily tahanice o československo-německé hranice. 28. března 1924 byl...

Američané odepsali modul, který je vrátil po půl století na Měsíc

v diskusi je 22 příspěvků

28. března 2024,  aktualizováno  11:41

Od začátku letošního roku je na Měsíci a kolem něj poměrně rušno. Vedle řady sond, které zamířily...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podívejte se na Boeing C-17 Globemaster, který do Česka přivezl nové vrtulníky

v diskusi jsou 3 příspěvky

29. března 2024

V sobotu 23. března dosedl v Praze nákladní letoun USAF, který vezl obzvlášť cenný náklad. Z...

Za vyhynutím dinosaurům mohla být i doba temna

v diskusi nejsou příspěvky

29. března 2024

Dopad planetky je nyní většinou odborníků považován za hlavní příčinu vyhynutí zhruba 73 až 76 %...

Podívejte se na Boeing C-17 Globemaster, který do Česka přivezl nové vrtulníky

v diskusi jsou 3 příspěvky

29. března 2024

V sobotu 23. března dosedl v Praze nákladní letoun USAF, který vezl obzvlášť cenný náklad. Z...

Dočasná raketa se po téměř 70 letech loučí. Bude startovat naposledy

v diskusi je 5 příspěvků

28. března 2024  15:36,  aktualizováno  19:54

Tento čtvrtek stojí na startovací rampě mysu Canaveral poslední potomek raket Thor, nosič Delta IV...

Američané odepsali modul, který je vrátil po půl století na Měsíc

v diskusi je 22 příspěvků

28. března 2024,  aktualizováno  11:41

Od začátku letošního roku je na Měsíci a kolem něj poměrně rušno. Vedle řady sond, které zamířily...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...