Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Scott McLaughlin se letos dočká debutu v IndyCar

Scott McLaughlin se letos dočká debutu v IndyCar

Za Penskeho pojede v St. Petersburgu

Novozélanďan Scott McLaughlin, hvězda australského šampionátu Supercars, se v říjnu dočká plánovaného debutu v IndyCar Series. McLaughlin se zúčastnil předsezonních testů a původně měl startovat v květnu ve Velké ceně Indianapolisu, ta ale byla kvůli pandemii koronaviru přeložena na červenec. Tým Penske teď pro McLaughlina našel nový termín.

Dvojnásobný šampion Supercars a současný lídr pořadí australského šampionátu se představí 25. října na městském okruhu v St. Petersburgu, což bude týden po závodě Bathurst 1000, který je každoročně perlou v kalendáři australské série.

„Tohle je něco, o čem jsem nikdy nepřestal přemýšlet, ale soustředil jsem se na zisk třetího titulu v řadě v Supercars pro tým DJR Team Penske a pro všechny naše partnery v Austrálii. Na to jsme stále plně soustředěni. Zbývají nám tři závodní víkendy, ale jsem stejně vzrušený, že dostanu konečně šanci na debut v IndyCar,“ uvedl v prohlášení, které tým zveřejnil na své stránce, McLaughlin.

McLaughlin během předsezonních testů v Sebringu. Foto: IndyCar

„Celý rok jsem dělal vše, co bylo v mých silách, abych o sérii neztratil přehled. Sledoval jsem tolik závodů, kolik jsem jen mohl. Mluvil jsem s jezdci a některými inženýry u týmu Penske. Nevěděl jsem, jestli se dostanu za volant jednoho z těchto vozů, a to kvůli pandemii a omezením, ale chtěl jsem být připravený, když přijde příležitost,“ dodal sedmadvacetiletý Novozélanďan.

McLaughlin testoval letos v Sebringu, Austinu a na oválu v Texasu. Rozhodně nepropadl. Také se představil ve virtuálním šampionátu, kterým IndyCar vyplňovala nucenou pauzu v dubnu. Dvakrát vyhrál.

„Náš plán byl nasadit letos Scotta do závodu IndyCar, ale nechtěli jsme ho rozptylovat od jeho hlavního úkolu, kterým je další vítězství v šampionátu Supercars. Covid-19 tyto plány hned zpočátku změnil. Ale vzhledem k tomu, jak se vyvinuly kalendáře na konci sezon, St. Pete se stal reálnou možnosti a my jsme odhodlaní dát mu šanci v IndyCar. Víme, že Scott je připravený na tuto výzvu a přinese to další vzrušení letošnímu finále sezony,“ prohlásil prezident týmu Penske Tim Cindric.

McLaughlin bude řídit Shellem sponzorovaný vůz s číslem 3, který v minulosti často využíval Hélio Castroneves. Toho Penske před třemi roky uklidil do šampionátu vytrvalostních vozů. Program s Acurou ale končí a tým jezdce, vedle Castronevese jde také o Juana Pabla Montoyu, informoval, že by si měli hledat nové angažmá. Naopak McLaughlina by Penske rád posunul do IndyCar, a to zřejmě do čtvrtého vozu, protože během Indy500 potvrdil, že Power, Pagenaud a Newgarden budou u stáje pokračovat.

Zdroj: Team Penske, úvodní foto: IndyCar