Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

Paradox karantény: ‚zdraví‘ musí na rozdíl od nemocných test opakovat, jinak ji nesmí ukončit. Prymula chce změnu

Odběrové místo ve fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze. foto:  Dan Materna, MAFRA

Původní zpráva
Praha - Setká se s tím každý, komu vyjde pozitivní test na covid, i ten, koho hygiena pošle kvůli kontaktu s nakaženým do karantény. Zatímco v prvním případě stačí k ukončení povinné desetidenní izolace subjektivní pocit bez příznaků nemoci po dobu čtyř dnů, negativně testovaný jedinec potřebuje k výstupu z karantény druhý test se stejným výsledkem.
  5:00

VNOUČEK: Nekonečná karanténa pro ‚zdravé‘? Když se nikam nedovoláte, není útěku

Postup, jejž stanovil resort zdravotnictví, by však mohl doznat změn. Nezdá se totiž ani bývalému šéfepidemiologovi Romanu Prymulovi. „Už zpočátku jsem navrhoval, aby druhý test nebyl potřeba,“ uvedl pro Lidovky.cz s tím, že o jeho nutnosti se ještě bude jednat.

Prymula tvrdí, že druhý test má význam, pokud se dělá u lidí zaměstnaných v rizikových sektorech. „Jako je školství, zdravotnictví nebo sociální sféra,“ vyjmenoval.

Odběrné místo na testování COVID-19 v areálu FN Plzeň na Borech.
Odběrné místo v pražské Nemocnici na Bulovce.

Hygiena si nicméně za svým názorem zatím stojí a druhý test u negativně testovaných považuje za stejně podstatný jako ten první.

Co se děje při porušení karantény?

Za porušení nařízené karantény hrozí pokuta až tři miliony korun, přičemž její porušení může být postihováno i zpětně. Na dodržování karantény dohlíží stanice ve spolupráci s Policií ČR, ovšem jejich kapacity samozřejmě nejsou takové, aby každého, kdo je v karanténě, například denně kontrolovali. V prvé řadě se tak spoléhá na osobní zodpovědnost každého, protože dodržením karantény nechráníte jen sebe, ale především své blízké, své okolí a v konečném důsledku celou společnost. (zdroj: MZCR)

„Pointa prvního testu je jasná. Ten druhý se musí uskutečnit proto, že končí inkubační doba onemocnění, které se kdykoli do deseti dnů (od kontaktu s nakaženým) může projevit,“ reagovala pro Lidovky.cz mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová. Zároveň však přiznala, že napoprvé negativně testovaný je jen zřídka pozitivní na covid při závěrečném odběru.

Nepříjemná situace ovšem nastane, pokud se při posledním testování ukáže, že se nemoc projevila. V takovém případě pro pacienta nastává další kolečko – nahlásí kontakty, s nimiž přišel do styku, a doma si pobude dalších deset dní.

Bezvýsledné čekání

To vše se děje v situaci, kdy odběrná místa jsou na stropu své kapacity a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) apeluje na občany, aby na testování nechodili zbytečně. Lidé často čekají na odběr i několik hodin ve frontě, kde se vystavují riziku nákazy. Ve finále se přitom mohou dozvědět, že kapacity jsou pro daný den již plné. Nezbývá jim tak než se vrátit domů a zkusit štěstí další den.

Své o tom ví Alžběta T., která se na testování vydala na Václavské náměstí v Praze s žádankou od lékaře. V práci totiž přišla do přímého styku s nakaženým. „Když jsem ve čtvrtek na závěrečné testování přišla, řekl mi poslední pán ve frontě, že mu bylo řečeno, ať hlásí stopku. On byl podle hygieniků poslední, na koho se mělo ten den dostat,“ uvedla pro Lidovky.cz. „Zkoušela jsem je přemluvit, ať udělají výjimku, ale bylo mi řečeno, že takové výjimky chtějí desítky lidí denně,“ dodává.

Podle muže z Prahy (nepřál si být jmenován, redakce jeho totožnost zná) je problém i se samotným získáním žádanky na výstupní test. „Hygiena mi vůbec nesdělila informaci, že si žádanku musím u hygieny nebo praktického lékaře musím zařídit sám. Myslel jsem, že je to automatické. Už několikátým dnem mám problém dovolat se na místa, kde mi ji mohou vydat. Hrozí tak, že se nestihnu otestovat poslední den karantény, který vychází na tento pátek,“ doplnil svou zkušenost.

Podle informací z „covidové“ linky 1221 i podle epidemiologa Prymuly přitom takový člověk nesmí svévolně ukončit karanténu, přestože s negativním testem by mohl začít běžně fungovat.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!