Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Místo chipsů sušení červi. Jíst maso není trvale udržitelné, lidé stále přibývá a spotřeba roste, říká zakladatel WormUp!

Jídlo

  5:00
Praha - Ačkoli se o hmyzu jako o superpotravině mluví již delší dobu, Češi si k němu stále hledají cestu. „Z dlouhodobého hlediska nebude možné uspokojit rostoucí poptávku po mase. Lidé z rozvinutých zemí konzumují maso stále častěji, i několikrát denně,“ říká v rozhovoru Libor Sloupenský, který společně se svou ženou hmyz chová a následně suší a prodává jej jako „chipsy“.

Pracujeme s larvami potemníka moučného. Máme připravené tři varianty příchutí: sůl, česnek, chilli. Časem bychom do nabídky chtěli zařadit i větší larvy potemníka brazilského. foto: Worm UP

Lidovky.cz: Pro Čechy jsou červi a hmyz stále ještě velká exotika. Na co nejčastěji narážíte?
Eva Sloupenská: Na předsudky. Hmyz je nová potravina a Češi na ni nejsou zvyklí. Při ochutnávkách na akcích se často setkáváme nejdříve s otálením, případně dokonce zděšením. Spousta lidí cítí odpor, nevěří, že hmyz se dá jíst a že může být dobrý. Tak ochutnáváme my, pak se přidají další odvážlivci, když vidí, že se nám nic nestalo.

Eva Sloupenská

Lidovky.cz: Jak se tváří ti, kteří ochutnali hmyz poprvé?
Sloupenská: První ochutnávka obvykle probíhá podle podobného „scénáře“. Spousta lidí váhá a pokukuje, postávají kolem. Pak se najde odvážlivec, nebo častěji odvážná žena, které zvědavost pomůže překonat prvotní zábrany. Vezme jednoho červíka mezi prsty, opatrně si ho prohlíží a pak ochutná... Následuje jemné pokývání hlavou, úsměv a překvapené prohlášení „ono to je dobré!“ A pak nabízí ostatním, aby se také přesvědčili. Předsudek byl překonán, nový objev učiněn. Obavy vystřídalo nadšení. Tyto přelomové momenty fakt miluji.

Lidovky.cz: Vy nabízíte hmyz upravený jako chipsy, dají se chroupat k vínu či pivu. Jaký je o ně zájem?
Sloupenská: Jak jsem řekla. Lidé musejí červíky nejdříve vyzkoušet, pak nakupují. Proto máme připravená malá vzorková balení, která distribuujeme partnerům do vinoték, barů či kaváren, kde prodávají naše červíky, aby tyto vzorky dali zákazníkům na ochutnání. Pak lidé nakupují - pro rodinu, přátelé, kolegy. Jako dárek k pozdvižení. Máme už i příznivce, kteří si červíky nakupují pravidelně a říkají nám, že si na nich vytvořili novou závislost. Pro ně vymýšlíme větší ekonomické balení. Hlavní sezona je přes léto, na food festivalech, kde lidé chtějí vyzkoušet něco nové a pak Vánoce, kdy jsou červíci skvělým doplňkovým dárkem k pobavení i poučení.

Libor Sloupenský

Lidovky.cz: Jak jste se vlastně dostali k tomu, že jste začali chovat a konzumovat hmyz?
Sloupenský: Už jako dítě jsem měl rád hmyz, fascinoval mě jeho způsob života. Zkoumal jsem různé brouky, dokonce jsem měl v domácím teráriu nasazené mravence a pozoroval jejich život. Pak jsme se ženou asi před deseti lety byli na Hmyzích hodech v Brně, kde jsme ochutnávali červíky, cvrčky, švába. Tam se zrodila myšlenka, že bych s hmyzem chtěl taky takto pracovat.

Dalším impulsem bylo vytvoření legislativy v rámci EU v roce 2018, kdy se hmyz stal oficiální potravinou nového typu pro země v EU. Začal jsem dělat pokusy s chovem larev potemníka moučného. Pak jsme ale došel k názoru, že nejdříve potřebuji vytvořit produkt. Do tohoto projektu se přidala má manželka a 1. srpna 2019 jsme uváděli naše Křupavé červíky na trh.

Lidovky.cz: Chov hmyzu je ekologicky nejméně náročným chovem. Myslíte si, že je to potravina budoucnosti?
Sloupenský: Rozhodně. Z dlouhodobého hlediska nebude možné uspokojit rostoucí poptávku po mase. Lidé z rozvinutých zemí konzumují maso stále častěji, i několikrát denně. Uvědomte si, že ráno k snídani si dáte šunku na chleba, pak na oběd třeba hovězí roštěnou a večer třeba žebírka, pětkrát v týdnu. To už je nějaká spotřeba.

Životní úroveň lidí i v rozvojových zemích rychle roste a tak stále větší počet lidí dosáhne na pravidelnou konzumaci masa. Představte si, že by všichni lidi v Číně zbohatli natolik, že by si mohli dovolit mít maso k obědu i k večeři téměř každý den. Celkově počet lidí na Zemi roste. Navíc prasata i skot rostou pomalu a při růstu spotřebují kvantum vody i krmiva.

Takto bych mohl pokračovat dál. Tento stav prostě není dlouhodobě udržitelný. Hmyz je naproti tomu velice efektivní, co se chovu týče, protože spotřebuje výrazně méně vody, méně krmiva, méně prostoru. Hmyz se taky rychle rozmnožuje a rychle roste. Navíc je výživnější než vepřové či hovězí maso. Toto jsou argumenty, proč jej Evropská unie uznala za potravinu nového typu jako alternativní a efektivní zdroj vysoce kvalitních bílkovin, nenasycených mastných kyselin a důležitých minerálních látek, jako jsou železo, zinek či vápník.

Lidovky.cz: I kvůli tomu by se podle vás lidé měli začít zamýšlet nad tím, proč konzumovat hmyz?
Sloupenský: Samozřejmě. Jde tady o ohleduplnost, budoucnost naši i naší planety. Naši Křupaví červíci jsou spíše v kategorii pochutin, takže nenahradí takový hovězí steak. Aktuálně máme ve vývoji hmyzí mouku, z níž bude možné udělat třeba hmyzí steak či burger, což už bude plnohodnotná varianta k běžně nabízeným pokrmům.

Lidovky.cz: Jak takový chov hmyzu a jeho následná úprava funguje?
Hmyz je náchylný na vlhkost. Proto náš dodavatel velice dbá na kvalitu vzduchu a prostředí při chovu červíků. Krmí je obilninovým mixem, bramborami, zeleninou. Před zpracováním drží červíci cca pětidenní hladovku, aby se úplně očistili. Pak je dovezou k nám a my je uvaříme v horké vodě, usušíme a dochutíme.

Z hmyzu lze udělat superpotravinu. Záleží na tom, co jí, říká šéfkuchař

Lidovky.cz: Které druhy máte v nabídce?
Pracujeme s larvami potemníka moučného. Máme připravené tři varianty příchutí: sůl, česnek, chilli. Časem bychom do nabídky chtěli zařadit i větší larvy potemníka brazilského.

Lidovky.cz: Jaké nutriční výhody konzumace hmyzu má?
Hmyz má spoustu bílkovin, nenasycených mastných kyselin, železa, vápníku a zinku. Dá se přirovnat k nejkvalitnějšímu hovězímu. Hmyz je ale na rozdíl od jiného masa čistý - bez přidaných antibiotik, bez chemie. Podle EU patří hmyz do kategorie jako jsou slepice, prasata či skot. Z tohoto hlediska je hmyz nejčistěji chované i zpracovávané hospodářské zvíře.

Lidovky.cz: Kdo se podle vás více hmyzu štítí? Ženy, nebo muži?
První se většinou odhodlají vyzkoušet ženy. Je to cca 60 % ženy, 40 % muži. Byli jsme tímto zjištěním překvapeni, protože jsme původně dělali produkt spíš pro muže. Mysleli jsme si, že bude dobře fungovat takové klasické „hecování“ v hospodě. Ale opak je pravdou. První většinou přijdou ke stánku ženy, ochutnají, jejich partneři je pak následují. Dlouho jsme přemýšleli, proč to tak je a došli jsme k názoru, že ženy jsou prostě zvědavější. A zvědavost je silným hnacím motorem k překonání prvotních obav a vyzkoušení něčeho nového.