Bezpečnostní šéf Huawei pro HlídacíPes.org: Když nás vyloučíte, 5G sítě přijdou později

Napsal/a Tereza Engelová 18. září 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Až tříleté zpoždění v zavedení 5G sítí může způsobit vyloučení čínské firmy Huawei z jejich výstavby, jak o něm rozhodla Velká Británie. V rozhovoru pro HlídacíPes.org to tvrdí šéf bezpečnostního oddělení Huawei Technologies USA Andy Purdy. Spolupráci s čínskou firmou, před kterou varoval i český kybernetický úřad, už odmítly i další země. Jiné, jako například Německo, se stále rozhodují.

Na Huawei tlačí v posledním roce především USA, které zrazují spojence od spolupráce s čínskou firmou. Podle Washigtonu totiž Huawei představuje zásadní bezpečnostní riziko.

Bílý dům tlak na Huawei vystupňoval během léta. V červenci americký regulační úřad FCC oficiálně označil čínské technologické společnosti Huawei a ZTE jako bezpečnostní hrozbu pro stát. O měsíc později následovaly sankce, které oběma firmám v zásadě znemožní používat procesory a modemy postavené na patentovém vlastnictví Spojených států.

To může mít zásadní dopad na jejich výrobky i pověst. „Celá situace okolo Huawei je zpolitizovaná, jsme zaseknutí uprostřed obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou,“ tvrdí v rozhovoru pro HlídacíPes.org vedoucí bezpečnostního oddělení Huawei Technologies USA Andy Purdy.

Buďte transparentní

Ačkoliv sama Huawei vyzývá k větší transparentnosti v rámci informačních technologií, je to právě neprůhlednost, co čínské firmě vytýkají nejen Spojené státy, ale i ostatní země včetně Česka.

„Jedním z našich hlavních argumentů bylo, že čínské firmy musí brát ze zákona povinně ohled na zájmy Číny a její bezpečnost. A tento náš argument nyní více či méně otevřeně přebírají další státy,“ komentoval postoj k Huawei loni pro HlídacíPes.org Daniel Bagge, český attaché pro USA a Kanadu působící na českém velvyslanectví ve Washingtonu.

 

 

„Pokud nedojde v Číně ke změně těchto zákonů, těžko mohou čínské technologické firmy konat jinak, a tedy to naše varování nadále bude platit,“ dodal Bagge. Odborníci Huawei vytýkali také to, že ani 30 let po založení není firma obchodovatelná na světové burze a nelze získat její akcie, které mají rozdělené pouze zaměstnanci Huawei. Do nejvyššího vedení firmy se podle IT expertů také nedostane nikdo, kdo není čínské národnosti.

Na konci roku 2018 varoval před používáním produktů společností Huawei a ZTE také český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Bude stačit nižší prověrka?

S postupným zaváděním 5G sítí sílí celosvětově tlak na vlády jednotlivých zemí, aby si jasně stanovily bezpečnostní kritéria tendrů na výběr jejich poskytovatelů.

„Přes internet budou fungovat domácnosti, ekonomické systémy. 5G sítě budou tvořit základní infrastrukturu pro všechny naše ekonomické aktivity. Právě proto, že budeme na internetu a propojení přes sítě mnohem závislejší, než je tomu teď, je nesmírně důležité přemýšlet nad tím, co můžou digitální projekty – a v tomto případě zmiňované čínské technologie Huawei – znamenat pro evropské standardy nastavení soukromí, bezpečnosti dat a informací,“ vysvětluje pro HídacíPes.org Rush Doshi z Centra pro novou bezpečnost Ameriky (CNAS).

Právě kvůli možnosti účastnit se státních tendrů na výstavbu 5G sítí Huawei také v Česku původně žádala o prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) na stupeň tajné. O tu však už teď firma za každou cenu usilovat nechce. Podle tiskového mluvčího české pobočky Huawei Tomáše Koldera totiž společnost s žádnými utajovanými informacemi nepracuje a bezpečnostní prověrku pro spolupráci s českými operatory, kteří budují 5G sítě nepotřebuje.

„Společnost Huawei nyní zvažuje různé scénáře, které jsou založené na našich obchodních potřebách, jednou ze zvažovaných variant je i osvědčení na adekvátnější stupeň,“ říká Kolder.

Britové proti, Němci váhají

Firmu Huawei z výstavby 5G sítě vyloučili kromě Američanů také například Australané, Nový Zéland, Japonsko a v červenci se přidali původně váhající Britové. Zelenou firmě dali naopak Maďaři, kteří s Huawei chtějí spolupracovat, a jasné ne neřekli zatím ani Němci.

Německý Federální úřad pro informační bezpečnost (BSI) v srpnu zveřejnil návrh seznamu bezpečnostních požadavků na provozování telekomunikačních systémů a systémů zpracování dat i na zpracování osobních údajů. Z něj vyplývá, že v Německu budou platit přísné bezpečnostní požadavky, při nichž ale nebude nikdo vyloučen ze soutěže o dodávání technologií 5G. Tudíž komponenty Huawei by se při stavbě 5G sítí v Německu mohly objevit.

Huawei postoj Berlína celkem logicky oceňuje. Je prý založený na faktech a také zohledňuje finanční dopady spojené s vyloučením Huawei ze soutěže, říká vedoucí bezpečnostního oddělení Huawei Technologies USA Andy Purdy (celý rozhovor s bezpečnostním šéfem Huawei Technologies přinese HlídacíPes.org příští týden).

„Myslím, že každá z velkých i malých zemí po celém světě bere tyto záležitosti velmi, velmi vážně. Evropská unie musí zvážit skutečné bezpečnostní riziko a na základě faktů a nezávislých testů si ho vyhodnotit,“ tvrdí Purdy, podle nějž může vyloučení Huawei ze soutěže na výstavbu 5G sítí ve Velké Británii způsobit až tříleté zpoždění v jejich zavedení.

Vláda Velké Británie oznámila zákaz nákupu 5G technologií společnosti Huawei v červenci. Platit začne s koncem roku. Britové také rozhodli, že veškerá už vybudovaná infrastruktura společnosti Huawei ve Velké Británii musí být odstraněna do konce roku 2027.

Uprostřed obchodní války

Bezpečnostní šéf Huawei Andy Purdy vidí v pozadí celého rozruchu kolem účasti firmy na výstavbě 5G sítí politiku. Podle něj mají Spojené státy obavu z politického a ekonomického vzestupu Číny a její konkurenceschopnosti po celém světě. Administrativa prezidenta Trumpa se tak prý snaží Číně ublížit právě skrze Huawei.

„Česká republika, Evropa, celý svět závisí na informačních technologiích jako nikdy dříve, a tak se najednou začíná více mluvit o kyberbezpečnosti,“ říká Purdy. Podle něj je bezpečnost a odolnost vůči rizikům v rámci informačních technologií čím dál podstatnější téma. Do centra pozornosti se ale dostalo v podobnou dobu jako ekonomický vzestup Číny a Spojené státy obě tato témata podle Purdyho propojily dohromady.

„Najednou se začaly vytrácet výhody společného internetu a začala mizet ochota států mluvit s Čínou o různých tématech a rizicích. Přitom společná snaha čelit těmto výzvám a větší transparentnost by prospěla všem, celému světu a stabilitě internetu,“ říká Purdy a varuje, že internet by se prosazováním přísnějších pravidel a politických cílů jednotlivých vlád mohl rozpadnout na mnoho částí, což by poškodilo jeho podstatu.

V podobném duchu se nedávno vyjádřila také americká nezisková organizace Internet Society, která varovala před trendem rozpadu internetu na menší části:

„Jsme velmi zklamaní, že Spojené státy, země, která financovala raný rozvoj internetu, nyní zvažuje přijímání opatření, která by ho rozbila na kousky. Jedná se o součást znepokojivého trendu, kdy vlády přímo zasahují do internetu a pokoušejí se získat krátkodobé politické body bez ohledu na dlouhodobé škody, které z toho vyplývají,“ napsala na svých stránkách Internet Society.


Celý rozhovor s bezpečnostním šéfem Huawei Technologies přinese HlídacíPes.org příští týden

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)