Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Černé scénáře se naplňují. Za jediný den přibylo přes 3000 nakažených

Černé scénáře se naplňují. Za jediný den přibylo přes 3000 nakažených
Zdroj:
+ Další 3 fotografie
Koronavirus
Počet nových přírůstků nakažených v Česku nepřestává trhat rekordy. Za čtvrtek přibylo 3130 pozitivně testovaných lidí s koronavirem, což je zdaleka nejhorší denní výsledek. Čtvrteční číslo totiž překonalo středeční rekord hned o téměř tisíc nakažených.

Čísla nakažených v Česku rostou závratnou rychlostí a tento týden je nejhorší za celou dobu epidemie. Ve středu počet lidí s nemocí covid-19 překročil poprvé hranici 2000 nakažených, hned den na to ale hygiena zaznamenala 3130 případů. Za jediný den tak přibylo tolik nakažených, co za celý březen.

V zemi je nyní 20 289 aktivně nakažených, přitom Česko překonalo hranici 10 tisíc teprve minulý týden. Na tomto údaji je nejlépe vidět, jak čísla exponenciálně rostou a připomínají jarní situaci v Itálii. S koronavirem zatím zemřelo 489 lidí, ve čtvrtek pak podle ministerstva zdravotnictví přibyly čtyři oběti.

Situace bude ještě horší

Před exponenciálním růstem varoval už minulý týden epidemiolog Roman Prymula, který říkal, že čísla brzy přesáhnou tři tisíce nakažených za den. Jeho předpověď se tak záhy vyplnila. Podobně to viděl i parazitolog Jaroslav Flegr. Ten ve svých předpovědích zašel ještě dál a předpokládá, že Česko brzy překročí hranici 10 tisíc nakažených za den.

Vláda nechce další lockdown

Na rostoucí počet nakažených odpovídá svými nařízeními vláda. Zatímco ale na na jaře reagovala na mnohem menší čísla téměř totální karanténou, nyní se snaží šíření nákazy kontrolovat postupnými kroky. "Už nechceme lockdown, jdeme cestou přísných hygienických pravidel," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na Twitteru.

Ode dneška tak platí nařízení, že roušky jsou povinné ve všech místnostech školy. Nemusí je nosit pouze žáci tříd 1. stupně. Od půlnoci na sobotu navíc začnou hospody a restaurace zavírat mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. Zároveň od pátečního večera platí zákaz pro pořádání hromadných vnitřních akcí, kde stojí více než 10 lidí.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy