Hlavní obsah

Víte, jak si ulehčit mytí oken? Tipy, k čemu tuto práci ještě využít

Novinky, Jana Nesvadbová

Mytí oken nepatří právě k nejvyhledávanějším částem domácího úklidu, a tak se tuto práci občas snažíme trochu ošidit, jen abychom to měli za sebou. Ve skutečnosti bychom ale měli tuto činnost využít i k jejich kontrole, a dokonce je možné si práci i trochu usnadnit. Jen vědět jak.

Foto: Vekra

K mytí oken používáme zásadně neabrazivní prostředky a pomůcky.

Článek

Okna doporučujeme čistit alespoň dvakrát ročně, protože však slunce může například pyl nebo prach do plastového okenního profilu doslova zapéct, je dobré otírat plastové rámy vlhkým hadrem i častěji. Ušetříte si tak námahu při velkém úklidu a zabráníte tak i vzniku černých teček a žlutých skvrnek na povrchu rámu.

Nejenom prach, ale i venkovní teplota, teplota vody při mytí, úklidové prostředky a pomůcky, to vše se může stát oknům osudným.

Na rámy, křídla i zasklení stačí při běžném znečištění vlažná voda se saponátem, hadr, čistič skel a hadřík na vyleštění. Je ideální vybrat si k mytí oken dny, kdy je venkovní teplota nad hranicí +5 °C. Čisticí prostředky tehdy fungují nejlépe.

V době ranních mrazíků je rozhodně lepší vyčkat do odpoledních hodin, kdy může být ještě jakž takž teplo. Není-li možné mytí odložit na pozdější denní dobu, vyvarujeme se použití horké vody. Nám sice příjemně prohřeje prokřehlé ruce, ale také může způsobit popraskání zasklení.

Také čištění oken nasucho je opravdu hodně nešťastným nápadem. Za tu trochu ušetřeného času to rychlé „ošmudlání” opravdu nestojí. Některé částice prachu mohou zasklení při suchém čištění poškrábat.

Logicky ze stejného důvodu nepoužíváme abrazivní prostředky ani drsnou stranu houbičky na nádobí. Vyhneme se i agresivním chemikáliím, jež by mohly rám okna poleptat.

A jak tedy vhodný přípravek vybrat? Zní to úsměvně, ale stejným způsobem, jako když si zkoušíme nový krém či jinou kosmetiku. Vybereme skrytější kousek okna a na něm přípravek vyzkoušíme. Počkáme několik minut, lépe hodinu, a pakliže povrch nedoznal újmy, můžeme čistidlo použít.

Pomocníci, kteří nám ušetří námahu 

Omytí oken hadrem, vlažnou vodou s přípravkem a jejich následné vyleštění je postup stejně tak tradiční, jako namáhavý. S mytím rámů, na nichž bývá tradičně nejvíce nečistot, nám nikdo příliš nepomůže. Pokud jde ale o mytí skel, to už je jiná.

Výborným pomocníkem je vysavač. Ten je vybavený gumovou lištou, která skvěle přilne ke každému povrchu. Po omytí skel hadříkem navlhčeným ve vodě s čisticím prostředkem vysavač odsaje všechnu špinavou vodu do integrované vodní nádržky a nám zůstanou čistá okna bez ušpiněného parapetu či podlahy.

Dopouštíte se jich také? Tři hlavní omyly při péči o zrcadlo

Jak na to

I přes veškerou snahu se ale může stát, že po umytí zůstanou na sklech tzv. kocouři. Po novinách na vyleštění už ale opravdu sahat nebudeme...

Dobrým a moderním pomocníkem je hadřík či utěrka z mikrovláken. Stačí je jen mírně navlhčit a povrch vyleštit. Tento materiál po sobě nezanechá žádné stopy a povrch skel nepoškodí.

Foto: Vileda

K vyleštění případných šmouh použijeme navlhčený hadřík z mikrovlákna.

Buďme důkladní!
Při čištění oken se neomezíme pouze na omytí rámů a tabulí skla. Důkladně vyčistíme také odvodňovací otvory v dolní části okenního rámu a těsnění.

K čemu využít mytí oken

Těsnění oken při omývání rovnou prohmatáme, zda je stále dostatečně pružné (po zmáčknutí by se mělo vrátit do původního tvaru).

Po oschnutí je ošetříme glycerinem nebo silikonovým olejem, aby vydrželo i do dalšího mytí v dobrém stavu. Ztrouchnivělé, nebo dokonce poškozené těsnění je třeba vyměnit.

Deset tipů, k čemu v domácnosti využít ocet

Jak na to

Po těsnění věnujeme ještě čas kování oken. I to je třeba promazat, aby okna nevrzala a kování se zbytečně neopotřebovávalo. I k tomu můžeme využít silikonový olej, případně olej na šicí stroje.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Zcela nevhodné jsou pak oleje minerální, stolní nebo produkty s přidanými kyselinami či jinými látkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám