TOPlist

Zapojte se do boje proti koronaviru. Od základů nová eRouška 2.1 je anonymní, a bez vašeho svolení nikoho neinformuje

coronavirus maska covid

Koronavirová situace se v ČR podle všeho začíná vymykat kontrole. Praha dnes na semaforu zčervená, což znamená, že se hygienikům již nedaří efektivně trasovat a komunitní přenos má narůstající či setrvalou tendenci.

V této situaci určitě stojí za zvážení pomoci s detekcí rizikových kontaktů. K tomuto účelu slouží aplikace eRouška. Zatímco předchozí verze měly své problémy, a ne každému bylo příjemné se tímto způsobem nechat sledovat, dnes vydaná eRouška 2.1. by tyto obavy měla do značné míry řešit. Nově totiž používá Exposure Notification API vyvinuté ve spolupráci Applu a Googlu. Tím se liší třeba od funkce v Mapy.cz. Fungování je zcela anonymní a dobrovolné, pozitivitu ani rizikový kontakt aplikace bez vašeho svolení nikomu nesdělí.

erouska infografika

Aplikace založené na řešení od Googlu a Applu fungují v mnoha státech světa a používají je už desítky milionů uživatelů. Jen v Německu si za první tři týdny aplikaci nainstalovalo 15 milionů lidí.

Snadné používání

Nová eRouška ke svému fungování nepotřebuje žádné osobní údaje ani registraci, stačí ji pouze nainstalovat, případně aktualizovat starší verzi. Nejsou třeba ani žádná speciální povolení, kromě přístupu k notifikacím. Android verze také vyžaduje mít na systémové úrovni aktivní zjišťování polohy. Vaši polohu ale nesleduje a nikam neodesílá. Od roku 2015 je však nutné mít zjišťování polohy aktivní v případě, že aplikace potřebuje skenovat okolní zařízení pomocí Bluetooth.

A na tomto principu právě nová eRouška funguje. Aplikace pomocí Bluetooth Low Energy v pravidelných intervalech vysílá náhodně generovaný identifikátor a přijímá tyto identifikátory od zařízení v blízkosti. Na základě síly signálu také dokáže poznat, jak blízko jste druhému uživateli byli, a jak dlouho tento kontakt trval. To se může hodit pro určení rizikovosti konkrétního kontaktu.

‎eRouška
Cena: zdarma

Náhodně generované identifikátory se navíc každých několik minut mění, takže se nemusíte obávat ani případného sledování tohoto identifikátoru.

Jak to funguje?

V případě, že podstoupíte test na koronavirus, a jste pozitivní, přijde vám informační SMS. Nově je však její součástí speciální kód, který můžete dobrovolně zadat do eRoušky. Ta tak k vašim identifikátorům přiřadí „pozitivitu“ a uživatelům, kteří s vámi byli v kontaktu, vyskočí notifikace. Nic se automaticky nehlásí, další postup je čistě na vaší úvaze a zodpovědnosti. Ideálně byste měli kontaktovat praktického lékaře či hygienu, kde vám doporučí další postup.

erouska 21 scrn 07

I pokud nechcete postupovat takto a nepozorujete žádné příznaky, může mít upozornění smysl. Minimálně tak můžete omezit kontakty se zranitelnějšími osobami a důsledně po dobu možné infekčnosti nosit roušku.

Aplikace je dostupná pro iOS i Android. K fungování jsou podle oficiálního webu nutné Google Play Services, majitelé nových telefonů Huawei tak asi mají smůlu.

Autor článku Tomáš Krompolc
Tomáš Krompolc
Fanoušek Androidu, Googlu a moderních technologií. Rád si poslechne tvrdší hudbu a mezi jeho nejoblíbenější seriály patří ty z produkce Netflixu. V současné době je spokojeným majitelem telefonu OnePlus 6.

Kapitoly článku