Když se řekne vinobraní, většině z nás se vybaví jižní Morava a zdejší nekonečné řady vinic. Morava ale není jediným místem na našem území, kde si oslavy plodů révy vinné a podobné malebné scenérie můžete užít. Navštivte vinařskou oblast Čechy!

Patříte mezi milovníky vín a rádi poznáváte neznámá místa naší republiky? Pokud ano, tak se vám ve vinařské oblasti Čechy bude líbit. Tato oblast, která se dělí na mělnickou a litoměřickou podoblast, nabízí zcela jiné zážitky, než jaké najdete na jižní Moravě. I přesto, že vinařská oblast Čechy tvoří jen zhruba 4 % z celkové plochy vinic v ČR, má co nabídnout a pobyt zde bude zážitkem i pro ty, kteří vínu příliš neholdují.

Litoměřická podoblast

Putování po kraji vinic a vinné révy začneme na Litoměřicku. Víno sem totiž patří od pradávna. Právě v okolí Litoměřic byly vybudovány vinice obhospodařované prvními českými křesťany. Litoměřice byli v dobách největšího rozkvětu po Praze největším vinařským sídlem a vinice lemovaly tok řeky Labe až k Portě bohemice.

Dodnes má krajina v okolí Labe magický ráz, ale vinic už je zde oproti historickým dobám jen zlomek. Při ubytování v Litoměřicích či v blízkém okolí nezapomeňte ochutnat místní Ryzlink Rýnský či Müller Thurgau.

Litoměřice nejsou jediným sídlem, které byste v této oblasti měli navštívit. Zajeďte si na výlet do kouzelné Kadaně či do Velkých Žernosek. Najdete zde nejrozsáhlejší sklepení, které v Žernosekách ve 13. století zbudovali cisterciáci.

Mělnická podoblast

Historie pěstování révy vinné na Mělnicku spadá do éry středověku. Tehdy se oblast proslavila zejména Rulandským modrým, které se v okolí Mělníka pěstovalo po burgundském způsobu. I dodnes si na zde můžete pochutnat na vynikajících červených vínech, ale ani bílá vás nezklamou. Zkuste třeba netradiční Sylvánské zelené či Tramín.

Díky tomu, že narozdíl od moravských podoblastí je mělnická podoblast roztříštěná po celém území středních Čech. Vinice by vás tedy neměly překvapit například na Kladně, v Rakovníku či v okolí Berouna. Celkem sem patří 35 vinařských obcí včetně Prahy. Mezi ty nejkrásnější vinice vůbec patří vinice sv. Ludmily přímo pod zámkem v Mělníku, který je centrem celé oblasti. Víno zde údajně sázela sama babička sv. Václava sv. Ludmila. 

Co je na tom pravdy už se asi dnes nedozvíme, ale skleničku vína Ludmila si při pobytu v Mělníku určitě dejte!

Zajímavostí je koneckonců v mělnické vinařské podoblasti k vidění víc než dost. Za návštěvu stojí malebné Litoměřice, pověstmi opředený vrch Lovoš či významná historická sídla. Při troše štěstí můžete z okna hotelu v Kutné Hoře zahlédnout pravidelné řádky viniční trati Pod Barborou, která se nachází hned vedle Chrámu sv. Barbory. A působivé vinice najdete také v okolí hradu Karlštejn.