Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Babiš nevyloučil, že by v Česku mohl být znovu vyhlášen nouzový stav

Premiér Andrej Babiš (vpravo) a ministr vnitra Jan Hamáček na tiskové konferenci k budoucnosti daně z příjmů nebo o mimořádném příspěvku pro důchodce. foto: ČTK

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyloučil možnost, že by v Česku mohl být kvůli koronaviru znovu vyhlášen nouzový stav. Bylo by to v případě, že by ministerstvo zdravotnictví potřebovalo vyhlásit některé opatření, které nemá v kompetenci podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Návrh by musel přijít od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), řekl v páteknovinářům Babiš. Ministr později svůj návrh na vyhlášení nouzového stavu rovněž nevyloučil.
  13:51aktualizováno  18:43

Ústřední krizový štáb vláda nakonec obnoví. Situaci změnila výzva hejtmanů

Nouzový stav letos v Česku platil kvůli epidemii nemoci covid-19 od 12. března do 17. května. „Je to otázka na ministra zdravotnictví, který musí zdůvodnit, zda opatření, která navrhuje, jsou v souladu se zákony. Aby se nestalo, že nějaké opatření, které udělá, bude s nimi v rozporu,“ uvedl Babiš.

Premiér dodal, že Vojtěch by měl s příslušným návrhem případně přijít na pondělní jednání vlády. „V pondělí se to dozvíme od ministra. Pokud navrhne některé opatření, které by přesáhlo jeho kompetence v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví, tak se to (nouzový stav) vyloučit nedá,“ připustil Babiš.

Vojtěch novinářům řekl, že nemůže návrh vyloučit. „Pokud bude situace eskalovat, musela by o tom rozhodnout vláda na můj návrh. Varianta to je,“ uvedl. S ohledem na rozhodnutí soudu by podle něj nouzový stav byl nutný ve chvíli, kdy by resort musel výrazněji zasáhnout do základních práv obyvatel či zavést „hlubší plošná opatření ekonomického směru“. 

Lékaři nemohli vystavit žádanku na covid test, systém zkolaboval. Vojtěch spekuloval o chybě či kyberútoku

„Pokud se bavíme například o rušení hromadných akcí, tam už by to bylo nutné,“ řekl. Nutná opatření vyhodnotí podle vývoje epidemie, nárůsty pozitivních testů podle něj totiž zatím bohužel předčí ministerské modely. 

Pražský městský soud v dubnu zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb a maloobchod. Podle rozsudku jsou nezákonná, protože je vláda nepřijala podle krizového zákona. Kabinet pak preferoval krizová opatření, která schvaloval jako celek, v květnu však musel zbývající opatření převést pod režim předpisu o ochraně veřejného zdraví, protože by s koncem nouzového stavu pozbyla platnosti.

ODS chce změnou zákona umožnit lékárnám zapojit se do testování na covid

Vláda se kvůli tomu v květnu rozhodla rozšířit pravomoci ministerstva zdravotnictví zvláštním zákonem, u kterého plánovala účinnost do konce letošního roku. Novela měla dát resortu výslovně pravomoc regulovat například obchod, služby i provozovny výroby, koupaliště a jakékoli veřejné i soukromé akce, a to celostátně. Předloha se nicméně ve Sněmovně dosud nachází teprve před úvodním kolem projednávání.

Ředitel pražské motolské nemocnice a kandidát do Senátu Miloslav Ludvík (ČSSD) České televizi řekl, že by se přimlouval za vyhlášení nouzového stavu kvůli pořizování zdravotnických pomůcek mimo režim zákona o veřejných zakázkách. 

„Pozorujeme, že znovu začíná být problém, aby byly dodrženy nasmlouvané dodávky. Obávám se, že budeme znovu muset nakupovat jen tam, kde něco je,“ uvedl. Epidemická situace se zhoršuje v celé Evropě a celý kontinent bude chtít chránit své kapacity, míní. „Začne být zase problém s dodávkami, chtěl bych, abychom měli možnost se k dodávkám dostat,“ řekl.

Autor: