Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

V Praze začíná festival Febiofest. Představí film o Karlu Gottovi

Kultura

  15:00
PRAHA - V Praze v pátek začne filmový festival Febiofest odložený ze svého původního jarního termínu. Pandemie koronaviru, která toho byla příčinou, ovlivňuje i jeho aktuální podobu třeba v menší účasti zahraničních hostů. Festivalovou cenu Kristián si dnes večer přijde převzít herečka Iva Janžurová, druhý laureát, slovenský herec Milan Lasica, ji převezme v zastoupení.

Febiofest zahájil snímek Karel. foto: Ondřej Němec/Archiv Mafra

Festival poté ve Slovanském domě zahájila předpremiéra dokumentu o Karlu Gottovi od režisérky Olgy Malířové Špátové. Febiofest několika projekcemi uctí zesnulého režiséra Jiřího Menzela, s nímž se v pátek také lidé mohou přijít rozloučit do Rudolfina.

Na stopě. Kromě Chodorkovského se Alex Gibney ve svých filmech věnoval...
Febiofest se uskuteční na konci září. Podporu hledá pomocí crowdfundingové...

Na všechny projekce musejí mít diváci vzhledem k pandemii nasazené roušky, ke každé zakoupené vstupence divák dostane zdarma dvě. Ve všech kinosálech budou platit bezpečnostní rozestupy a po každé projekci budou prostory dezinfikovány.

Febiofest potrvá do 25. října a kromě jeho hlavního sídla ve Slovanském domě se bude promítat také v Ponrepu, v kině Edison FilmHub a Kině Pilotů. Regionální ozvěny začnou 22. září v Liberci a skončí 8. října ve Zlíně. Navštíví také České Budějovice, Ostravu, Děčín a Beroun.

Kvůli pandemii nemohou přijet zahraniční členové poroty, pětici snímků v hlavní soutěži posoudí tři čeští režiséři. Každý z nich na festivalu také uvede svůj film - Beata Parkanová svůj debut Chvilky, Slávek Horák novinku Havel a na místo dříve avizovaného Jiřího Mádla s filmem Hra zasedne v porotě Anna Polívková.

Autor: